Nasıl Yapılır

Tüylenme Neden Olur? Doğal Çözümler Nelerdir?

Yüz bölgesinde oluşan tüylenmeler bir çok kadının sorunudur. Özellikle alın, yanak ve çene bölgesinde kendini belli eden tüyler farklı nedenler ile çoğalma gösterir. Beyaz tenlilerde genellikle açık tonlarda olan tüyler esmer tenlilerde daha belirgindir. Beyaz tenlilerde de hormonsal nedenlerden dolayı koyu renk tüylenme olur.

Kadınlarda östorojen hormonu eksikliği nedeniyle veya testostoron hormonu fazlalığı nedeniyle tüylenme sıklıkla görülür. Hormon bozukluklarında kullanılan ilaçların hormon dengeleri bozması sonucunda da tüylenme sorunu ortaya çıkabilir. Aynı şekilde genetik faktörler de göz önünde bulundurulur. Aile ve geçmişte tüy problemi öyküleri var ise tüylenme sorunu olması muhtemeldir. Yüzdeki tüyleri almak zaman içinde yüz bölgesinde tahriş ve renk değişimlerine neden olur. Ancak işin bir de psikolojik boyutu vardır. Tüylerin kötü görünmesi, kişilerin aynaya baktığında kötü hissetmesi zaman içinde yaşam kalitesini düşürür.

yüz bölgesinde tüylenme
yüz bölgesinde tüylenme

Yüzdeki tüyler için kesin ve geçici bir çok yöntem vardır ilk olarak geçici çözümler;

  1. Ağda ile tüylerden kurtulma: Hem alt tabaka hem de üst tabaka kadınların en sık kullandığı yöntem sir ağda yöntemidir. Sir ağda ile yüz tüylerini almak geçici bir yöntem olmakla beraber tüylerin azalmasına yardımcı olur. Sıcak olarak uygulanan sir ağda kıl köklerini zayıflatır, zayıf olanları öldürür. Bu sebepten dolayı bir çok ünlü isim bile sosyal medyada bu yöntemi kullandığını paylaşmıştı. Ağda ile alınan yüz tüyleri zaman içinde azalır ancak sürekli ağda yaptırmak yüz derisinin sert ve gergin dokusunu esnetir. İlerleyen yaşlarda sarkma deride incelme ve kırışıklık görülebilir.
  2. Tüy dökücü Krem ile tüylerden kurtulma: Tüy dökücü kremler kıl köklerine müdahale etmezler bu nedenle çok kısa süre etki eder. Tüyler alındıktan 5-6 gün sonra tekrar oluşum başlar ve eski haline döner. Köklerde herhangi bir deforme olmadığı için tekrar uzayan tüyler daha canlı ve belirgin olabilir. Bu nedenle yüz bölgesinde tüy dökücü krem kullanılmaması gereken yöntemlerden biridir.
  3. Evde Lazer Epilasyon ile tüylerden kurtulma: Lazer epilasyon aletleri kıl köklerini yakar ve zaman içinde yok olmasına neden olur. Ancak evde bilinçsiz şekilde yapmak yüzde yanık oluşmasına ve göz gibi hassas organlara zarar vermenize neden olabilir. Evde lazer epilasyonu yüz bölgesine uygulamak için profesyonel birinden yardım ve destek almanızda yarar var.
  4. İp ile tüylerden kurtulma: Yüz bölgesindeki tüyleri ip ile almak bilinen ve halk arasında en çok kullanılan en eski yöntemlerden biridir. Tüyleri kökünden alır ve köklerin zayıflamasını sağlar. ancak hassas ciltlerde sürtünmeden kaynaklı aşırı kızarıklık veya sivilceye yatkın ciltlerde akne oluşumu gibi sonuçlar doğurur. Uzun vadeli yüzdeki tüyleri en geç çıkaran alma yöntemidir diyebiliriz.

Yüz Tüyleri İçin Kalıcı Çözümler

Lazer Epilasyon ile tüylerden kurtulma: Bilinen ve uzmanların çalıştığı bir epilasyon merkezinde yüz bölgesine bitiş garantili lazer epilasyon yaptırmanız halinde tamamen yüzdeki tüylerden kurtulursunuz. Lazer epilasyon yaptırırken kullanılan aygıtlar. uygulamayı yapan uzman, hijyen konusunda bilinçli olmanız gerekir. Ayrıca ten rengi koyu olan kadınlarda lazer yanıkları olabilmektedir bu gibi sorunların yaşanmaması için çok iyi araştırma yapılmalıdır.

Yüzdeki Tüylere Bitkisel Doğal Çözüm

Yüzdeki tüylenme sorunları için evde yapabileceğiniz bitkisel bir yöntem var. Bu bitkisel kür Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu‘nun sabah programlarında sorulan sorular üstüne önermiş olduğu bir yöntemdir. Bitkisel araştırmaları ile bilinen İbrahim Saraçoğlu yüzdeki tüylere bitkisel çözüm önerisi şu şekilde;

Leblebi Tozu Kürü

  • 1 çay kaşığı süt kremi (yağlı sütün kaynayıp soğutulmasıyla üstünde oluşan kremsi tabaka)
  • 2 yemek kaşığı leblebi tozu ( leblebileri döverek toz haline gelmesi)
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı süt

Kürün tamamlanması için tüm malzemeler homojen şekilde karıştırılır. Sürülecek krem haline gelen kür yüz bölgesinde tüylenme sorunu olan bölgeye sürülür ve 15-20 dakika beklenir. Ardından sadece su ile ovularak temizlenir. Bu şekilde kıl köklerini baskılama işlemi gerçekleşir. Bu kür 15 günde bir uygulanabilir 3 ay sonra bariz şekilde azalma olduğu gözlemlenir.

Alın Bölgesinde Oluşan Tüylenmeye Çözüm

Alın tüylerini yok etmek için geçici çözüm yöntemleri uygulanır. Genellikle sir ağda ve iple alma yöntemi ile yaklaşık olarak 21 gün boyunca alın tüylerinden kurtulursunuz. Alın bölgesi sert yapıda olduğu için ağda ile almak esnemeye yol açmaz zarar vermez. Alnın sağ ve sol tarafında olan uzun saç yapılı tüyler kökünden alınır ise zaman içinde kökleri zayıflar ve seyrelir.

Alın bölgesinin tam tepesinde olan küçük saçlar dediğimiz tüyler ise daha dayanıklı yapıdadır. Bu alındaki küçük saçlar, alın bölgesini çok kapatmıyor ise değerlendirilmelidir. Makasla kesilen tüyler zaman içinde uzamaya müsait hale gelir. Alında bulunan ve ne uzayıp ne yok olan küçük saçlar makasla kesilirse, uzayarak arkadaki saçlara katılırlar. Ancak ilk kesildiği zaman uzayana kadar kötü görüntü oluşturabilirler. Uzama işlemi tamamlandığında artık tüyler saç yapısına gelmiştir ve ince rahatsız edici tüy değillerdir.

Yanak Bölgesinde Oluşan Tüylenmeye Çözüm

Kadınlarda sakal bölgesinde olan tüyler ip yardımı ile alınmalıdır. Sir ağda ve diğer ağda yöntemleri cildin esneyerek ilerleyen yaşta sarkmasına neden olabilir. İp veya kökünden alabileceğiniz başka bir yöntem uygulandıktan sonra cilt bakımı mutlaka yapılmalıdır. Yanak bölgesi akne oluşumuna müsaittir ve kolaylıkla tahriş olabilir. Hatta zaman içinde koyu lekelenmeler bile görülebilir. Bu nedenle tüylerden kurtulduktan sonra cilt mutlaka her gün temizlenmeli tonikler ile gözenekler kapatılmalı pislik oluşumuna izin verilmemelidir.

Çene Bölgesinde Oluşan Tüylenmeye Çözüm

Çenenin üst kısmında ve boyun bölgesine yakın alt kısmında görülen tüylenme en sık rastlanılan tüylenmedir. İlerleyen yaşlarda tüy formundan çıkar ve kalın yapılı kıl dokusu oluşur. ilk olarak tek tek görülen çene kılları zaman içinde çoğalmaya başlar. Ustura, tüy dökücü krem, permatik gibi yöntemler uygulanır ise asla geri dönüşü olmayan bir manzara ortaya çıkar.

Çene altında oluşan kıllara çözüm bulmak için öncelikle bunun neden kaynaklı olduğunu bulmamız gerekir. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu fazlalığı ile oluşan tüylere hormon tedavisi cevap verebilir. Ancak ilerleyen yaş ve cilt tipi ile alakalı bir surum var ise geçici tüy yöntemlerinden faydalanılmalı. Çene kılları, cımbız, ağda, ip ile alınarak ortadan kaldırılmalıdır.

Yüzdeki Tüyleri Sarartma Nasıl Yapılır?

Yüz bölgenizde rahatsız olduğunuz ayva tüyleriniz var ancak onları kökünden almak veya lazer yaptırmak canınızı yakıyor ise onları sarartarak kurtulabilirsiniz. Yüzdeki tüyleri sarartmak uzman kişiler tarafından lazer merkezlerinde de uygulanan bir yöntemdir ancak sizlerde evde yüz tüylerini sarartma işlemi yapabilirsiniz.

Papatya bitkisi nasıl ki saç rengini açmada etkişi bir yöntem ise tüyler içinde eşsiz bir açıcıdır. Kuru veya taze bir avuç papatya bir bardak suda kaynatılır ve demlenmeye bırakılır. Ilık hale gelen papatya suyu istenmeyen yüz tüyleri üstüne pamuk ile uygulanır ve güneşte bir süre beklenir. Son olarak durulanır. Ara ara bu işlemi uygulayarak kısa sürede yüz bölgesindeki tüyleri görünmeyecek kadar açık tona getirebilirsiniz.

Yüzdeki Tüyler Neden Çıkar?

Yüzdeki tüyler neden çıkar sorusu, tüy problemi yaşayan bayanların merak ettiği bir konudur. Yüzdeki tüylenmenin çeşitli nedenleri olabilmektedir. Peki bu neden nelerdir? İşte bu sorunun cevabı.

  • Genetik yatkınlık: Bazı etnik kökenlere sahip kadınlarda yüzdeki tüyler diğerlerine göre daha fazla görülebilir. Özellikle Orta Doğu, Güney Asya ve Akdeniz kadınları bu konuda daha riskli olmaktadır.
  • Hormonal bozukluk: Yüzdeki tüylenmenin en yaygın nedeni, hirsutizm adı verilen bir hormonal bozukluktur. Bu durumda, kadınların vücudunda erkeklik hormonu olan testosteron fazla salgılanır ve yüzde, kollarda, sırtta veya göğüslerde sert ve sık tüyler oluşmaktadır.
  • İlaç kullanımı: Kortizon gibi bazı ilaçlar, yan etki olarak yüzdeki tüylenmeyi arttıra bilmektedir veya var olan tüyleri daha sık koyulaştıra bilmektedir.
  • Stres: Aşırı strese maruz kalmak, vücutta hormonal değişimlere neden olur ve bu da yüzdeki tüylenmeyi tetikleyebilir.

Yüzdeki tüylerden kurtulmak için pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlar arasında en etkili olanlar epilasyon, ağda, cımbız, lazer, krem, ağartma gibi seçenekler yer alır. Ayrıca doğal yöntemler de denenebilir. Örneğin leblebi tozu maskesi, mısır unu maskesi veya zerdeçal maskesi yüzdeki tüyleri azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu