Diyet

Kiloya Göre Diyet Listesi: Kalıcı Ve Sağlıklı Zayıflatan Diyet Planı

Kiloya göre diyet listesi demek, tam olarak bulunduğunuz koşullar, hastalıklarınız, gün içinde yaptığınız aktivitelere uygun sağlıklı kilo verdiren diyet listesi demektir. Kilo vermek için başvurulan diyetlerin çoğu hızlı ve yoğun kilo verdirmeyi vaad eder. Ancak bazen öyle olmuyor. Diyet listesi hazırlanırken önemsenmesi gereken kriterler vardır. Öncelikle uzman bir diyetisyen tarafından size ve yaşam standartlarınıza en uygun diyet programlanmalıdır.

Diyet listesi hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?

kiloya göre diyet listesi
kiloya göre diyet listesi

Yaşa Göre Diyet Listesi

Hazır olarak bulunan ve hemen uygulamaya geçilen diyet listelerinde genellikle bol su için ve az kalorili yiyecekler yiyin gibi bir takım kurallar vardır. Kişinin yaşı ve cinsiyeti tüketmesi gereken temel besin ihtiyaçlarını belirlemede yardımcı olur. Erken yaşlarda olan bir bireyin diyet listesinden gelişim için gerekli olan maddeleri kesemezsiniz. Aynı şekilde ileri ki yaşlarda olan bir bireyden kemikleri için gerekli olan kalsiyum gibi besinleri yok edemezsiniz. Bu nedenle kişinin yaş faktörü diyet listesi hazırlanırken önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir.

yaşa göre diyet listesi
yaşa göre diyet listesi

Boya Ve Kiloya Göre Diyet Listesi

Kiloya göre diyet listesi tam bu noktada karşımıza çıkıyor. 50 kg diyet listesi ile 100 kg olan bir bireyin diyet listesi aynı olamaz. 50 kg olan bireyin hareket alanı daha fazladır büyük ihtimalle daha hızlı hareket eder. 100 kg olan birisi ise merdiven çıkmakta zorlanır daha fazla enerji sarf etmesi gerekir ve büyük ihtimalle gün içerisinde daha yavaş hareket eder. Bu durumda boy ve kilo faktörü önemli bir husustur. Yanlış ayarlama yapılan bir diyet listesinde sağlık sorunları ile karşılaşma ihtimali yüksektir.

Hastalıklara Göre Diyet Listesi

Hastalıkların diyet listeleri aslında kendine özgüdür. Çölyak hastaları gibi çok özel diyet uygulaması gereken kişiler de vardır. Epilepsi hastalarının farklı diyetleri vardır. Hiç o konulara girmeden genel rahatsızlık olan ve diyet listes hazırlanırken en çok dikkat edilen hastalığa dikkat çekeceğim. Diyabet kandaki şeker miktarımızı temsil ediyor. Yani şekeri yüksek veya düşük olan bireylerin diyet listeleri özenle hazırlanmalı. Hali hazırda bulunan rahatsızlıkları daha fazla ilerlemesin diye bu faktör göz önünde bulundurulmalıdır.

Kişinin Gün İçinde Sarf Ettiği Ortalama Enerji Miktarına Göre Diyet Listesi

Gün içerisinde fazla aktivite de bulunmayan, masa başında çalışan bireylerin diyet listeleri genellikle daha ağır şartlarda oluşturulur. Sürekli hareket eden, merdiven inip çıkan, spor yapan birinin diyet listesi daha hafif oluşturulur. Bunun nedeni denge düzenidir. Kişinin günlük alması gereken kalori miktarı bellidir. aynı şekilde günlük tüketilmesi gereken kalori miktarı da bellidir. Bu aradaki denge en iyi şekilde korunursa kişi sağlıklı şekilde kilo alabilir veya verebilir.

diyet listesi
diyet listesi

Diyet yaparken bol su içmek tabi ki de faydalıdır ancak sadece su yeterli değildir. Diyet esnasında vücudun gereken mineralleri de alması gerekir bu nedenle mineralli maden suyu diyet uygulamalarında su kadar önemlidir. Diyet yaparken ne kadar su içmek gerekir sorusunun cevabı günlük 2 lt su içmek gerekirdir. Sürekli karşımıza çıkan 5 günde kilo verme diyeti, 1 ayda 10 kg verdiren diyet gibi etkileyici başlıklara hemen aldanmayın.

Bu bahsedilen rakamlar tabi ki de mümkündür ancak 5 günde uygulanan ve sonrasında bırakılan bir diyet listesinin çok uzun ömürlü olması beklenemez. Aynı şekilde 1 ayda 10 kg verme diyeti kişinin yaşına ve kilosuna uygun değil ise ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Normal bir diyette 1 ayda ne kadar kilo verilir? derseniz. Ortalama olarak 4-5 kilo vermeniz mümkün ve sağlıklı olacaktır.

75 Kiloya Uygun Örnek Diyet Listesi

70 kg ve 85 kg arası uygun diyet listesi olarak tanımlanabilir . Herhangi bir rahatsızlığı olmayan 18 – 55 yaş arası kişilerin örnek olarak uygulayabileceği bir liste.

örnek diyet planı
örnek diyet planı

1. GÜN

Kahvaltı; 1 dilim kızarmış ekmek, 1 adet haşlanmış yumurta, 3 adet zeytin, 1 dilim peynir

Öğlen Yemeği; 1 porsiyon sebze yemeği, 1 bardak ayran, mevsim salata

Ara Öğün; şekersiz sütlü kahve ve 1 ceviz

Akşam Yemeği; Nohut Salatası

2. GÜN

Kahvaltı; 1 bardak süt, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 elma, 2 adet ceviz

Öğlen Yemeği; 250 gr fırınlanmış veya ızgara piliç ve yeşil salata

Ara Öğün; 1 su bardağı kefir, 2 avuç leblebi

Akşam Yemeği; Fırında yapılmış sebze yemeği ve 1 kase yoğurt

3. GÜN

Kahvaltı; 3 kaşık yoğurt, meyve salatası

Öğlen Yemeği; Sebze çorbası, makarna salatası

Ara Öğün; 1 bardak çay ve 1 avuç fındık

Akşam Yemeği; Yeşil mercimek yemeği ve bir bardak ayran

4. GÜN

Kahvaltı; 2 yumurtalı omlet, salatalık, yeşil çay, kızarmış ekmek

Öğlen Yemeği; sebze yemeği, 1 dilim tam buğday ekmek, yoğurt

Ara Öğün; 1 adet muz, 1 kahve

Akşam Yemeği; bir porsiyon çorba, fırında balık, salata

5. GÜN

Kahvaltı; 1 adet muz, 2 adet salatalık, 1 bardak süt

Öğlen Yemeği; ton balıklı sebzeli salata

Ara Öğün; Kahve ve badem

Akşam Yemeği; kuru bakla yemeği ve ayran

6. GÜN

Kahvaltı; yeşil çay, 4 kaşık yulaf ezmesi, 2 dilim kaşar peyniri

Öğlen Yemeği; yarım porsiyon ızgara köfte, yarım porsiyon pilav, cacık

Ara Öğün; 1 adet istediğiniz bir meyve, 1 avuç badem

Akşam Yemeği; Zeytinyağlı kabak kavurması ve yoğurt

7. GÜN

Kahvaltı; 1 dilim kızarmış ekmek, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 dilim peynir

Öğlen Yemeği; 1 bardak kefir, kayısı kurusu, 3 adet ceviz

Ara Öğün; 5 adet hurma, kahve

Akşam Yemeği; 1 porsiyon sebze yemeği, ayran ve salata

Örnek diyet listesinde yer alan besinler 18 – 55 yaş aralığında sağlıklı bireyler için uygun görülerek hazırlanmıştır. ayrıca 65 kg ile 85 kg arası için uygun örnek diyet listesidir. Bunun dışındaki kişiler tarafından uygulanması sakıncalı olabilir. Eğer bu kriterlere uygun değilseniz. Uzman bir diyetisyene başvurarak kendi kilonuza uygun diyet listesi oluşturmasını talep edebilirsiniz.

50 kiloya uygun diyet listesi yukarıda yer alan diyet listesinden farklıdır. 90 kilo ve üzerinde olanlar için ise özel diyet listeleri vardır. Örnek diyet listesi ortalama 75 kiloya uygun diyet listesidir. Bu diyet listesini uygulayan 75 kilo bir birey 1 ayda ortalama 5 kg verebilir. Bu da sağlıklı kilo vermek adına uygun bir rakamdır. Diyet uygulaması sırasında maden suyu, detoks suyu ve günlük 2lt su tüketimi mutlaka yapılmalıdır. Detox suyu hazırlanırken, mevsim meyvelerinden maydanoz ve limon suyundan yararlanılabilir.

18 yaş altı bireyler başkasına ait veya örnek diyet listelerini kesinlikle uygulamamalıdır. Onların vücutları gelişim çağında olduğu için 18 yaş altı diyet listesi oluşturulmalıdır. Özel diyetisyenler eşliğinde kilo alımı veya kilo verme diyetleri yazılır. Sağlıksız diyet uygulamaları çocuklarda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle uzman diyetisyen hekimlerden bilgi almak en doğru tercih olacaktır.

65 yaş üstü diyet listesi genellikle hastalıklarına uygun olarak hazırlanır. Kemik erimesi ve diğer ileri ki yaş problemlerini hafifletecek ve kullanılan ilaçlara uygun besinler kullanılır.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu