Nasıl Yapılır

Pırıl Pırıl Bir Ev İçin Püf Noktalar (Detaylı Ev Temizliği)

Ev Temizliği

Ev temizliği eve ait olan tüm odaların ve tuvaletlerin en dip köşesine kadar deterjan ile temizlenmesi ve kurulanması işlemidir. Bu işlemin amacı ev içerisinde bulunan bakteri ve mantarlardan kurtulmaktır. Hijyenik ev temizliğinin aile bireylerine ve ev içinde yaşayan her canlıya büyük faydası bulunur.

ev temizliği nasıl yapılır
ev temizliği nasıl yapılır
  • Temiz evde hastalık oluşumu en alt seviyede olur
  • Kötü enerji ve negatif düşünceler uzaklaşır
  • Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde dışarıdan gelen grip mikrobu barınmaz
  • Çocuklar ve yaşlılar gibi kişisel temizliğini eksik yapan bireyler sağlıklı ortamda yaşar

Detaylı Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

1. Planlama

Mevsim değişimlerinde veya yeni bir ev, eşya alındığında detaylı temizlik kaçınılmazdır. Detaylı bir ev temizliği içinde tüm odalar ve mutfak, banyo bölümleri bulunur. Temizliğe başlarken öncelikle planlama yaparak kullanılacak temizlik malzemeleri temin edilmelidir.

Temizliğe evin hangi bölümünden başlanacaksa o bölüme yönelim olmalıdır. Kaba olarak temizlikte kullanılacak malzemeler; elektrikli süpürge, vileda, cam bezi, toz bez, sünger, çamaşır suyu, cam silici, yer silici deterjan, çok amaçlı sprey deterjan, krem kıvamlı temizleyici, yağ çözücü ve kullandığınız markalar varsa onlardan herhangi biri. Ancak gerçek bir hijyen ortamı istiyorsanız çamaşır suyu mutlaka olmalı.

2. Havalandırma

Temizliğe başlarken öncelikli olarak odaların pencereleri ve tüm havalandırma sistemleri açılır. Temizlik esnasında kalkan tozlar tekrar ev içine konmasın diye mevsim ne olursa olsun havalandırma işlemi ilk adım olarak uygulanmalı.

3. Camlar ve Pencere Temizliği

Ev içinde bulunan tüm perdeler çıkartılır ve direk çamaşır makinesine atılır. Havalandırma esnasında ev içine giren tozların büyük çoğunluğu perdelerde birikir. aynı şekilde ev içinde bulunan yağ, duman, toz halleri de ilk olarak evin perdesine siner bu nedenle ilk ilkem perdeleri yıkamaya alarak havalandırmayı sağlamaktır.

perde temizliği
perde temizliği

Perdeler yerinden sökülünce pencere temizliği daha kolay hale gelir bu esnada cam silici sıvı ile camlar silinir. Çamaşır suyu ile çerçeveleri ve kulpları mutlaka temizlenir. Kulp kısımları ellerin en çok temas ettiği bölgedir. Sıradan bir deterjan ile temizlemek silmek hijyen sağlamaz bu nedenle güçlü bir temizleyici ile silinmelidir.

4. Evin Üst Kısımları ve Avizelerin Temizliği

Ev içine giren yayılan tozlar ilk olarak havadaki eşyalara ve avizelere yapışır. Temizlik aşamasında avizeler ve yüksek dolap rafları ilk olarak temizlenmelidir. Temizlik işlemi sadece silmek ile bitirilmemeli kurulama işlemi de mutlaka yapılmalıdır. Kartonpiyer var ise arka kısımları toz alma püskülleri ile alınmalı örümcek ağları uzaklaştırılmalıdır.

5. Koltukların Temizliği

Detaylı temizliğin olmazsa olmazı sürekli kullandığımız ve farklı farklı insanların kullandığı koltukların silinmesidir. Koltuk silme işlemi gözde büyütülecek bir durum değildir. Tüy bırakmayan bir bez, bir kova ılık su ve halı koltuk şampuanı ile kolay bir şekilde halledilir. Koltuk silme işleminde en çok sorulan soru ”Koltuklar silinince neden kiri kusar?” bu sorunun cevabı kurulama işlemi yapılmadığı için olmalıdır. Sildiğiniz koltukları tekrar temiz ve tüy bırakmayan bir bez yardımı ile silerseniz kurulama işlemi tamamlanmış olur.

6. Halıların Temizliği

Halı temizliği son zamanlarda halı yıkamacıları tarafından kolay bir şekilde yapılıyor. Ancak bazı ev hanımları değerli ve sevdiği halıları emanet etmekte çekiniyor. Evin halıları en çok kullanılan ve bakteri mantar tutan eşyalarıdır. Bu nedenle uygun bir ortam varsa halılar yıkanmalı yada yıkamacıya verilmelidir.

halı temizliği
halı temizliği

Halılar tamamen kurumadan serilmemelidir. Islak veya nemli olan eşyalar mantarların üremesine neden olur. 10 yılı aşkın süredir kullanılan halılar ne kadar temizlenirse temizlensin eski olmasından dolayı bakteri üretimini destekler bu göz önünde bulundurulmalı. Aynı şekilde polyester katkılı halılar zaman içinde koku yapar ve mantar oluşumu sağlar. Tüm bunlar dikkate alınarak halı seçimi yapılmalı.

7. Hijyenik Yer Temizliği

Halıların ve perdelerin ortadan kaldırıldığı ortamda yer temizliği için mükemmel alan sağlanmış olur. İlk olarak elektrikli süpürge ile köşelerde bulunan tozlar süpürülür. Yerde bulunan tüm pislikler süpürge ile yok edilir. Kötü kokar diye düşünmeyin sonuçta eviniz havalanıyor ve temizlik esnasında bu gereklidir. Diğer deterjanların virüsler ve bakteriler üstünde ne kadar etkili olduğu bilinmez ama çamaşır suyu bileşeninde bulunan kimyasallar her türlü küçük canlıları öldürme gücüne sahiptir. Yer silme kovası ve mopu ile her yer çok sulu olmayacak şekilde silinir kurumaya bırakılır.

Yer silme işleminde kullanılan mop ince ve cılız olmamalıdır. Pislikler savrularak, sadece yeri ıslatma amaçlı silme işlemi yapılmamalıdır. Pisliklerin ve tozların tek bir bölgeye toplanması sağlanmalı, süpürgenin alamadığı yerleri mop ile temizlemeli.

8. Ev Aksesuarları ve Mobilyaların Temizliği

Evlerin özellikle salon kısmında bulunan yemek takımları ahşap mobilyalar toz tutar. Yer silme işlemi bitince çok amaçlı sprey deterjan ve bez ile bu mobilyaların toz alma işlemi yapılır. Bu esnada ev aksesuarlarınız var ise onlarında detaylı şekilde tozu alınmalı. Bulaşık makinesinde yıkamaya müsait aksesuarlar makinede yıkanmalıdır.

Salon aksesuarlarının yanı sıra yatak odasında bulunan kişisel bakım aynası ve önündeki malzemelerinde aynı şekilde tozu alınmalıdır. Çocuk odasındaki çalışma masası ve kitaplık gibi her türlü ahşap mobilya detaylı olarak temizlenmelidir.

9. Yatak Odası Temizli

Yattığımız oda bize aittir ve genelde bize ait bakterilerden oluşur. Yinede havasız bir ortamda oluşan her türlü mikrop zaman içinde mutasyona uğrar. Bu nedenle çarşafı sık sık değiştirmeliyiz. Detaylı bir ev temizliğinde de çatak odasında ilk yapılması gereken yatak çarşafı ve yastık yüzleri değiştirilmelidir. Dolap içinde bulunan kıyafetlerden kirli ve tozlu olanları yıkamaya ayrılmalı, temiz olanları düzenli şekilde bölümler halinde asılmalıdır.

10. Banyo ve Tuvalet Temizliği

Hijyen olarak en vahim yer banyodur Banyo içindeki paspaslar ilk olarak yıkanmalı ve kişisel bakım aletleri kapalı dolaplara kaldırılmalı. Banyoda genellikle kireç lekeleri ve su damla izleri bulunur. Banyodaki kireçler su damla izleri kireç çözücü spreyler ve sert süngerler sayesinde kolayca yok edilir. Sünger kullanmak elinize zarar vereceği için temizlik eldiveni kullanın veya saplı fırça ile duşa kabin, duvar temizliği yapabilirsiniz.

banyo temizliği
banyo temizliği

Klozetlerde oluşan koyu renkli sarı lekeler var ise bunları çok güçlü kireç çözücülerle veya lavabo açıcı kimyasallar ile yok edebilirsiniz. Sadece yapmanız gereken sarı lekeler üstünde kimyasalı bekletmek. Kireç çözücü klozete döküldükten sonra kapağı kapatılmalı ve en az 15 dakika boyunca o şekilde kalmalı. Hemen temizlemeye kalkarsanız sarı lekelerin bir kısmından kurtulursunuz. Bekleme süresinden sonra bol su ve fırça yardımı ile bu lekeler giderilir.

11. Mutfak temizliği

Mutfak içinde çok fazla eşya vardır. Dolaplarda bulunan bütün eşyalar temizlik nedeniyle yıkanmak durumunda değildir. Mutfak dolapları dış kısımları silinir. Yağlanmış yerler var ise yağ çözücü ile temizlenir iç kısımlarının tozu alınarak eşyalar tekrar yerleştirilir. Mutfak lavabosunda oluşan sarı koyu renkler sadece çamaşır suyu ile yok edilir.

Ocak, yağ çözücü ve krem temizleyiciler ile silinir ocağın çıkan parçaları bulaşık makinesine yerleştirilir. Buzdolabında ve mutfak dolaplarında tarihi yaklaşan, bozulmuş, paketi yırtılmış gıdalar çöpe atılır. Yağlı bir ortam olan mutfak için yer silici yağ çözücü katkılı olmalıdır.

Ev Temizliği Fiyatları 2023

Ev temizliği fiyatları 2023 yılında birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bunlar arasında evin büyüklüğü, kaç banyo olduğu, temizliğin hangi sıklıkla yapılacağı, evin hangi sebepten boş olduğu, evde hayvan olup olmadığı gibi etkenler bulunmaktadır. Ayrıca ev temizliği hizmeti veren firmaların veya kişilerin sunduğu paketler, kalite ve güvenilirlik gibi unsurlar da fiyatları etkilemektedir.

Ev temizliği fiyatları 2023 yılı için ortalama olarak şöyle verilebilir:

  • Günlük temizlik ücretleri: Ortalama 1.100 TL
  • Boş ev temizliği ücretleri: Ortalama 500 TL – 1.000 TL
  • Ev temizliği ücretleri: Ortalama 690 TL – 840 TL

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu