Nasıl Yapılır

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır: Bol Köpüklü Türk Kahvesinin Sırrı

türk kahvesi makinesi, türk kahvesi faydaları, rüyada türk kahvesi yapmak

Türk kahvesi nasıl yapılır? Kahve severlerin merak ettiği sorulardan bir taneside budur. Aslında yapımı basit görünse bile püf noktaları olan bir işlemdir. Özellikle yemeklerden sonra içilen Türk kahvesinin tadını ve verdiği zevk tartışılamaz. Türk kahvesinin çeşitleri olarak çok fazla seçenek bulunmuyor malesef. Genel olarak tüketilenler, şekerli, şekersiz ve orta şekerli Türk kahveleridir. Peki herkesin severek içtiği Türk kahvesi nasıl yapılır? Diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

türk kahvesi nasıl yapılır
türk kahvesi nasıl yapılır

Türk kahvesi, Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelmiş bilinen en eski kahve hazırlama ve pişirme yöntemlerinden biridir. Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır. Türk kahvesi yapmak için öncelikle kahvenizin taze olması gerekir. Eski bir kahveyle yapacağınız Türk kahvesi ağzınızda ekşi bir tat bırakır.

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesinin en güzel tadını almak istiyorsanız eğer mutlaka cezvede yapmanız gerekir. Türk kahvesi makinesi ile yapılan kahvelerde istenilen köpük ve tadı malesef alamazsınız. Bu tarifimizde sizlere cezdeve 2 kişilik türk kahvesi tarifi vereceğiz.

2 kişilik kahve için malzemeler

  • cezve
  • çekilmiş Türk kahvesi
  • şeker
  • su

Öncelikle kahve türünün ne kadar önemli olduğunu belirtelim. Marketten hazır olarak aldığınız Türk kahvelerinden istediğiniz verimi malesef alamazsınız. Mutlaka kendi gözünüzle çekirdekten çektirdiğiniz taze kahve olmalıdır. Cezve içine iki tatlı kaşığı Türk kahvesini koyun. Şekerli kahve için 5 kesme şeker, orta kahve için 3 kesme şeker, az şekeri kahve için 2 kesme şeker ekleyin. Şekersiz sade bir Türk kahvesi için şeker eklemeyin.

Kahveyi koyacağınız fincanı ölçü alarak iki fincan soğuk su ekleyin. Sıcak su ile berbat bir kahve olur. Oda sıcaklığı ve daha soğuk ısıda olan su daha makbuldür. Bir tur malzemeleri karıştırıp kısık yanan ateşe koyun. Hızlı yanan bir ateş kahvelerin pişmesini beklemeden kaynatır ve çiğ kalır.

Pişirme aşamasında sürekli karıştırmayın. Soğukken bir kere karıştırın ve tıkır tıkır ısınma sesi geldiğinde bir tur karıştırın. İkinci karıştırma şekerlerin erimesi için. Sonrasında zaten kahve cezvesinde kenarlardan ortaya kabarma ve toplanma oluşur. Bunu gördüğünüz zaman hemen cezveyi kaldırın. Önce bir fincana, üçte biri kadar dökün. Sonra diğer fincana aynı işlemi yapın. Tekrar ilk fincana gelin ve doldurun. Sonra diğer fincanı doldurun. Bu şekilde sıralama işlemi ile köpük oranını eşitlemiş olursunuz. Önce birini doldurursanız bir anda, diğer fincana köpüksüz bir kahve doldurursunuz. Afiyet olsun.

Türk Kahvesi Makinesi İle Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

Türk Kahve makinesi ile yapılan Türk kahvesi için köpük endişeniz olmasın. Makinede yapılan kahvelerde genellikle bol köpük oluyor. Önemli olan burada kahve oranlarını bilmeniz yeterlidir.

1 kişilik kahve için; 1 tatlı kaşığı kahve, 1 fincan su, 1 kesme şeker (az şekerli)

2 kişilik Türk kahvesi için; 2 tatlı kaşığı kahve, 2 fincan su, 2 kesme şeker (az şekerli)

Mantık dizilimi aynı şekilde devam ediyor. Gerekli malzemeleri Türk kahvesi makinesine koyduktan sonra cihazı çalıştırın. Karıştırmayı en başta ve ses gelmeye başladığında yapın. Sürekli karıştırmak kahvenizin köpüksüz olmasına neden olur. Kahveniz piştiğinde kenarlardan kabarmalar başlar hemen önce yarım yarım fincanları oldurun ardından ikinci turda tamamını doldurun. Bu şekilde verimli köpük elde edersiniz.

En İyi Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

En iyi Türk kahvesi soğuk su ile yapılır. Sıcak su veya ılık su ile yapılan kahve çabuk pişer ve kahvenin aroması tadı yeterli miktarda pişen kahveye geçmez. Ne kadar yavaş pişerse o kadar iyi bir kahve elde etmiş olursunuz. Hem soğuk su hem kısık ateş size en iyi Türk kahvesini pişirme imkanı sunar. Ayrıca kahveyi devamlı karıştırmak suyunu bulandırır.

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Bol köpüklü Türk kahvesi için kahve oranı önemlidir. Kahve az olursa köpük elde edilmez. 1 fincan için 1 çay kaşığı kahve koymak az miktardır. 1 fincan için 1 tatlı kaşığı kahve koyulması gerekir. Daha fazlası koyulmaz kahvenin tadı kaçar. Ayrıca hızlı pişen kahve köpük üretmez. Yavaş yavaş pişmesi gerekir. Ve son olarak sürekli karıştırılmaz.

bol köpüklü türk kahvesi
bol köpüklü türk kahvesi

İlk malzemeler koyulduğunda kahvelerin suya karışması için karıştırılır. Sonrasında ısınma aşamasında şekerleri eritmek amacı ile karıştırılır. Bu karıştırmalar çorba gibi değil sadece bir tur olur. Bütün bu püf noktaları uygularsanız bol köpüklü Türk kahvesi elde edersiniz.

Türk Kahvesi Faydaları Nelerdir?

Türk kahvesi, ülkemizde popüler olarak oldukça fazla kullanılan içeceklerden sadece birisidir. Düzenli olarak tüketildiğinde insan sağlığına ciddi faydaları vardır. En önemli faydalarının başında zihinsel aktiviteleri güçlendirmesi ve vücuda enerji sağlamasıdır. İşte Türk kahvesi faydaları nelerdir? Gelin hep beraber bakalım.

  1. Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.
  2. Sindirim sistemini güçlendirir.
  3. Zihinsel gerilemeyi önler.
  4. Stresi azaltır.
  5. Cilt sağlığına fayda sağlar
  6. Karaciğeri korur ve hastalıkları önler.
  7. Bol enerji verir.

Türk Kahvesi Yapmanın Püf Noktaları

  • Türk kahvesi yapmak için taze, soğuk ve klorsuz su kullanmalısınız. Su ne kadar soğuk olursa kahve o kadar köpüklü ve lezzetli olur.
  • Kahve, şeker ve suyu cezveye koyduktan sonra 30 saniye kadar karıştırın. Bu şekilde kahvenin suyla iyice ıslanmasını ve çözünmesini sağlayın.
  • Cezveyi ocağın küçük gözüne koyun ve kısık ateşte pişirin. Ateşi çok yüksek tutarsanız köpük kaybolabilir.
  • Kahve yüzeyinde köpük kabarıncaya kadar bekleyin. Sonra cezveden biraz köpük alıp fincanlara paylaştırın. Bu şekilde köpüğün daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Cezvede kalan kahveyi bir taşım daha kaynatın ve sonra fincanlara dökün. Kahvenizi sıcak olarak servis edin.

Türk Kahvesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Az Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Az şekeri Türk kahvesi için oran 1 fincan için 1 kesme şekerdir. Toz şeker kullanıyorsanız 1 fincan için yarım çay kaşığı şeker yeterli olur.

  • Orta Şekerli Türk Kahvesi nasıl yapılır?

Orta şekerleri Türk kahvesi için 1 fincana 1.5 kesme şeker eklenir. Toz şeker için bu 1 çay kaşığına denk gelir. Orta şeker en çok tercih edilen Türk kahvesi çeşididir.

  • Şekerli Türk Kahvesi nasıl yapılır?

Şekerli Türk kahvesi oranında 1 fincan için 2.5 veya 3 kesme şeker koyulabilir. Toz şeker koyulacaksa 1 fincan için iki çay kaşığı töz şeker yeterlidir.

  • Yandan Çarklı Türk Kahvesi nasıl yapılır?

Yandan çarklı Türk kahvesi şekersiz pişirilir. Şekerleri kahve tabağına eklenir. Çay servisi gibi düşünün. Şekersiz bir fincan kahve ve tabağında 2 adet kesme şeker. Yandan çarklı Türk kahvesi bu demektir.

  • Süvari Türk Kahvesi nasıl yapılır?

Süvari Türk kahvesi demek kahvenin ince belli çay bardağında sunulmuş halidir. Normal bir şekilde ölçü alınır. Su eklenirken ince belli çay bardağı ile su koyulur. Süvari kahve oranları fincan ile aynı değildir. 1 bardak süvari için 1 buçuk tatlı kaşığı kahve eklenir. Yani fincanların 1.5 katı fazla sıvı alır. Buna göre oran yapılır. Orta şekerli bir süvari Türk kahvesi için 2 adet kesme şeker konur.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu