Bilgi

Akvaryum Bitkileri Nelerdir? Bakımı Kolay Akvaryum Bitkileri

Akvaryum bitkileri hakkında bilmedikleriniz herşey bu makalede sizler için hazırladık.

Akvaryum, ev içinde kolaylıkla ilerletilebilen hem görsel olarak doyurucu hem de basit hobiler arasında yer alır. Akvaryum içeriğinde beslediğiniz balıkların yanı sıra farklı canlılar da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Kabuklu canlılar başta olmak üzere akvaryum bitkileri ve daha bir sürü faydalı mikroorganizma yer almaktadır. Akvaryum bitkileri çok geniş yelpazeye sahiptirler. Değerli olanları, az değerli olanları, kolay üreyebilen, zor yetiştirilen gibi farklı karakterlere sahiptirler. Akvaryumda bitki yetiştirmek için illaki akvaryum toprağına ihtiyacınız yoktur.

Akvaryum bitkileri görsel olarak sağladığı faydasının yanında balıklara barınma, yavrulama, yem bulma gibi olanaklar da sağlar. Bazı akvaryum bitkileri sudaki amonyak ve nitrat miktarını düşürerek oksijen miktarını artmasına katkı sağlamaktadır. Bu sayede balıkların yaşam kalitesi artar ve sağlıklı büyümelerine zemin hazırlamış olur.

akvaryum bitkileri
akvaryum bitkileri

Topraksız Yetişen Akvaryum Bitkileri

  1. Anubias Akvaryum Bitkisi: Anubias akvaryumunuz içerisinde toprak olmadan da yetiştirebileceğiniz bir su bitkisi türüdür. Akvaryum içerisinde bir kaya parçasına veya kütük parçasına kökü tutturularak yaşamı ve gelişimi sağlanır. Genellikle Japon balığı yetiştirilen akvaryumlarda tercih edilmektedir. Diğer su bitkilerine göre geniş yapraklıdır. Anubias bitkisi için en az 15 derece sıcaklık olması gerekir ayrıca gün ışığı alan bir konumda olması lazımdır. Anubias akvaryum bitkisi su dışında çok nemli ortamlarda yaşayabilir.
  2. Tilki Kuyruğu (Ceratophyllum demersum) Akvaryum Bitkisi: Akvaryum içerisinde üremesi hızlı olan bit bitki türüdür. Topraksız olarak akvaryum suyu yüzeyinde yetiştirilip üretilebilir. En az 17 derece sıcaklık ve ışık gereksinimi duyan bir bitkidir. Tilki kuyruğu bitkisi yapısı bakımından cılız yapraklara sahip uzun gövdeli türlerdendir. Akvaryum içinde su yüzeyine yakın ve orta bölümde oldukları için balıklara barınma ve üreme alanı sağlarlar.
  3. Lepistes Otu (Guppy Grass) Akvaryum Bitkisi: Kökleri zayıf bitki türlerindendir Akvaryum içinde serbest şekilde bile kolayca üreyip çoğalabilir. Karides ve canlı doğuran balık yavruları için ideal yaşam alanı sağlar. Özellikle lepistes akvaryumları için kullanılır. En az 15 derece ısı ihtiyacı duyar ve ışık alan bir ortamı tercih eder. CO2 sistemi olmadan hızlı bir şekilde yetişen nadir bitki türlerindendir.
  4. Su Mercimeği (Lemna Minor) Akvaryum Bitkisi: Su yüzeyi üstünde yaşarlar görünümü mercimeğe benzediği için adına su mercimeği denir. Suyun orta kısımlarında veya diplerinde görünmezler. Su üstünü kaplayacak derecede ürerler ve yeşil bir alan görüntüsü oluştururlar. Sudaki azot nitrat oranını ve amonyak oranını düşürür. Çok aşırı miktarda olduğu zaman sudaki oksijen miktarını olumsuz etkiler bu nedenle üreme aşamasında ayrılmaları gerekir. 15 derece sıcaklık ve ışıklı bir ortam su mercimeği için idealdir.
tilki kuyruğu bitkisi
tilki kuyruğu bitkisi

CO2 Sistem Gerekmeyen Dayanıklı Akvaryum Bitkileri

  1. Kriptokorin (Cryptocoryne) Akvaryum Bitkisi: Birden çok farklı farklı türleri vardır. CO2 sistem gerekmeden yaşamını sürdüren bitki serileridir. Bu nedenle çoğu akvaryumda yetiştirilir. Üreme bakımından Cryptocoryne bitkisi kolay üreyen tür olarak bilinir. Topraklı akvaryumda veya elyaflı saksı içerisinde yetiştirilir. Kökleri tutunma ihtiyacı hisseder akvaryum içinde serbest şekilde çok fazla yaşayamaz. En az 16 derece sıcaklık olan su içinde ve ışıklı ortamda daha hızlı gelişir.
  2. Moss Çeşitleri Akvaryum Bitkileri: Moss bitkisi çeşitli türlerden oluşur ama genellikle yaşam şartları aynıdır. Moss akvaryum bitkisi CO2 sistem gerekmeden akvaryum içinde en az 15 derece sıcaklıkla yaşayabilir. Moss türleri tele veya bir kütük üzerine sarılarak üreyebilir. Topraklı bir akvaryum ihtiyacı duymaz. Dallarını uzatarak ürer ve ilerler. Hem co2 sistem olmadan hemde toprak gerektirmeyen üremesi kolay görselliği doyurucu bir akvaryum bitki türüdür. Moss akvaryum bitkisi sarılarak ürediği için görsel olarak farklı şekillerde sunulabilir. Yeşil bir mera veya bir ağaç formunda akvaryumda sergilenebilir.
  3. Elodea (Egeria Densa) Akvaryum Bitkisi: Akvaryum bitkisi yetiştiriciliğine yeni başlayanlar için ideal bitki türüdür. Bakımı kolay CO2 sistem istemeyen akvaryum bitkisidir. Uzun gövdeli suda salınan bir bitkidir. Akvaryum toprağına veya saksı içine dikilmelidir. Görsel olarak uzun gövdeleri görüntüyü bozmasın diye arka taraflar tercih edilmelidir. En az 16 derece sıcaklıkta ışıklı bir ortamda gelişebilir. Özellikle canlı doğuran akvaryumlarında yavrular için gizlenme alanı oluşturur.
  4. Saz Bitkisi (Vallisneria spiralis) Akvaryum Bitkisi: Bakımı kolay su bitkisi türlerindendir. Uzun yaprakları sayesinde arka fon olarak güzel görüntü oluşturur. Sudaki amonyak miktarını dengeler. Toprak veya saksı içinde köklenerek bakılır. En az 17 derece sıcaklıkta ışık seven bitki türlerindendir. Kendi kendine yayılır ve hızlı üreyen akvaryum bitkisidir. Uygun ortam ve koşullar sağlandığında 3 ayda bütün akvaryumu ele geçirebilir.
Elodea (Egeria Densa) Akvaryum Bitkisi
Elodea (Egeria Densa) Akvaryum Bitkisi

Bakımı Kolay Olan Akvaryum Bitkileri

  • Cabomba Caroliniana Akvaryum Bitkisi: Görsel olarak en iyi görüntü veren su bitkisidir diyebiliriz. Sık oluşumlu yaprakları ve dalları sayesinde canlı doğuran balıklar ve karidesler için müthiş saklanma alanı sağlar. Kaliteli ışık sever özellikle mavi ve kırmızı ışık desteği ve uygun sıcaklık ile kısa sürede bütün akvaryumu kaplar. Kolay yetişir ve ürer. İyi ve sağlıklı bir şekilde bakılmaları durumunda çiçek bile açarlar.
  • Limon (Hygrophila corymbosa) Akvaryum Bitkisi: Akvaryum içinde elyaflı saksı ile yetişebilir. Görünüş olarak limon ağacının minyatürüne benzer. Hem dikine hem enine büyür. En az 20 derece sıcaklık ister ve düşük ışıklı alanda da gelişir. Gelişim hızı yüksektir. CO2 sisteme gerek duymadan da yaşar. Limon akvaryum bitkisi akvaryumun orta ve arka kısmında bulunur sağa sola doğru genişleyeceği hesaba katılmalıdır. Kötü bakılması durumunda yapraklarında renk koyulaşması ve delinmeler oluşur. Yeni başlayanların kolaylıkla yetiştirip üretebileceği bir akvaryum bitkisi türüdür.
  • Çınar (Hygrophila difformis) Akvaryum Bitkisi: Yaprakları narin istilacı bir bitki türüdür. 15 derece sıcaklık ve 23 derece sıcaklık arasında bakıma uygundur. Narin yaprakları aşırı sıcak akvaryumda erir. Ayrıca otçul balıkların bulunduğu bir akvaryumda talan edilmesi muhtemeldir. Çok hızlı gelişir ve ürer ışıklı ortamı sever. Akvaryum suyunun dengesini sağlar oksijen miktarını dengeler. 50 cm yüksekliğe kadar büyüme gösterebilir ama ortalama olarak 30 cm civarındadır. Çınar akvaryum bitkisinin kökleri toprağa veya saksıya tutunma ihtiyacı hisseder. Akvaryum içine sabitlenmelidir. İsmini çınar ağacına benzerliğinden alır.
  • Aşk Merdiveni (Bacopa caroliniana) Akvaryum Bitkisi: Akvaryum köşelerinde müthiş bir görüntü sağlar. Görüntüsü merdivene benzediği için ismi aşk merdivenidir. Bitki kolay gelişebilen bir türdür. Biraz gelişip büyümeye başladığında üst yaprakları mor veya mürdüm rengine döner tıpkı bir çiçek açmış görüntüsü oluşur. Oval ve sert yaprakları vardır. Akvaryum canlılarının saldırılarına karşı dayanıklıdır. En az 16 derece sıcaklıkta orta derece ışıklı ortamda gelişme gösterir. Uygun koşullar sağlandığında akvaryum içinde boş yer bırakmaz. Bu nedenle bakımı kolay dayanıklı ve kolay üreyen akvaryum bitki türlerindendir.
limon akvaryum bitkileri
limon akvaryum bitkileri

Akvaryum bitkileri bakımı her ne kadar zor görünse de onlarda diğer canlılar gibi ihtiyaçları karşılandığı zaman üreyip gelişen türlerdendir. Sadece bitki akvaryumunu hobi olarak yapanlar da vardır. Akvaryum içerisinde illaki bir balık olması gerekmez. Görsel olarak deniz altı habitatını anımsatan çok doğal görünümlü bitki akvaryumları bulunur.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu