Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
çoçuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri, idrar yolu enfeksiyonu ilaçları, hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu kaç günde geçer, erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu, vücuttaki zararlı maddeleri bir miktar sıvı ile dışarıya atılmasını sağlayan sistemin adıdır. Bu sistem içerisinde böbrekler, idrar kanalları, meshane ve çıkış noktası olan üretra yer alır. İdrar yolu enfeksiyonu bu boşaltım sisteminin herhangi bölümünde enfeksiyon oluşması durumunda ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu üretra denilen çıkış noktasından bakterilerin içeriye girmesi ile ve burada çoğalması ile ileri seviyeye gelir.
Sağlıklı yetişkin bireylerde bir gün içerisinde ortalama 1.5 litre idrar üretimi olurken bu çocuklarda daha az miktardadır. Çocuklarda günlük idrar üretimi ortalama bir su bardağı kadardır. Çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonu her mevsim ortaya çıkabilir ve kız erkek çocuk ayrımı gözetmez.
İçindekiler tablosu
- 1 Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur
- 2 Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
- 3 Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
- 4 Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
- 5 Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
- 6 İdrar Yolu İltihabı İlerlerse Ne Olur?
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur
- Çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonu en temel nedeni temizliktir. Dışkı ile üretraya bulaşan bakteriler buradan yol alarak tüm idrar yolunu etkiler ve enfeksiyon oluşturur. Hijyenik açıdan tuvalet temizlikleri önden arkaya doğru yapılmalıdır.
- Aile bireylerinin dışında kalabalık olarak kullanılan tuvaletler ve okul tuvaletlerinde el ile bulaşan bakteriler de enfeksiyon riskini artırır bu nedenle tuvalete girerken de çıkarken de eller mutlaka yıkanmalıdır.
- Kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu erkek çocuklarına oranla daha fazla görülür bunun nedeni genital bölgelerinin buna müsait olmasından kaynaklanır. Tuvalet temizlikleri önden arkaya doğru yapılmalıdır.
- Kabızlık ve idrarı tutmak çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır. İdrar torbasının tam olarak boşalmaması nedeni ile bakteri üremesi daha hızlı gerçekleşir.
- Tuvalet hijyeni eksikliği enfeksiyonlara yol açar. Çocuklarda kaka sonrasında yapılan temizlikler çok önemlidir. Islak mendil veya peçete ile anlık yapılan temizliklerin dışında gün sonunda yarım banyo yapmak faydalı olur. Gece boyunca oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltır.
- Tüm bu sebeplerin dışında genetik faktörlerde göz önünde bulundurulur. Doğuştan gelen idrar yolu bozuklukları iltihap oluşumunu etkiler. Genetik ve doğumsal faktörlerin başında yapısal bozukluklar yer alır.
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
- Sık sık idrara çıkma hissi.
- Sürekli sıkışık hissetme ancak idrar gelmemesi.
- Ağrı ve yanma hissi
- İdrara çıktığında az veya hiç yapamamak.
- idrarda kan olması.
- Alt karın bölgesinde şiddetli veya orta şiddetli ağrı.
- Şiddetli idrar yolu enfeksiyonlarında ishal ve kusma görülebilir.
- İlerlemiş olan enfeksiyonlarda sırt ağrısı böbreklerde ağrı gibi şikayetler nadir de olsa gözlemlenebilir.
3 yaş ve altı olan çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
- Sürekli ağlama
- Karın bölgesinde görülen ağrılar
- İshal ve kusma
- Kötü kokulu idrar
- Çok koyu renkli İdrar
- Huzursuzluk, halsizlik
- Sarılık
- Gelişimsel gerilik
- İştahsızlık
3 yaş ve altı çocuklarda tuvalet eğitimi tam olarak oluşmadığı için idrar yolu enfeksiyonu olma ihtimalleri daha fazladır. Bu yaş grubunun tuvalet eğitimi tam oluşana kadar temizlikleri evbeynler tarafından yapılmalıdır. Yukarıdaki belirtilerden bir çoğu yaşanıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna çocuğunuzu götürerek bir an önce tedaviye başlayın. İlerleyen enfeksiyonlar sonradan daha kötü sonuçlar doğurabilir.
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
- Çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için bir takım görevleri yapabilirsiniz. Bu sayede daha önce enfeksiyon geçirmiş ve bu duruma yatkın olan çocuğu sağlıklı şekilde büyütebilirsiniz.
- Bol su tüketmeyi çocuğunuzda alışkanlık haline getirin. Boşaltım sitemi tek yönlü çalışan bir sistemdir ancak bakteriler üretradan girer ve böbreklere doğru ilerler. Bol su tüketiminde sürekli akış olması durumunda bakterilerin üreme alanları daralır ve dışarı atılırlar. Bu nedenle bol su tüketimi çok ama çok önemlidir.
- Tuvalet eğitimi 2,5 yaşından sonra başlatılmalıdır. Bu konuda baskı yapılmamalıdır. Temel olan tuvalet eğitiminde hijyen ön planda tutulmalıdır.
- İdrarı tutmanın kötü bir şey olduğunu belirterek düzenli şekilde işeme alışkanlığı oluşturulmalıdır. Belli aralıklar ile tuvalete gitmesi gerektiği belirtilmelidir.
- Tuvalet temizlik eğitiminde temizliğin önden arka tarafa doğru yapılması gerektiği anlatılmalı. Yıkama işleminden sonra kurulama işleminin olması gerektiği belirtili. Islak mendil ile yapılacak olan temizliklerde alkolsüz su bazlı olan ıslak mendiller kullanılmalıdır.
- Erkek çocuklarının sünneti daha küçük yaşlarda iyi bir hekim tarafından yapılmalıdır.
- Kız çocuklarında iç çamaşırı hijyeni önemsenmeli ve naylon katkılı çamaşırlar değil pamuklu iç çamaşırları kullanılmalıdır.
- Sadece tuvaletten sonra değil tuvaletlere girmeden önce de ellerin yıkanması gerektiği öğretilmelidir. Okul tuvaletlerinde ve kalabalık diğer tuvaletlerde giriş ve çıkışlarda oluşabilecek bakteriler göz önünde tutulmalıdır.
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
- Bol su tüketimi idrarda bulunan yabancı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu neden İdrar yolu enfeksiyonuna maruz kalan bir çocuğun bol bol su içmesi gerekir.
- Kafein içeren ve gazlı içeceklerden uzak durmak gerekir.
- Kefir veya yoğurt gibi doğal prebiyotik barındıran yiyecekler yemek vücut dengesini sağlar ve direnci artırır.
- C vitamini vücudu sağlam tutar ve vücuttaki bakterilerle savaşmada yardımcı olur.
- Küçük bir bez parçası veya havlu ısıtılarak çocuğun karnına koyulur. Bu şekilde damarlar rahatlatılır ağrı azalır.
- Sık sık idrara çıkmak. Henüz tuvalet gelmemiş olsa bile ara ara tuvalete giderek bakterilerin bir an önce dışarı atılmasına katkıda bulunmak gerekir.
- Genital bölge temizliği ön planda tutulmalı. İdrar enfeksiyonu teşhisi koyulan çocuklarda baştan savma değil temiz ve derin tuvalet temizliği yapılmalıdır.
- Hekim tarafından verilen antibiyotikler tam saatinde ve bitene kadar mutlaka kullanılmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu uzman hekimler tarafından iyi bir tedavi planı oluşturularak hızlıca tedavi edilmesi gerekir. İlerleyen durumlarda böbreklere ulaşan bakteriler daha kötü sonuçlara yol açabilir.
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri gözlemlenen çocuğun idrar kültürü alınır ve kısa süre içinde test sonuçları belirlenir.
Enfeksiyonun miktarı ve durumu göz önünde bulundurularak hekimler tarafından antibiyotik tedavisi uygulanır. antibiyotik tedavisi ortalama 10 gün boyunda sürer yarım bırakılmaz. Bırakılırsa enfeksiyon tekrar başlar. Genellikle antibiyotik tedavisinde 2 gün sonra hastanın şikayetleri biter ve hastalığın geçtiği sanılır. Çocuklarda ilaç içmede sorun çıkarmalar başlayabilir. Bunun yanında hekimce uygun görülür ise idrar söktürücü ilaçlar verilebilir.
İlerleyen idrar yolu iltihabı durumlarında görüntüleme cihazlarından faydalanarak durumun ciddiyeti araştırılır. Gerekirse daha güçlü antibiyotikler kullanılır ve sorun çözüme ulaştırılır.
İdrar Yolu İltihabı İlerlerse Ne Olur?
İdrar yolu iltihabı henüz oluşum aşamasında antibiyotik tedavisi bile gerekmeden bol sıvı tüketerek geçirilebilir. Bazen antibiyotik tedavisi şart olur. Kendi kendine geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ile geçirilir. Antibiyotik kullanımına rağmen geçmeyen ve hatta ilerleyen enfeksiyonlarda yatarak tedavi yöntemi uygulanır. İlerlemiş olan İdrar yolu enfeksiyonlarında iltihap böbreklere ulaşır ve böbreklerde ciddi hasarlara yol açabilir bu durum zaman içinde böbrek yetmezliği gibi sorunlara neden olur. Aynı şekilde böbreklere ve kana ulaşan iltihap erken tedavi uygulanmaz ise ölüme bile neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarında ne kadar erken duruma el atılırsa o kadar kısa sürede sonuç elde edilir. Genel geçer tedavi yöntemlerinden ziyade uzman hekim tedavisinde kesin sonuç ile sonuçlandırılmalıdır. Evde uygulayacağınız yanlış bir bitkisel tedavi sonrasında işe farklı yönlere gidebilir bu nedenle en yakın sağlık kuruluşuna giderek danışın.