Nasıl Yapılır

E-ticaret Nasıl Yapılır? E-ticaret Fikirleri Nelerdir?

e-ticaret nasıl yapılır?, e-ticaret nedir?

Günümüzde internet kullanımının  artış gösterdiği şu günlerde, bu durumu kazanca dönüştürmek isteyenlerin sık arama yaptıkları soru e-ticaret nasıl yapılır? Günümüzde Online alışverişi hemen hemen herkes kullanmakta. Bu alışverişler bizim iş yoğunluğumuza engel olmamakta aksine bizim işlerimizi daha fazla kolaylaştırmaktadır. Online mağaza açmak isteyenler  ve e-ticaret fikirleri hakkında merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda fazlasızla bulacağınızı umut ediyoruz.

E-ticaret Nedir?

E-ticaret, internet üzerinden ürün veya hizmet alım satımı yapma işlemidir diyebiliriz. E-ticaret, fiziksel mağazalara kıyasla daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşma, daha düşük maliyetle işletme, daha kolay ödeme yöntemleri sunma gibi avantajlar sağlamaktadır. E-ticaret, farklı türlerde olabilir. Örneğin, işletmeden işletmeye, işletmeden tüketiciye, tüketiciden tüketicie gibi. E-ticaret yapmak için bir e-ticaret sitesi kurmak ilk adım olarak gereklidir. E-ticaret sitesi, ürün veya hizmetlerin tanıtımını, sipariş alımını, ödeme işlemlerini ve müşteri hizmetlerini sağlayan bir web platformudur. E-ticaret sitesi kurmak günümüz şartlarında pahalı olsada en garanti yöntemdir.

E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret yapmak için öncelikle bir ürün veya hizmet belirlemeniz gerekiyor. Daha sonra bu ürün veya hizmetinizi internet üzerinden satabileceğiniz bir web sitesi veya online mağaza oluşturmanız lazım. Bu sektörlerde oldukça fazlalaşan e-ticaret siteleri vardır. Bunları inceliyip size uygun olanları kullanabilirsiniz.

E-ticaret platformları, sitenizin altyapısını sağlar ve size satış işlemleri için gerekli araçları sizlere sunar. Bu platformlar arasında Shopify, Magento, WooCommerce, Opencart gibi popüler mağazalar bulunmaktadır. Bu platformlar arasından seçim tamamen sizin ihtiyaçlarınıza kalmış bir durumdur.

e-ticaret Nasıl Yapılır
e-ticaret Nasıl Yapılır

Sitenizi oluşturduktan sonra, ürünlerinizi kaliteli fotoğraflar ve açıklayıcı metinlerle birlikte siteye yüklemelisiniz. Ürünlerinizi tanıtmak için sosyal medya veya diğer dijital pazarlama araçlarını da kullanmak daha hızlı bir satış yapmanızı sağlayacaktır. Buda sizin ürünlerinizin müşterilerinize daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.

Son olarak, ödeme işlemleri için bir ödeme ağı kurmalısınız. Bu ağ geçitleri, kredi kartı veya diğer elektronik ödeme yöntemlerini kabul etmeli ve ödemeleri güvenli bir şekilde yapmalıdır. Müsterilerinizin hiç bir şekilde ödeme konusunda şüpheye düşmemelidir. Popüler ödeme ağ geçitleri arasında PayPal, Stripe, PayU ve iyzico gibi seçenekler bulunmaktadır. Size uygun olanı seçip firmayla irtibata geçip ödeme ağını kurabilirsiniz.

Bütün bu adımları tamamladıktan sonra, müşterilerinizin siparişlerini takip etmelisiniz. müşteri hizmetleri sağlayarak onların şikayet ve önerilerini almalısınız. Daha sonra sitenizi sürekli güncel tutmanız yeni ürünler ve hedefler kendinize belirlemeniz gerekiyor. Düzenli bir çalışma sizi başarıya ulaştıracaktır.

E-Ticaret Fikirleri Nelerdir?

E-ticaret fikirleri oldukça geniş bir alanda yer alıyor. Birazda bu durum sizin yaratıcılığınıza bağlıdır diyebiliriz. Birşeyler üretebilmek veya insanların neye ihtiyacı olduğunu iyi bir gözlem yapmanız gerekir. İhtiyaç duyulan bir ürünü veya hizmeti bulduğunuzda satış yapmanız daha kolaylaşacaktır ve daha hızlı para kazana bileceksinizdir. Bizlerde sizler için bazı e-ticaret fikirlerini bir araya getirdik.

  1. Niche ürünlerin satışı: Niche pazar son zamanlarda  oldukça popülerdir. Bu pazarda satabileceğiniz ürünlere örnek verecek olursak, kozmetik ürünler olabilir. Nedeni ise kozmetik ürünler oldukça fazla kullanılan ürünlerdir. Her yaşa hitap eder ve özellikle bayanların ilgisi oldukça fazladır. İkinci bir seçenek ise, organik gıda ürünleri olabilir.
  2. Abonelik tabanlı üyelik hizmetleri: Belirli bir konuda uzmanlaşmış bir abonelik sitesi oluşturarak, örneğin fotoğrafçılık, fitness veya yemek tarifleri gibi.
  3. Eğitim : Elinizde olan veya temin edebileceğiniz ders kitapları, online kurslar, video dersleri gibi eğitim alanınla ilgili konular üzerine ürünlerin satışını yaparak para kazanabilirsiniz. Uzman olduğunuz bir konu hakkında özel dersler vermeniz size kazanç sağlayacaktır.
  4. Kişiselleştirilmiş ürünler: El becerinize güveniyorsanız eğer, Kişiselleştirilmiş hediyeler, takılar ve giyim gibi çok kullanılan ürün ve ürünlerin satışını yapabilirsiniz. Ayrıca kendinize ait bir üründe kendi markanızı oluşturmanız size daha çok gelir sağlayacaktır.
  5. Dropshipping: Kendi envarterinizde olmayan ürünleri başka bir tedarikçiden ürünler temin ederek satış gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle zarar etme olasılığınız azalmış olur ve risk almamış olursunuz.
  6. Sosyal medya pazarlama danışmanlığı: Şirketlere sosyal medya pazarlama stratejileri konusunda yardımcı olarak para kazanabilirsiniz. Biyorsunuzki şirketlerin hemen hemen hepsininin sosyal medya hesapları vardır. Bu hesapları yöneterek kazanç sağlamanız mümkün.
  7. Online ikinci el mağazası: bir web sitesi kurarak İkinci el ürünlerinizi hem alıp hemde satabilirsiniz. Günümüzde ikinci el ürünlerin satışına aracılık eden oldukça fazla siteler ve uygulamalar var. Sizde bunlardan biri olabilirsiniz.
  8. Bölgesel ürünlerin satışı: Belirli bir bölgedeki yerel üreticilerin ürünlerini online olarak satarak para kazanmayı deneyebilirsiniz. Bu ürünler genellikle yöresel sabunlar, yöresel peynir ve kahvaltı ürünleri, zeytin yağlar, yöresel kıyafetler gibi ürünlerden oluşmaktadır.

Yukardaki verdiğimiz sizlere bazı örneklerdir ve e-ticaret fikirleri her zaman geniş bir yelpazede bulunur. Sizde yaratıcılığınıza güveniyorsanız daha önce hiç satılmamış bir ürün bularak e-ticaret piyasasına girebilirsiniz. Başarılı bir e-ticaret işletmesi kurma sürecinde, ilgi duyduğunuz bir alanda uzmanlaşmak ve müşterilerinizin ihtiyaçlarına odaklanma çok önemlidir. İyi bir araştırma ve gözlem yapmadan ticaret işine girmenizi önermemekteyiz.

E-ticaret Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

E-ticaret yapmak isteyenlerin bir çok karşılaştığı sorun ve hatalar bulunmaktadır. Dünya çapında e-ticaret oranı 2023 yılının başlarında oldukça artış göstermektedir. Kimi kişiler bu yolda oldukça ilerlerken kimileri ise zarar görerek şirketlerini kapatmak zorunda kaldılar. Bizlerde sizlere yol göstermek adına e-ticaret yapacak kişilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatacağız..

Ürün Seçimine Dikkat Edilmesi

Bu sektöre yeni başlayacaklar hangi ürünler daha çok satar araştırması yaparak yanlış ürünlerden dolayı malesef bu sektörde başarılı olamıyorlar. Bu konuda dikkatli olmayan girişimciler kazançtan çok zarar edebiliyorlar. Ülkelerde yaşanan her kriz aslında bir fırsat kapısı olduğunu unutmamak gerekir. Bu işe yeni başlayan girişimcilerin iyi bir araştırma yapmaları ve neye ihtiyaç varsa o ürünlere yönelmeleri gerekmektedir. Bu açıdan farklı iş sektörlerine yönlenip başarılı olma ihtimalleri oldukça yüksektir.

Sürekli Bildirim Göndermek

E-ticaret sitelerinin en çok sıklıkla yaptığı hatalardan biride cep telefonlarına veya mail adreslerine sürekli olarak bildirim göndermek oluyor. Yapılan bu hata sürekli müşteriniz olan kişileri rahatsızlık vererek sizden bir daha alış veriş yapmamalarını sağlamış olursunuz. Bir alışveriş siteniz bulunuyorsa eğer kayıtlı müşterilerinize mesaj veya bildirim ayda en fazla 1 veya 2 olmalıdır. Eğer sitenizin mobil uygulaması var ise verilen bu rahatsızlıktan dolayı müşteriniz uygulamayı kaldırmak zorunda kalabilmektedir.

Müşterilerimizden Gereksiz Bilgi İstemeyin

Alışveriş sitelerinin en çok yaptığı hatalardan biride alış veriş formunda gereksiz bilgiler isteyerek müşterilerini bezdirmek olmaktadır. Önemli olan bilgileri onlardan istemek yeterli olacaktır. Bunlar nelerdir diye soracak olursanız. E-posta adresi, cep telefonu ve adres bilgileridir. Üye olma adımlarını ne kadar uzatırsanız müşteriyi okadar kaçırmış olursunuz. İyi bir alışveriş sitesi yaptırıp üye olma bilgilerini kısa tutup bir daha ekstra bilgi istenmemelidir.

Kargo Firması Seçmek

Kargo ücretleri ve taşıma e-ticarette oldukça oldukça önemli konulardan biridir. Kargo hizmeti ne kadar kötü olursa müşterileriniz bir daha sizin sitenizden alış veriş yapmayacağını unutmayın. Ürünün ilanda teslimat süresinde müşteriye ulaşmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bir ürününüzü almak isteyen müşteri toplam kaç paraya aldığını bilmek ister ve bunu ürün sayfasında belirtmelisiniz. Ücretsiz kargo veya ücretli kargo bedelini sepete eklenen ürünle birlikte görünmesine dikkat etmelisiniz.

Ürün Fotoğrafları Eklemek

Ürün fotoğraflarını seçerken özgün resimler kullanmalısınız. Ürünü detaylı olarak gösteren resimler olmalıdır. Yüksek kaliteli resimler ürünlerinizin daha kolay satılmasını sağlayacaktır. Üzerinde oynanmış veya başka sitelerden alınmış resimler asla eklemeyiniz. Bu durum sizi dolandırıcılık konumuna düşürür. Ürünü tamamıyla anlatan en ince detaylarına kadar gösteren ve farklı açılardan çekilmiş resimler yüklemelisiniz.

Ürün Açıklaması Ekleyin

Ürün açıklamaları anlaşılır bir anlatımla yazılmalıdır. Yaptığınız açıklama ürünü tam olarak anlatmalıdır. Açıklamayı fazla uzun tutmayın bazı insanlar uzun açıklamaları malesef okumazlar. Ürünü gerçek bilgilerle özellikleriyle anlatın. Müşteri ürünü alıp eline ulaştığında hayal kırıklığına uğramaması lazım. Alakasız bir şekilde ürün hakkında bilgiler verirseniz müşterilerinizi kaçırırsınız. Unutmayın ki müşteri diğer sitelerde de aynı ürünü incelemiş olabilir.

E-ticaret Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • E-ticaret işletmesi kurmak zormu?

Hayır arkadaşlar e-ticaret işletmesi kurmak kesinlikle zor değildir. Sadece biraz risklidir. İyi bir planlama ve rakiplerinizi iyi takip etmeniz gerekir. Yaptığınız analizde müsterilerin nelere ihtiyaç duyduğunu iyi bilmeniz gerekir.

  • En Uygun E-ticaret Modeli Hangisidir?

İşletmeler için e-ticaret modelleri farklılık gösterir. Aslında genel olarak herkesin yaptığı bir mağaza açmak ve online satış yapmak gelir. Bir diğer yapılan e-ticaret modeli ise, büyük alışveriş sitelerinde online mağazanızı açmaktır. Unutmayınki bu tür alışveriş siteleri sattığınız ürünlerden komisyon almaktadır.

  • E-ticaret işletmelerinin kazançları ne kadardır?

İşletmelerin kazançları sattıkları ürünün kategorisine göre değişiklik gösterebilir. Dış ülkeden getirdiğiniz bir ürünle türkiyeden temin ettiğiniz bir ürünün alış fiyatı malesef aynı değildir. Bu sebepten dolayı şu kadar kazanıyorlar diyemeyiz. Orta büyüklükte bir mağaza aylık ortalama 50 ila 70 bin TL kazandığı açıkcası ortadadır.

  • E-ticaret işletmesi kurmak için ne kadar sermaye lazım?

Bir işletme kurmadan önce ürün belirlemeniz gerekmektedir. Belirlediğiniz ürünün maliyetine göre sermaye gerekir. Bu durumda yine sizin iyi bir analiz yapmanız gerektiği ortaya çıkmış oluyor. Yalnızca bir web sitesi kurmak ordan ürün satmak istiyorum diyorsanız eğer, bir web sitesi yaklaşık 15-20 bin TL arasında kuruluyor.

  • Hangi Ürünleri e-ticaret yoluyla satabilirim?

Ürünler satma konusunda insanların özellikle bayanların çok sık kullandığı ürünleri tercih etmenizde fayda vardır. Bunlar nelerdir diye soracak olursanız kozmetik ürünler, bakım ürünleri, temizlik ürünleri gibi. Ayrıca herkese hitap eden ürünler olarakta elektronik ürünler, kişisel ürünler ve bebek çocuk ürünleri satabilirsiniz.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu