Yaz nezlesi diye adlandırılan aslında alerjik olarak yaşanan bir rahatsızlıktır. Yaz nezlesi gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı gibi hastalıklarla aynı belirtileri göstermemektedir. Yani şöyle söylemek gerekirse grip ve nezle aynı hastalık değildir. Yaz nezlesi ilk baharın gelmesiyle havada oluşan polenlerin sebep olduğu uzman doktorlar tarafından söylenmektedir.
Sıcak yaz aylarında serinlemek istediğimizde açtığımız klimalar ve soğuk içecekler bizim için aslında birer tehlike oluşturmaktadır. Bunları çok sık kullandığımız zaman yaz nezlesi olma olasılığımız oldukça yüksektir. Yaz aylarında nezleye yakalanmak oldukça can sıkıntısı bir durumdur. Sıcakların vermiş olduğu bunaltı ve sıkıcılık birde bunun üstüne nezle eklendiğinde oldukça dayanılmaz nbir hal almaktadır. Yaz nezlesi kendini burun akıntısı, hapşırık ve halsizlik olarak göstermektedir. Yaz aylarında kullanılması gereken bitkisel çaylar kullanılarak atlatılması mümkündür.
İçindekiler tablosu
Yaz Nezlesi İle Grip Aynı Hastalık Mı?
Yaz nezlesi, her kişide aynı belirtiler göstermemektedir. Genel olarak belirtileri şunlardır.
- Sık sık burun akıntısı
- Hapşırma
- Boğazda yanma ve gıcıklanma
- Hafif ateş yükselmesi
- Gözlerde sulanma ve kaşıntı
- Boğazda ağrı
Yukardaki belirtiler yaz gribinde sık görülen belirtiler arasında yer alır. Yaz gribinden kaynaklanan virüslerden geliyorsa aşağıdaki belirtiler ortaya çıkmaktadır.
- Yüksek ateş görülmesi
- Kuru öksürük
- Halsizlik ve yorgunluk
- Boğazda kuruluk
- Baş dönmesi
- Titreme
- Vücutta ağrı
Yaz Nezlesi Risk Grubundakiler Kimlerdir?
Yaz nezlesi, yakalanma riski yüksek olan kişiler bu rahatsızlığa daha kolay yakalanmaları yüksektir. Bu kişiler yaz aylarında sağlıklarına dikkat etmeleri gerekir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek yaz gribi gibi bir çok hastalığında önlemesini sağlar. Yaz nezlesi risk grubundaki kişileri şöyle sıralayabiliriz.
- Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler.
- HIV VİRÜSÜ taşıyan kişiler.
- Kronik hastalığı olan kişiler.
- Kanser hastaları.
- Diyabet hastaları.
- Hamileler.
- Çocuklar ve yaşlılar.
Yukardaki kişilerin yaz gribine yakalanma riskleri oldukça yüksektir. Yaz gribi belirtilerinden birini yaşadıkları durumda uzman bir doktora görünmeleri önemlidir.
Yaz Gribi Nasıl Geçer?
Yaz gribine yakalanan kişiler en çok aradıkları konular arasında yaz nezlesi nasıl geçer sorusunun cevabı olmaktadır. Yaz gribine yakalanmaktan çok yakalanmamak için yapılması gerekenler vardır. Yaz aylarında bu rahatsızlığa neden olan klimaların bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Klima sürekli açılmamalı ve derecesi çok soğuk dereceye alınmamalıdır.
Temizliğe önem verilmeli aşırı soğuk içecekler tüketilmemelidir. Bunların yanı sıra hijyenik olmayan havuzlar ve denizlere girilmemesi gerekir. Yaz gribinden kurtulmak için yaz aylarının sebzelerinden ve meyvelerinden bol miktarda tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketilmeli ve bol bol C vitamini tüketilmelidir.
Yaz Gribi Tedavisi
Yaz nezlesi tedavisi mümkündür. Fakat yaz aylarının sıcak geçmesinden dolayı insanı psikolojik olarak biraz sıkıntı vermektedir. Genellikle yaz gribi kimi kişilerde kendiliğinden geçmektedir. Bu hastalık için antibiyotik veya farklı ilaçlar kullanmaya gerek yoktur. Bunların dışında farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Burun tıkanıklığı var ise burun spreyi, C vitamini eksikliği için vitaminler ile hastalığı kolay olarak atlatılabilir.
Yaz Gribinden Korunma Yolları Nelerdir?
Yaz gribinden korunma yolları, hijyene dikkat etmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı beslenmekten geçer. Bunlara dikkat edildiği taktirde grip olma riskiniz oldukça azalmaktadır. Hijyene özen göstermeniz ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Klimalı ortamlardan fazla kalmamak nezle olma riskinizi azaltan faktörlerdir.
Beslenme alışkanlığı her hastalık için oldukça önem taşımaktadır. C Vitamini yüksek sebzeler ve meyveler tüketmek, süt ve süt ürünlerini sofralarınızdan eksik etmemek bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yaz Gribi İçin Doğal Alternatifler
Yaz gribi, hemen hemen herkesin yakalandığı bir hastalıktır. Yaz gribinden korunma yolları dışında yaz gribine yakalandığınızda doğal alternatif yollarla bu gribi rahatlıkla atlatabilirsiniz. Bu gribe yakalanlar özellikle mevsiminde adı üstünde yaz olmasından dolayı oldukça sıkıntı çekmektedir. Aşağıda sizlere yaz gribi için doğal alternatifler sunduk. Bu alternatif yollara gribe yakalanmadan öncede veya yakalandıktan sonrada uygulaya bilirsiniz.
- Bol Su Ve Sıvı Tüketmek: yaz aylarında bol sıvı tüketmek gerekir. Bu sıvıların başında ise su gelir. Günde en az 3 litre su tüketilmesi gerekir. Ayrıca sıcak çorba çeşitleri de tüketerek vücuttaki toksinlerin daha kolay atılması sağlanacaktır.
- Zencefil Ve Bal: Bal özellikle boğazı yumuşatır ve ağrıyı azaltır öksürüğü gidermektedir. Zencefilde bulunan anti-enflamatuar özellik sayesinde boğaz ağrısına iyi geleceği ve yaz gribini kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır.
- Elma Sirkesi: bağışıklık sistemin dostu olarak bilinen elma sirkesi aynı zamanda bağışıklık sistemin güçlenmesinde de büyük rol oynamaktadır. Elma sirkesinin boğaz ağrılarını da hafiflettiği bir gerçektir. Elma sirkesini saf olarak kullanmamak gerekir. Kullanmadan önce biraz su ilave edilerek kullanın.
- Dinlenme: Her hastalıkta dinlenme istirahat etme çok önemlidir. Vücudun enfeksiyonla savaştığı için bol dinlenme gerekmektedir.
Bu yazdıklarımız alternatif yöntemlerdir. Ciddi durumlarda ve enfeksiyonlarda mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini unutmayın.
Yaz Gribine Karşı Bağışıklık Güçlendirme Yolları
Bulaşıcı hastalıklara karşı korunma yöntemlerinden biriside bağışıklık sisteminin güçlü olmasıdır. Özellikle bağışıklık sistemin zayıf olması durumunda virüslere karşı direncin güçsüzleşmesi sonucu bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yaz gribi veya diğer hastalıklardan korunmak için aşağıdaki bağışıklık güçlendirme yöntemlerini uygulaya bilirsiniz.
- Sağlıklı Beslenme: Beslenmeye dikkat etmek bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli etkenlerinden sadece birisidir. Düzenli kahvaltı yapmak, akşam yemeği yemek düzenli beslenmeye girmektedir. Bu öğünlerde bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar ve protein kaynaklı besinler tüketmek gerekir. Ayrıca sigara ve alkol gibi maddeleri tüketmemek gerekir.
- Egzersiz Yapmak: düzenli egzersizin sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğunu bilmeliyiz. Her gün yapılan egzersizlerin bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bol yürüyüş yapmak, spor aktivitelerinde bulunmak oldukça önemlidir
- Uyku Düzeni: bağışıklık sistemini güçlenmesinde yapılması gereken diğer bir yöntem ise kendimize uyku düzeni oluşturmalıyız. Aksam bir uyku saati seçim sabah aynı saatte kalkmalıyız. Ortalama bir insanın günde alabileceği uyku 8-9 saat olmalıdır. Düzenli bir uyku bağışıklık sisteminin doğru çalışmasını sağlamaktadır.
Yaz Nezlesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yaz Nezlesi Nedir?
Tıp dilinde Lejyoner hastalığı olarak adlandırılır ve halk arasında yaz gribi olarak bilinir. Bu grip türü klima hastalığı olarakta geçmektedir. Belirtileri genellikle halsizlik burun akıntısı ve haşladıktan oluşur.
Yazın Nezle Nasıl Geçer?
Hastalığın sürecine göre farklılık gösterse de yaz gribi kendiliğinden geçer ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Hastalık sürecinde yeterli olarak düzenli bve sağlıklı beslenme sonucu ortalama bir hafta sürede geçmektedir.
Yaz Gribine Ne İyi Gelir?
Yaz gribine iyi gelen besinlerden en önemlisi C vitamini yüksek olan gıdalardır. Bu gıdalar limon, portakal, mandalina, greyfurt, kuşburnu ve soğan ve sarımsak olarak yaz gribine iyi gelir.
Yaz Gribi Bulaşıcı Mı?
Yaz gribi genel olarak havalandırma cihazlarından insanlara geçen mikroorganizmaların sebep olduğu bir hastalıktır. Yaz gribi insandan insana bulaşıcılığı yoktur.
Nezle İken Banyo Yapılır Mı?
Yaz nezlesi veya soğuk algınlığı geçirirken banyo yapmak sizin rahatlamanızı ve vücut ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Nezlede veya soğuk algınlığında ateş durumu var ise ılık su ile banyo yapmak tercih edilmelidir.
İbrahim Saraçoğlu Nezleye Ne İyi Gelir?
İbrahim Saraçoğlu’na en çok sorulan sorular arasında gelir. Saraçoğlu, bu sorunun cevabı olarak soğan kürünü önermektedir. Sağan kürünün tarifi oldukça basittir. Bir tam soğanın kabuklarını soyup dörde bölüyoruz ve ardından kaynatıp suyunu içiyoruz.