Sağlıklı her kadının her ay düzenli olarak yumurtlamasına regl dönemi halk arasında adet kanaması adı verilir. Doğurganlık için bu durumun düzenli şekilde işlemesi gerekir. Kimi kadın adet dönemini sıkıntısız ve ağrısız geçirirken kimileri şiddetli ağrılar ile baş etmek durumunda kalır. Peki Regl ağrısına ne iyi gelir? Sizler için bilgilendirici bir makale hazırladık. İyi okumalar.
İçindekiler tablosu
Regl Neden Olur?
Regl olayı doğrudan kadının hormonları ile ilgili bir durumdur. Vücuttaki prostagladin adi verilen hormon seviyesi yükseldiğinde rahim kasılmaları artar. Prostagladin seviyesi yüksek olan kadınlar diğerlerine göre daha fazla sancı ve ağrı yasarlar.
Regl sancısı kadın hastalıklarının da habercisi olabilir. Kistler, yumurtalık ve rahim duvarında var olan tümörler şiddetli ağrıların sebebi olabilmektedir. Ayrıca cinsel yolla rahim ve üreme organlarına bulaşan bakteriler de regl döneminin sancılı geçmesine neden olur. Soğuk dönemlerde sıkı giyinmemek , bel kısmını açıkta bırakan kıyafetler tercih etmek regl sancılarını tetikler.
Sigara kullanımı regl döneminde yaşanan ağrılar üzerinde etkilidir. Sigara kullanan kadınlarda rahim kasılmaları ve ağrıları biraz daha fazla olabilir. Psikolojik sebepler sancıları en çok etkileyen faktördür. Sosyal hayat içinde sinirlenmek, kotu olaylar yasamak ağrıların artmasına neden olur. Bu nedenle adet dönemlerinde olabildiğince sakin ve sağ duyulu olmaya özen gösterin.
Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?
Regl sancısı, regl dönemi bitene kadar tamemen geçmez. Fakat aşağıdaki yazmış olduğumuz bilgilerle regl sancısını hafiflete bilirsiniz.
- Regl döneminde vücut ısısı düşer. Bu nedenle vücudu sıcak tutan kıyafetler, çorap, sıcak su torbası ile ısı yükseltilmelidir.
- Vücut kasılmamalı rahat bir pozisyonda uzanılmalı. Ayak altına bir yastık koyularak dolaşım desteklenmeli.
- Alerjik bir durumunuz yok ise hafif ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardan yardım alınabilir.
- Rahim bulunduğu yer itibariyle sindirim sistemine yekindir. Sizi zorlayıcı gaz yapan, sancıyı arttıran yiyeceklerden uzak durulmalı. Daha basit baharatsız ve sindirim sistemine yardımcı olacak yiyecekler tüketilmelidir.
- Ağır kaldırma, güç gerektiren hareketler ve sporlar yapılmamalı. Rahatlamak amacı ile basit egzersizler ve hareketler tercih edilmeli.
- C vitamini desteği almak bağışıklık sisteminizi güçlendirilir ve ağrıların azalmasına yardımcı olur.
- Masaj yağları ile karin bölgenize masaj yaparak karin kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Regl Belirtileri
Regl sancısını diğer ağrılardan ayıran özellikleri vardır. Sindirim sistemi ağrıları ve diğer rahatsızlık sebepleri ile karıştırılmamalıdır. Regl belirtileri;
- Karın bölgesinin alt kısmında şiddetli ve zamanlı ağrı. Sürekli azalır ve çoğalır.
- Regl kanamasından bir gün önce başlar ve adetin ilk günü şiddetlenir. Ortalama 2 veya 3 gün sürebilir.
- Bel ve sırt kısmında sızı, ağrı gibi şikayetler.
- Bacaklarda karıncalanma, uyuşma ve halsizlik.
Tüm bunların yanında bir çok kadın da mide bulantısı, baş ağrısı, büyük tuvalet sıkıntıları gibi semptomlar görülmektedir.
Regl sancısının regl olmadan önce başlaması normal bir durumdur. Ancak ağrının şiddeti 3 veya daha fazla gün devam ediyor ise bu normal değildir. Regl kaç gün sürer? Normal bir kadının regl dönemi 5-7 gün arası değ[ez-toc]işmektedir. Bu sure 10 gün ve daha fazlasına çıkarsa hemen bir kadın doğum uzmanına danışılmalıdır.
Regl Ağrısı Nasıl Geçer
Şiddetli regl sancıları artık dayanılmaz bir hal aldıysa ve günlerce geçmek bilmiyorsa ilk olarak kadın doğum uzmanına başvurulur. Kadın doğum uzmanı gerekli radyolojik görüntüleri inceler, ultrason ile herhangi bir hastalık veya kist olup olmadığına bakar. Gerekirse kan değerleri ve idrar değerleri incelenir. Testler sonucunda koyulan teşhis doğrultusunda tedaviye başlanır.
- Prostohladin hormonu fazlalığından kaynaklı adet sancıları için hormon baskılayan ilaç grupları tedavide kullanılır. Bu tur ilaçlar hem adet düzenleyici hem de ağrı kesici olarak bilinir.
- Doğum kontrol ilaçları tavsiye edilebilir. Doğum kontrol ilaçları hormon dengelerini düzenler ve adet döngüsünü stabil hale getirir. Ayni şekilde deri altına yerleştirilen doğum kontrol yöntemleri de tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Yapılan tetkiklerde herhangi bir kist veya hastalık durumu gözlemlenirse o doğrultuda tedavi uygulanır. Gerekirse ameliyat yapılır. Veya ilaç tedavisi ile kistler yok edilir. Erken teşhis önemlidir. İlerleyen donemde daha zor bir hayat sürmemek için hemen bir doktora danışmanızda fayda olacaktır.
Kadınlar Regl Olmazsa Ne Olur
Sağlıklı olan kadınlarda bile gecikme olabilir. Bu durum hemen gebelik olarak yorumlanamaz. Mevsimsel değişiklikler veya stres adet düzenini etkileyen faktörlerdendir. Normal olan sağlıklı bir katinin 28 günde bir adet görmesidir. Adet gecikmelerinin bir diğer nedeni de ergenliğe yeni girmiş olmaktır. Yeni adet gören genç kızların adetleri düzensiz olabilir. Son adet başlangıç tarihinden sonra 21 gün ile 45 gün arası adet görmek normal bir gecikme olarak belirtilir.
45 günden fazla suren durumlarda hemen bir kadın doğum uzmanına danışılmalıdır. Kadınlar adet görmezler ise üreme organlarında bir sorun var demektir. Sağlıklı bir doğum olmaz demektir. 40 yaş ve üzeri kadınlarda adet gecikmeleri menopoz başlangıcı olarak yorumlanabilir. Ancak yine bir hekime danışarak kan testi sonucunda bu olayı doğrulamak gelir.
Kadınlarda adet görmeme veya adet gecikmeleri ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle kesinlikle dikkate alınmalıdır.
Regl Ağrısı İçin Ağrı Kesici İçmek Zararlı mi
Regl dönemlerinde yaşanan şiddetli ağrılar yaşam kalitesini düşürür ve psikolojik olarak kadınları olumsuz etkiler. Ağrı kesici kullanmak adeti bir miktar azaltabilir ama herhangi bir zararı yoktur. Çok şiddetli ağrılara katlanmak yerine ağrı kesici kullanmak iyi olur. Uzman doktorlar zararı olan ilaçları tavsiye etmezler. Genellikle basit ağrı kesiciler kullanılır. Herhangi bir ağrı kesici ters bir etki yaratabilir veya adetin tamamen kesilmesine yol açabilir. Bu nedenle her ilaç kullanılmaz.
Regl Banyo Yapılır Mı?
Regl döneminde banyo tabi ki de yapılır ve hijyenik açıdan yapılmasında fayda vardır. Regl döneminde yapılacak banyo ayakta olmalıdır. Küvet ve benzeri şekilde oturarak banyo yapılmaz.
Özellikle yaz aylarında artan hormon seviyesi nedeniyle terleme ve koku şikayetleri adet döneminde yoğunlaşır. Bu durumda banyo yapmadan bitmesini beklemek saçma olur. Hijyenik olarak duş almak gerekir. Sadece dikkat edilmesi gereken husus, duş alırken dikey pozisyonda olmak, uygun sıcaklıkta duş almak ve duş keyfini fazla uzatmamak gerekir.
Regl Kaç Gün Sürer
Regl dönemlerinin normal düzeni 3 ile 7 gün arasında sürmesidir. 3 günden kısa olması veya 7 günden fazla olması anormal düzen olarak kabul edilir.
Kısa süren adetin nedenlerinin başında hormon bozuklukları yer alır. Stres ve yorgunluk ikinci seçenek olarak belirlenir. Uzun süren adet dönemlerinin ise nedeni ilk olarak genetik faktörlerdir. Aile geçmişinde ayni şekilde döngü yaşayan kadınlardan gelmiş olabilir. Uzun sürmesinin bir diğer nedeni ise kist veya miyom olabilir. Yumurtalıklarda var olan kistler yumurtlama dönemini olumsuz etkiler. Son olarak stres faktörü yine adetin uzun sürme nedenlerinden biridir.
Regl Mide Bulantısı
Regl döneminde kadınlarda en çok gözlemlenen olumsuzluklardan biri mide bulantısıdır. Bu durum normaldir ve neredeyse kadınların %50 kadarı bunu yaşar. Regk döneminde yüksek seviyelere ulaşan hormonların bir miktarı kanama ile atılırken bir miktarı vücuda yayılır. Hormonların etkisi ile mide bulantısı ve baş ağrısı gibi durumlar olabilir.
Şiddetli mide bulanması durumunda doktorunuza danışarak mide ilacı kullanabilirsiniz. Mide ilaçları adet durumunuzu ve döngünüzü etkilemez. Ayni şekilde doğal yollar ile çözüm bulabilirsiniz. Regl ağrısına ne iyi gelir merak ediyorsanız Mideyi rahatlatan bitki çayları içerek bulantınızı hafifletebilirsiniz.