Sağlık

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük Nasıl Geçer?

Öksürük nasıl geçer? Cevabı çok aranan sorulardan birtanesidir. Öksürük kış aylarında oldukça fazla rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Öksürüğü tanımlayacak olursak, zararlı mikropları vücudumuzdan uzaklaştırmaya yarayan ve solunum sisteminin verdiği bir tepkidir diyebiliriz. Öksürüğe neden olan bir cok faktör bulunmaktadır. Bunlardan bir kaçını sayacak olursak soğuk algınlığı, akciğer hastalıkları, kötü hava şartları gibi durumlar öksürük nedenleri arasında yer almaktadır.

Öksürük ilaçları piyasada oldukça fazla yer almaktadır. Bazı kullanılan ilaçlar kişiyi azda olsa rahatlatsa da bazı ilaçlar ise kişiye etki etmemektedir. Bu durumdaki olan kişiler öksürük için doğal çözümler aramaktadır. Bizlerde sizler için Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük Nedenleri, Öksürük Kesici, Öksürük Nasıl Geçer? Gibi soruların cevaplarını sizler için araştırıp bu yazımızda bir araya getirdik..

öksürük nasıl geçer
öksürük nasıl geçer

Öksürük Neden Olur

Öksürük solunum yollarını toz ve tahriş edici maddelerden temizlemeye yarayan ve başka bir deyiş ile vücudun akciğerleri iltihaplardan ve enfeksiyonlardan korumak için geliştirdiği bir tür savunma mekanizmasıdır. Solunum yollarımızda biriken tahriş edici maddeler, öksürük eyleminin gerçekleşmesiyle bizlerin rahat nefes almamızı sağlar. Bu tahriş edici maddeleri sayacak olursak polen, toz, sigara dumanı, küf gibi maddelerdir. Bu maddelerden elimden geldiği kadar uzak durmamızda fayda vardir.

Günlük hayatımızda, tükettiğimiz bazı gıdalarda öksürüğe neden olmaktadır. Bu gıdaların sık tüketilmesi solunum yollarımdaki sinir uçlarını tahriş eder ve öksürüğe neden olur. Peki nedir bu gıdalar? Seker oranı yüksek gıdalar, şekerli içecekler, ve işlenmiş gıdalar öksürüğe neden olmaktadır.

Öksürüğün uzun veya kısa sürmesinde bazı hastalıkların belirtisi olarakta tanımlana bilir. 2 haftadan kısa suren öksürük genellikle soğuk algınlığı olduğumuzu ifade eder ve korkulacak ciddi birsey olmadığını anlarız. Bu zaman içinde kuru öksürük ve balgam gibi durumlar görülür. Fakat uzun suren öksürükler ciddi hastalıkların başlangıcı olabilir. Öksürük 8 haftadan fazla sürdüyse ve geçmiyorsa mutlaka bir göğüs doktoruna veya kulak burun doktoruna görünmek gerekir. Kronik öksürüğe neden olan bazı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz;

  • Astım
  • Alerji
  • Bronşit
  • Akciğer hastalığı (Kronik Obstrüktif)
  • Reflü hastalığı

Öksürük Çeşitleri Nelerdir

Öksürük nefes almayla başlayan ve ardından ses tellerindeki açıklığın kapanmasıyla ses borusunu kapatarak oluşan bir durumdur. Akciğer buruna hava taşımaya başlarken zorlanır ve kasılır. Böylelikle havanın gideceği bir yer olmadığından bir basınç oluşur ve öksürük meydana gelir. Öksürük çeşitlerini söyle sıralaya biliriz.

Kuru Öksürük

Öksürme esnasında balgam oluşmuyorsa bu kuru öksürüğe girmektedir. Kuru öksürüklerde boğazda kasıntı hissi oluşur ve bu kişiyi oldukça rahatsız eder. Kuru öksürük nedenleri genellikle soğuk algınlıkları, sigara kullanımları, kötü hava şartları ve astım gibi durumlar kuru öksürük neden olur? sorusunun yanitıdirda aynı zamanda. Kuru öksürük uykudan uyandığınızda sabah saatlerinde oldukça fazla görülür ve gün boyu devam eder.

Islak Öksürük

Akciğerlerimizde ve boğazımızda biriken mukusların sonucu ıslak öksürük meydana gelir. Boğazımız veya akciğerlerimizde oluşan enfeksiyonlar balgam oluşmasına neden olur. Bu balgamında vücudumuzdan dışarıya atmak öksürükle gerçekleşir.

Öksürük Nasıl Geçer?

Enfeksiyon yada soğuk algınlığından oluşmuş öksürüğü evde doğal yollar ile hafiflete bilir yada tamamen geçirebilirsiniz. Öksürük şurubu kullanmayı sevmeyen kişiler genellikle doğal yollarla tedavi edilmek isterler. Öksürüğü azaltan bazı gıdalar ve yağlar bulunmaktadır işte onlardan bazıları.

Su

Su vücudumuz için en yararlı ve ihtiyaç duyulan gıdalar arasından en önemlisi diyebiliriz. Ayrıca suyun bağışıklık sistemini güçlendirip ve hızlandırdığını söyleyebiliriz. Normal yetişkin bir insanın günde tüketebileceği su miktarı bellidir. 2 saatte içilen 2 bardak su hem öksürüğümüzü rahatlatır ve balgamlı öksürüğümüz varsa balgamın vücudumuzdan dışarıya kolay atılmasını sağlar.

Kemik Ve Et Suyu

Kemik ve et suyu bağışıklık sistemini destekleyen besinler arasında gelir. Özellikle kış aylarında kemik ve et suyunu fazla tüketmemiz halinde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskimiz oldukça azalmaktadır. Kemik suyu ayrıca vücutta biriken ve oluşan taksitlerin dışarı atılmasınıda sağlamaktadır.

Sarımsak

Sarımsak faydaları saymakla bitmez. Halk arasında doğal antibiyotik olarakta bilinen sarımsak, öksürük hafifletici olarakta bilinmektedir. Sarımsağın içinde bulunan allicin maddesi, öksürüğe neden olan enfeksiyonları yok eder. Sarımsak için doğal bir öksürük ilacı diyebiliriz. Yaz ve kıs aylarında bolca tüketilmesinde fayda vardır. Balgamlı öksürük, sarımsak sayesinde oldukça hafifleyip balgamın dışarı atılmasında etkilidir.

C Vitamini

C vitaminin en çok bilinen faydalarından birisi, beyaz kan hücrelerinin artmasına neden olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Sigara kullanan kişiler bol miktarlarda c vitamini tükettikleri durumunda, öksürüklerinin ve hırıltılılarının azalmasına neden olmaktadır. Virüs ve bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonlara karşı c vitamini oldukça etkilidir. C vitamini kullanımı solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini oldukça azaltmaktadır.

Nane Yağı

Nane, kendi yapısında mentol ve anti bakteriyel içeren bir bitki çeşididir. İçerisinde bulunan mentol, tıkanan sinüslerin açılıp rahatlamasına ve kişinin daha rahat nefes almasını sağlamaktadır. Kuru öksürüğün giderilmesini ve boğazların yumuşamasını sağlayan nane yağı, hırıltılarında oluşmasını ortadan kaldırır. Nane bitkisini isterseniz çayını demleyerekte tüketebilirsiniz.

Nane yağının kullanımıda oldukça basittir. 4 veya 5 damla nane yağını buhar makinesine damlatıp boğazınızda ve vücudunuzda kullana bilirsiniz. Özellikle uygulanması gereken bölgeler boğaz, göğüs kafesi ve ence çevresi olmalıdır.

Öksürüğü Önlemek İçin Neler Yapılmalı

Solunum yollarının temizlenmesinde öksürük oldukça önem taşımaktadır. Fakat bazı hastalıklardan kaynaklanan öksürükleri önlemek içinde bazı önlemler almak gerekir. Bunların en başında sigara kullanımı gelmektedir. Uzun sure sigara kullanan kişilerde kronik öksürük görülmektedir.

Kronik öksürüklerin tedavisi oldukça zordur. Bunun yanı sıra sigara kullanımı bir çok hastalığa neden olmaktadır bu hastalıklardan en önemlisi de akciğer kanseridir. Bu hastalıklara yakalanmamak için sigarayı bırakmak gerekir. Sigarayı bırakmak oldukça zor bir durum olsada, bir çok sigara bırakma yöntemleri bulunmaktadır. Diğer bir konu ise beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edilmesi gerekir. Özellikle lifli gıdalar tüketen kişiler, öksürüğe yakalanma olasılıkları daha azdır.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu