Memede Apse Neden Oluşur? Nasıl Anlaşılır?
Meme apsesi genellikle emziren kadınlarda süt birikmesi nedeni ile oluşur. Biriken süt memede şişkinlik ve acı hissi yaratır. Çünkü meme kanallarında oluşan iltihap sütün dışarı çıkmasını engeller ve biriken süt annenin vücuduna acı verir. Memede apse oluşumunun birden fazla sebebi olabilir.
İçindekiler tablosu
Memede Apse Neden Olur?
- Süt kanallarında oluşan tıkanıklık
- Bebeğin ağzından emme yolu ile gelen bakteriler
- Emziren annelerin naylon katkılı dar sütyen kullanmaları
- Genetik faktörler
Bu yukarıdaki nedenler arasında en çok karşılaşılan bebeğin ağız yolu ile bulaştırdığı bakterilerdir. Bebeklerin ağzında oluşan pamukçuk adı verilen bakteriler oluştuğunda anneyi emmeye devam ederse enfeksiyon süt kanalları yolu ile annenin memesine de bulaşır. Anne sütü bakterilerin çoğalması ve yayılması için uygun bir zemindir. Bir süre sonra süt kanalı tıkanır ve süt az gelmeye başlar. Memede biriken süt bir süre sonra şişlik yaratır ve anneye rahatsızlık verir.
Emzirme süresi boyunca pamuklu ve her zaman temiz sütyen kullanılmalıdır. Hijyen eksikliği de süt kanallarının tıkanmasına neden olur. Özellikle yaz aylarında terleme, bebeğin altını aldıktan sonra elleri eksik yıkama gibi alışkanlıklar nedeni ile meme ucu baktarilere maruz kalabilir. Emzirme esnasında kanalların her daim açık olduğu ve en ufak bir durumda enfeksiyon kapabileceği unutulmamalıdır.
Memede Apse Belirtileri Nelerdir?
- Yorgunluk, halsizlik
- Emzirirken yanma ve acı hissi
- Memede hassasiyet ve ısı artması
- Memenin bir bölgesinde sert yumru oluşması
- Ateş ve ağrı
- Memede sertleşme, kızarıklık ve gerginlik gözlemlenir.
Tüm bu belirtiler aynı anda yaşanır ve enfeksiyon ortadan kaldırılmadığı sürece aynı şekilde devam eder. Memede oluşan apsenin ilk belirtisi sütün az gelmesidir. Bir süre sonra emzirirken yanma ve acı hissedersiniz. Devamında şişlik oluşmaya başlar.
Şişlik zaten emziren her annede oluşur ancak apse yapmış memede şişliğe acı eşlik eder. Apse oluşmuş meme düğer memeye göre daha büyük olur ve sert bir yumru oluşur. Isı olarak yine diğer memeye göre daha sıcaktır. Koltuk altından boyun bölgesine kadar ağrı ve yanma hissi verir. En son olarak vücudun tamamını etkiler ve yorgunluk ateş yapar. Bir şeylerin ters gittiğini bu aşamada anlarsınız ve hemen bir genel cerrah kliniğine gitmelisiniz.
Meme Apse Nasıl Tedavi Edilir?
Meme iltihabı (Mastit) tedavisinde ilk yapılması gereken işlem genel cerrahi bölümüne gitmektir. Eğer yeni oluşmuş bir mastit ise meme boşaltılır. Bu işlem enjektir ile yapılır ve ağrı, acı hissedilmez. Enjektör ile çekim işlemi yapıldıktan sonra antibiyotik ilaçlar ile enfeksiyonun ortadan kaldırılması sağlanır. Meme apsesinin boşaltılması ortalama 10 dakika sürer ve bu sürede herhangi ciddi bir risk faktörü oluşmaz.
Meme apsesi boşaltma işleminden sonra tekrar oluşan apseler de öncelikle radyoloji görüntü istenir. Ultrason görüntüsü sayesinde süt çıkışını engelleyen nedenlere bakılır. Devam oluşan apselerin herhangi ciddi bir rahatsızlığa neden olup olmadığı araştırılır. Apse tek bölgede hatları belli ve sınırlı ise cerrahi müdahale ile basit bir şekilde alınır. Patolojik olarak incelemeye gönderilir. Ancak apse yaygın ve dağınık ise steroid (kortizon) ilaçlar ile baskılanmaya çalışılır. Kortizonlu ilaçların yararları kadar zararları da vardır.
Memede apse tadavilerinin boşaltma işlemi devlet hastanelerinin genel cerrahi bölümünde yapılabilmektedir. ameliyat değil ayakta tedavi ve müdahale olarak bilinir. Ancak apsenin cerrahi müdahale ile alınması ve patoloji incelenmesi genellikle üniversite hastanelerinde gerçekleştirilir.
Apseli Memeye Ne İyi Gelir?
Apse oluşmuş memenin boşaltma işlemi yapıldıktan sonra uygun olan antibiyotik ilaçlar kullanılması gerekir bu esnada sık sık emzirmek ve memenin boşaltılmasını sağlamak gerekir. İlaç kullanmak emzirmeye engel olmamalıdır. Devamlı emzirme işlemi sürmez ise üretilen süt tekrar tıkanmaya yol açar.
Apse yapmış meme için evde ne yapılabilir derseniz. İlk iş istirahat etmek olmalı. Ciddi sorun yaşamamak için boşaltma işlemi sonrasında sık sık emzirme işlemi olmalı. Alınan apseden sonra bebek emzirmekten çekinmeyin. Hatta sizin sağlığınız ve emzirme işleminin devamı için sürekli emzirmek gerekir. Bebek emerken apse yapmış bölgeye masaj yapılmalıdır. Süt üretimi için sıvı alımı desteklenmeli ve vücuttan enfeksiyon bir an önce uzaklaştırılmalıdır.
Ağrı veya şişlik durumunda evde ılık havlu koyarak veya ılık bir duş alarak bunu azaltabilirsiniz. Bitkisel bir tedavi yöntemi yoktur. Bol su içerek tedaviye destek verebilirsiniz.
Memede Apse Boşaltılmazsa Ne Olur?
Memedeki apse boşaltılmaz ise veya tedavi edilmezse zaman içinde sertleşir ve cerrahi müdahale ile alınacak kıvama gelir. Süt kanalı tıkanır ve şiddetli ağrı ile karşı karşıya kalınır. Boşaltılmayan apse süt kıvamından daha sert puding kıvamlı bir dokuya ulaşır. Bu durumda boşaltma işlemi yapılmaz. Enjektör bu kıvamdaki bir apse için uygun değildir. Basit bir işllem daha karışık bir hal almaya başlar.
Sert bir kıvama dönüşen mastit cerrahi müdahale ile alınmak zorunda kalınır. Bu işlem boşaltma işleminden daha zordur. Çıkarılan parça patolojik olarak inceleme altına alınır. Tekrar oluşmamasının garantisi yoktur. Erken müdahale ve boşaltma işlemi gereklidir.
İlk olarak hemen apse oluşumunda boşaltme işlemi yapılır ise tekrar oluşması durumunda gerekirse tekrar boşaltılır. Sıvı şekilde bulunan apse için boşaltma işlemi gerçekleştirilir. Tekrar oluşması durumunda hastaneye gitmekten çekinmeyin. Nasıl olsa hep oluyor diyerek daha büyük sorunlara yol açmayın.
Memede Apse Zamanla Geçer Mi? Ne Zaman Geçer?
Memede oluşan apse kendi kendine geçmez. Mutlaka genel cerrahi tarafından müdahale edilmesi gereklidir. Çünkü sivilce veya diğer apseler gibi oluşumu duran bir bölge değildir. emzirme esnasında sürekli süt üretimi olmaktadır ve tıkanıklık durumunda şişme meydana gelir. Süt üretiminin durması lazım ki apse sorun çıkarmayı bıraksın. Bu nedenle boşaltma işlemi ve antibiyotik tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.
Boşaltma işlemi olduktan sonra tekrar apse oluşumu olabilir. Tekrar tekrar gereken bütün müdahaleler yapılmalıdır. Bebek sütten kesildiği zaman süt üretimi durur ve apse oluşumu biter. Ancak bu işlemler gerçekleşmeden memedeki şişlik ve apse kendi kendine geçmez aksine ilerler. Tamamen geçmesini sağlayan şey bebeğin sütten kesilmesidir. Emzirme işlemi tamamen bittiği zaman gereken müdahale son olarak yapılır ve apse oluşumu durur.
Memede İltihap Hangi Doktora Gidilir?
Memede oluşan iltihap, apse şikayetiniz var ise hastanelerin Genel Cerrahi bölümüne müracaat etmeniz gerekir. Hastanelerin acil polikliniklerinde genel cerrahi doktoru var ise müdahale edebilirler ancak yok ise müdahale edilmez. Memede oluşan iltihabın boşaltılması işlemi teknik ve bilgi gerektiren bir işlemdir bunu da sadece genel cerrahi bölümü gerçekleştirebilir. Aynı zamanda eş zamanlı olarak antibiyotik tedavisi olması gerekir.
Genel cerrahi boşaltma işlemini kısa sürede enjektör yardımı ile gerçekleştirir ve ilaç yazarak evde yapılması gerekenleri hastaya bildirir. Bu süre kısa sürer ve hasta tekrar normal hayatına devam eder. Meme dokusu yumuşak olduğu için kaba et ile aynıdır ve boşaltma işlemi sırasında şiddetli acı hissedilmez. bu nedenle uyuşturma ve narkoz işlemi gerekmez. Tıpkı kabadan iğne vurulur gibi az bir acı ile hemen halledilir. Korkmaya gerek yoktur.