İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
ikinci el araba, ikinci el araba fiyatları, sahibinden ikinci el araba, ikinci el araba kredisi, satılık ikinci el araba, ikinci el araba sahibinden
Sıfır araba almak isteyen kişilerin bayilere gittiklerinde karşılaştıkları sorunların en başında sıfır araç bulamamaları gelmektedir. Ülkelerde oluşan ekonomik sorunlar ve döviz kurunun artmasıyla sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bu sebepten araç almak isteyenler gözlerini ikinci el araba piyasasına çevirdiler. Peki ikinci el araba alacaklar nelere dikkat etmeli? İşte sizin için bu konuyu araştırıp derledik.
İçindekiler tablosu
İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
İkinci el araba alacakların başlarına gelen o üzücü haberleri mutlaka hepimiz televizyonlarda ve internette gorüp izlemişizdir. Yaşanan bu üzücü olayların mutlaka bizimde başımıza gelebileceğini unutmamalıyız. En çok yaşanan ikinci el araba satış konusunda kapora dolandırıcılığı gelmektedir. Bizlerde bu duruma kimsenin düşmesini istemediğimiz için böyle bir makale hazırladık sizlere. Aşağıdaki adımları tek tek uygulayarak güvenli bir şekilde ikinci el araba sahibi olabilirsiniz.
Sıfır araç bulmakta zorluk çeken kişiler ikinci el araçlara yönelmiştir. Hayallerindeki arabayı almak isteselerde kimi zaman bazı zorluklarla karşıla bilmektedirler. İkinci el araç piyasasının şu zamanda yasanan ekonomik krizlerden dolayı fiyatları oldukça artmıştır. Belirli bir birikim yapanlar araç sahibi olmak istiyor fakat alacağı aracın ne kadar sağlam ve temiz olduğu konusunda hiç bir bilgiye sahip değiller malesef. Hep beraber bakalım ikinci el araç alacaklar nelere dikkat etmelidir.
Marka Ve Model Araştırın
İkinci el araba satın almadan önce, marka ve model konusunda karar vermeniz gerekir. Daha sonra ise vermiş olduğunuz karar doğrultusunda, o aracın internet ortamında geniş bir araştırmasını yapmalısınız. Bu araştırmayı yapmanızın amacı her aracın kronik sorunları olmaktadır. Bu kronik sorunların büyüklüğü ve size ileride ne kadar masraf açabileceğini öğrenmenizde fayda vardır. Altından kalmayacak masraflar açabilir ve sizin sürekli servis veya tamirciye götürebilir. İnsanların bir hevesle araştırma yapılmadan aldıkları araçlar malesef kötü sonlarla bitebiliyor.
Satıcı İle İletişime Geçin
İstediğiniz model ve marka konusunda kesin kararınızı verdiyseniz eğer ve istediğiniz aracı ilan sitelerinde bulduysanız şimdi yapacağınız işlem satıcı ile iletişime geçmek olacaktır. Bu aşamada araç sahibine yönelteceğiniz sorular çok önemli olacaktır. Sizin aracı alıp veya almama konusunda karar vermenizi sağlayacaktır. Peki araç sahibine neler sorulmalıdır? İşte sorulması gerekenler.
- Aracı neden satmak istiyorsunuz?
- Araç ne zamandır sizde ve sürekli siz mi kullanıyordunuz?
- Hasar kaydı var mı? Varsa ne kadar kayıtlı?
- Aracı genel olarak özetleyebilir misiniz?
- Motoru nasıl ne zaman bakım yapıldı?
- Araç bakım listesini mutlaka isteyin.
Bakım listesinde ayrıntılı bir şekilde genel olarak hangi parçalar değişti, değişen parçalar orjinalmiydi gibi soruların yanıtlarını bula bilirsiniz. Kapora göndermeden önce, satıcının araç hakkında dediklerinde ayrı bir şeyler çıkarsa masraflarımı kim karşılayacak. Bu durumu kesinlikle anlaştıktan sonra kapora gönderimi yapın.
Hasar Kaydı Ve Tramer Sorgulama Yapın
Araç sahibiyle anlaşmadan önce ruhsat bilgilerinde bulunan şase numarasını isteyerek sorgulama yapmalısınız. Bu sorgulamayı telefonunuzdan kısa mesaj bölümüne girerek motor şase numarasını yazıp 5664 e sms atarak gerçekleştirebilirsiniz.
Bu sorgulamadan gelen cevap genellikle aracın kazalı olup olmadığı, sigortadan alınan kazadan sonra ücretleri görebilir ve ayrıca son muayeneden sonraki kilometre ile oynama yapılmış mı gibi bilgilerin cevaplarını alabilirsiniz. İkinci el araba alacaklar mutlaka bunu yapmasında fayda vardır.
Araçla Test Sürüşüne Çıkın
Araca bakmaya gittiğinizde mutlaka araç sahibi ile test sürüşüne gitmeyi isteyin. Bunu yapmanızın sebebi aracı kullandığınızda içinize sinmeyecek bazı şeyler olabilir. Ayrıca aracı kullandığınızda motor sesini, vitesleri, herhangi bir çalışmayan aksamı olup olmadığını kendi imkanlarınızla kontrol etmiş olursunuz.
Araca Ekspertiz Yaptırın
Araç ekspertiz konusu, aslında ikinci el araba alacaklar için oldukça önemli bir konudur. İster arkadaşımızdan isterse en yakın akrabanızdan bir araç satın alın mutlaka ama mutlaka Ekspertiz yaptırmadan notere gitmeyin. Satıcının size söyledi bilgiler doğru olabilir fakat yanlışta olabilir. Satıcı aracı aldığında ekspertiz yaptırmadan da almış olabilir. Kafanızda araç hakkında bir soru işaretinin kalmamasını istiyorsanız yaptırmanız önemlidir.
Aracı sizin istediğiniz bir ekspertize götürün satıcının istediği bir ekspertize değil. Ekspertiz konusunda da acele etmeyin. İyi bir araştırma yapmalısınız. Her zaman kurumsal bir ekspertizi tercih etmelisiniz. Son olarakta aracı ekspertize göstermeden önce satıcı ile anlaşın. Satıcıya söyledikleriniz dışında herhangi bir kusur çıkarsa ekspertiz ücretini ödemeyeceğinizi belirtmelisiniz.
Noterde Güvenli Ödeme Kullanın
Araç ekspertizde herhangi bir satıcının söylediğinde başka bir kusur çıkmadıysa ve fiyat konusunda da anlaşma sağladıysanız artık notere gitme zamanı gelmiştir. Noterde araç sahibiyle ve ruhsattaki kayıtlı ismin aynı olmasına dikkat edin. Vekalet yoluyla araç satan kişilerden uzak durmaya çalışın. Ödeme konusuna gelmeden noteri bilgilendirin.
Noterdeki işlemler imza aşamasına gelmeden önce satıcıya parayı vermeyin. Ödeme işlemini banka yoluyla yapacaksanız açıklama bilgilerinde mutlaka araç plakasını ve araç satışı ücreti olduğunu yazın. Araç satış işlemi bittiğinde mutlaka sigortacıya gidip trafik sigortanızı yaptırın ve trafiğe öyle çıkın.
İkinci El Araba Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 2 El Araba Alırken En Fazla Kaç Km Olmalı?
İkinci el bir araba alırken km miktarı oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra yapılmış olan km miktarı şehir içimi veya şehir dışımı olduğu dikkate alınmalıdır. Dizel araçlarda km miktarı oldukça önemlidir benzinli araçlara göre. Bunun sebebi dizel araçların motor bakımı benzinli araçlara göre hem işçilik hem de yedek parça olarak daha pahalıdır. İkinci el bir araç alacaklar km ortalama 100 bini geçmemelidir.
- 2 El Araba Alınırken Ödeme Nasıl Yapılır?
Araç satın alınırken ödeme nakit yapılmalıdır. Veya nakit parayı yanınızda taşımak istemiyor iseniz banka hesabınıza havalede yaptırabilirsiniz. Vade, senet ve çek gibi yapılan ödemeler güvenli değildir ve sorunlarla oldukça sık karşılaşılmaktadır.
- Kaç Bin Km Den Sonra Araba Alınmaz?
Araç km her haracın kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bu tamamen sizin kişisel tercihinizdir. Araç km si aracın düzenli olarak bakımının yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Düzenli bakımı yapılmış bir araç fazla km yapmamış ise alınır bu ortalama 300 bin km sınırındadır.
- Araç Alırken Dolandırılmamak İçin Ne Yapmalı?
Araç alırken mutlaka noterde satış yapılmalı ve ödeme noter gözetiminde olmalıdır. Kendi aranızda sözleşme yaparak araç satın alınmaz ve araç satışı yapılmaz. Noterde yapılan satış esnasında notere araç bedelinizi almadan imzalara geçilmemesi konusunda uyarınız. Nakit ödeme yapacaksanız eğer noter yetkilisi önünde ödeme yapmanız ve almanız güvenli olacaktır.