Hızlı Yapılan Basit Yemekler: Çalışanlar İçin Pratik Tarifler
Çalışanlar Ve Vakti olmayanlar için hazırladığımız basit yemek tarifleri ile akşam yemeği hazırlaya bileceksiniz.
Hızlı yapılan basit yemekler genellikle çalışan veya okuyan kişilerin kurtarıcısıdır. Hem besin değeri yüksek hem de en fazla 20 dakika da yapabileceğiniz basit tarifler sayesinde günü kurtarabilirsiniz. Hızlı yapılan derken aslında dondurulmuş gıdalardan bahsetmiyoruz. Tıpkı normal bir yemek yapar gibi kısa sürede yapabileceğiniz tarifleri garanti ediyoruz.
En fazla 5 malzeme ile yapabileceğiniz hızlı ve basit yemekler aynı zamanda ucuz ve ekonomik tarifler arasında yer alıyor. Bu şekilde hem zamandan tasarruf edebilir hemde ucuz şekilde sofranızı donatabilirsiniz.
İçindekiler tablosu
Yumurtalı Patates Tarifi
Malzemeler;
- 2 adet patates
- yarım çay bardağı zeytin yağı
- 2 adet yumurta
- pul biber, karabiber, tuz.
Yapılışı;
2 adet patates çok küçük küpler halinde doğranır iyice yıkanıp suyu süzülür. Patates kızarması gibi bol bol yağ içerisinde kızartmayacağız bu patatesleri. Sadece yarım bardak zeytinyağı veya sıvı yağı tava içerisinde kızdırılır. Küp şeklinde doğranan patatesler yağın içine atılır ve orta ateşte kızarana kadar kavrulur. Kavrulma bittiğinde 2 adet yumurta üzerine kırılır. İster çırparak isterseniz bütün kalacak şekilde yumurtaları kırabilirsiniz. Son olarak ocağın altı kapatılır baharatları ve tuzu eklenir.
Hem ekonomik hem çok az malzeme ile yapabileceğiniz lezzetli bir tarif olan yumurtalı patates için sunum seçenekleri oldukça fazladır. Üzerine minik bir maydanoz yaprağı koyabilirsiniz. Yanında çırpılmış semizotlu süzme yoğurt ile birleştirebilirsiniz.
Mantar Sote Tarifi
Malzemeler;
- 1 paket kültür mantarı
- 1 soğan 3 yeşil biber
- sıvı yağ, tuz
Yapılışı;
Mantarlar su dolu kap içine alınır ve kabukları soyulur. Saplarının iyice uç kısımları bazen pişerken sert kalıyor. Bu nedenle kök kısımlarını alıp diğer yerlerini atabilirsiniz. Çok küçük şekilde doğramayın. Mantarlar su saldığında geriye çok küçük parçalar kalabiliyor. Sadece ikiye yada dörde bölmek yeterlidir. Soğanlar çok küçük şekilde doğranır, biberlerde halka halka doğranır.
Tava içine az bir miktar yağ dökmek yeterli olacaktır. Soğan ve biberler aynı anda konulur. Neredeyse ikisinin de pişme süreleri aynıdır. Biraz renk değiştirdiğinde mantarlar eklenir. Mantarlar önce bir miktar su salar. Daha sonra bu su buharlaşır. Suyu bittiğinde tuzunu ekleyerek ocağı kapatın.
Hazır kültür mantarı tariflerinin en basit ve en lezzetli olanı mantar sote tarifidir. Dilerseniz salça veya domates ekleyebilirsiniz. Salça eklendiği zaman biraz daha sulu yemek tarzında oluyor. Bu şekilde aperatif basit bir atıştırmalık olarak tanımlanabilir.
Çıtır Tavuk Tarifi
Malzemeler;
- tavuk bonfile
- galeta unu
- buğday unu
- yumurta
- maden suyu
- karabiber, tuz, kırmızı biber, pul biber,
- sıvı yağ
Yapılışı;
Tavuğun bonfile olarak adlandırılan göğüs kısmından parmak gibi uzun uzun parçalar kesilir. Ne çok kalın ne çok ince olmalı. Ayrı bir derin kap içerisinde 1 yumurta, 1 şike maden suyu ve 4 yemek kaşığı buğday unu baharatları da eklenerek karıştırılır. Bu sos tavuğu marine edeceğimiz sos aslında. Uzun uzun kesilmiş olan tavukların hepsini bu sosa bulayın.
Bu aşamada tava içinde bol sıvı yağını kızdıralım. Tavuklar soğuk yağa kesinlikle girmemeli. Sos içerisinde olan tavukları tek tek alarak galeta ununa batıralım. Önlü arkalı her yeri galeta unu olacak şekilde bulayın. Kızgın olan yağın içine atılır. önlü arkalı kızarana kadar tutun.
Çıtır tavuk yaparken en merak edilen şey ”içi çiğ kalır mı? ” sorusudur. Tavuğun bonfile kısmı yapısı bakımından kolay pişen yeridir. Ayrıca doğrama stili de çok önemlidir. Kalın şekilde doğrarsanız içi pişmemiş olarak kalabilir. Uzun be ince şekilde doğrarsanız hem yumuşak hem de iyi pişmiş olacaktır.
Fırında Karnabahar Tarifi
Malzemeler;
- 1 adet küçük boy karnabahar
- 1 yumurta
- 1 bardak süt
- 1 bardak yoğurt
- yarım bardak un
- 1 bardak rende kaşar peyniri
Yapılışı;
Karnabaharlar kök kısmından ayrılır be güzelce yıkanır. Çok küçük olmayacak şekilde parçalara ayrılır. Bir tencereye alınır ve üzerini hafif geçecek şekilde su koyulur ocağa koyulur. Kaynama başladıktan sonra ortalama 10 dakika kaynatılır. Hem karnabaharlar yumuşasın hem de kötü kokusu çıksın diye. Kaynama işlemi bitince süzgeçte güzelce süzülür.
Ayrı bir kap içerisinde yoğurt, süt, yumurta ve un karıştırılır. Bu karışım pürüzsüz bir hal alana kadar çırpılır. Rendelenmiş kaşar peynirinin de 3/1 i bu karışıma eklenir. Bir bor cam veya küçük tepsi içinde karnabaharlar ve sosu birleştirilir. Son olarak geri kalan rendelenmiş kaşar peyniri en üst kısmına serpilir. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında üstündeki kaşarlar hafif kızarana kadar pişirilir.
Karnabahar kış aylarının hem ekonomik hemde en besleyici sebzesidir. Geleneksel usuller dışında farklı tariflerde kullanılması çocuklar açısından olumlu sonuçlar doğurur. Kokusu olmayan ve eğlenceli görünen karnabaharı bu şekilde gelen misafirlerinize ve çocuklarınıza yedirebilirsiniz.
Kıymalı Patates Tarifi
Malzemeler;
- 3 adet patates
- 250 gram kıyma
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- yarım çay bardağı sıvı yağ (kıyma yağlı ise miktarı azaltın)
Yapılışı;
Soğan rendelenir ve kıyma ile birlikte tencere içerisinde kavrulmaya başlanır. Kıymayı ve soğanı aynı anda koyabilirsiniz yağın içerisine. Onlar kavrulurken patatesler soyulur ve halka halka doğranır. Kokusu çıkan soğanlar ve rengi dönen kıyma olmuş demektir. Tencere içine önce salça eklenir oda bir miktar kavrulduktan sonra patatesler koyulur.
Hemen ardından ortalama 2 su bardağı sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Bu şekilde patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çok fazla sulu olmayacak şekilde kalmalı yemeğimiz. Suyunun çok fazla olduğunu hissederseniz kapağı açık şekilde pişmeyi devam ettirin.
Kıymalı patates yemeği en basit ve hız yapabileceğiniz sulu yemek tariflerinden biridir. Hem besin değeri yüksek hem de lezzetlidir.
Şakşuka Tarifi
Malzemeler;
- 3 adet patlıcan
- 1 adet soğan
- 2 adet biber
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 domates rendesi
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı;
patlıcanlar çizgili şekilde soyulur ve küp küp doğranır. Tuzlu su içine alınır. Bir miktar durduktan sonra süzülür ve kurulanır. Soğanlar da aynı şekilde ince ince kıyılır. Biberlerde iyice yıkanıp patlıcanlar ile aynı boyda doğranır. Tencere içerisine sıvı yağ koyulur patlıcanlar biberler ve soğanlar yağda iyice kavrulur. Kızarmaya dönen malzemelerin üzerine salça, sarımsak ve domates rendesi eklenir bu şekilde 4-5 dakika daha pişirilir. Son olarak 1 bardak sıcak su eklenir ve kapağı kapatılır. Eklenen su malzemeleri pişirerek daha yumuşak hale getirsin diye aslında. Su bir süre sonra neredeyse bitmiş hale gelecektir zaten. Tamamen suyu bitmeden ocağın altı kapatılır ve 5 dakika dinlendirilir.
Şakşuka her ne kadar meze olarak bilinse de aslında tüm hatları ile yemek formundadır Yanında yoğurt ile yemek olarak tüketilebilir. Aperatif ve besleyici bir yemektir. Neredeyse içeriğinde tüm sebzeler bulunur. Malzemeler daha da çoğaltılabilir.
Hızlı yapılan basit yemekler listesinde olmayan, sizin yaptığınız tarifiniz var ise yorum yaparak paylaşabilirsiniz. Hızlı yemekler özellikle öğrenci mutfağı yemekleri olarak ön plana çıkıyor. Yoğun tempolu çalışanların da yapabileceği yemekler hızlı ve basit türde yemekler olmalıdır.