Diyet Yemekleri: Sağlıklı Ve Düşük Kalorili Tarifler
Diyet yemekleri sayesinde hızlı ve sağlıklı kilo verebileceğiniz tarifler hazırladık sizlere.
Kilo vermek amacı ile yapılan diyetlerde genelde tüketilen yemekler vitamin bakımından zengin kalori bakımından düşük yemeklerdir. Tek tip beslenmek sağlık açısından zararlıdır. Bu nedenle pişirerek yemek halinde tüketmek hem sağlıklı hem ekonomik olacaktır.
Sebze bakımından zengin olması bir yemeği diyete uygun yapmaz. Yağ oranının düşük olması gerekir. Hayvansal gıdalarda da beyaz veya kırmızı et fark etmeden yağsız kısım yemeklerde kullanılmalıdır. İlla yağ tercih edilecekse zeytinyağı olmalıdır. Diğer bütün yağlar kilo alımını destekler.
Diyet yemekleri çeşitleri bakımından sebze yemekleri ve et yemekleri şeklinde ayırabiliriz. Diyet tatlı nadir de olsa şeker miktarı düşürülerek yapılabilir. Ama diyet denilince sebze ön plana çıkıyor. Tok tutan diyet yemekleri tarifleri denilince ön plana çıkan düşük kalorili yemekler şu şekildedir;
Diyet hakkında daha fazla bilgi almak için Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılmalıdır? Ketojenik Diyet Listesi yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler tablosu
1. Diyet Sebzeli Tavuk Haşlama
Malzemeler; Tavuğun göğsü (bonfile), 2 havuç, 2 patates, Zeytinyağı, tuz, limon
Hazırlanışı; Tavuğun bonfile kısmı derilerinden ve diğer yağlı yerlerinden ayrılır küp küp doğranır. Havuçlar ve patatesler soyulur tavukların büyüklüğünde dilimlenir. Tencere içine 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyulur üzerine tüm temel malzemeler atılır. Çok kavurmaya gerek yok tavukların rengi değişsin yeterlidir.Sonrasında üzerine 2 su bardağı sıcak su koyarak kapağını kapatın. Kontrol ederek patatesler yumuşacık olana kadar haşlayın. Ortalama 30 dakika sürecek bu işlem sonrasında tüm malzemelerden olacak şekilde servis tabağına alarak limon sıkıp yiyebilirsiniz.
Bu işlemi düdüklü tencerede yapmak isterseniz havası çıktıktan sonra 15 dk tutmanız yeterli olacaktır. Tavuk bonfile doyurucu ve protein balımından zengin olduğu için uzun süre sizi tok tutacaktır. Patates ve havuç gereken vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayacaktır.
2. Diyet Sardalya Tarifi
Malzemeler; Yarım kg sardalya, 1 adet soğan, 1 adet patates, 1 adet havuç, 2 kaşık zeytinyağı, limon
Hazırlanışı; Sardalyalar güzelce temizlenir hatta mümkünse kılçıkları çıkarılır. Soğan, patates ve havuç soyulur ince halkalar halinde doğranır. Bu tarif için evinizde mevcut olan tüm imkanları kullanabilirsiniz. Pilav tenceresi de olur, airfreyer de olur, fırın da olur. Ben fırında yapılışını kolay bulduğum için fırında yapılması taraftarıyım. Fırın tepsisine zeytinyağı sürülür. En alt kısıma patatesler ve havuçlar yerleştirilir sonra soğanlar yerleştirilir. En üst kısıma sardalya balıkları açılmış şekilde dizilir. 190 derece ısıtılmış olan fırına verilir. Patatesleri yumuşak olana kadar çevirerek pişirilir. Ortalama 30 dakika sonrasında pişme tamamlanmış olur.
Sardalya fosfor başta olmak üzere omega 3 zengini besleyici bir üründür. Bunu sebzeler ile zengin hale getirerek atom gibi bir diyet yemeği elde etmiş olursunuz. Sadece dikkat edilmesi gereken yağ miktarı ve ekmek kullanılmamasıdır. Sadece yemek olarak tüketilmelidir. Porsiyonları küçük tutulmalıdır.
3. Diyet Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi
Malzemeler; 1 bardak yeşil mercimek, yarım bardak ev yapımı erişte, 1 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan
Hazırlanışı; Yeşil mercimekler ortalama 2-3 saat önceden ıslatılır. Hem pisliği tozu gider hem daha kolay pişer. Tencere İçerisine zeytinyağı koyulur. Yıkanıp küp küp doğranan soğanlar koyulur ve kavrulur. Sonra salça eklenir ve bir miktar o şekilde kavrulmaya devam eder. Yeşil mercimeklerin pişme süresi daha uzun olduğu için ilk olarak onlar eklenir. 2 su bardağı sıcak su eklenerek 10 dakika orta ateşte kaynamaya bırakılır.
Yarım pişen mercimeklerin üstüne erişteler eklenir ve suyu kontrol edilir. Su miktarı gözünüze az gelirse ekleyebilirsiniz. Ekmeksiz olarak tüketileceği için az sulu yapmak daha iyi oluyor aslında. Tüm malzemeler yumuşayıp bütünleştiğinde yemeğiniz hazır olmuş demektir. İster limon sıkarak isterseniz sade şekilde tüketebilirsiniz. Yeşil mercimek protein bakımından zengin ve tok tutan bir besindir. Aynı şekilde içeriğinde bulunan erişteler de tokluk hissi yaratacaktır. Orta boy bir porsiyon ekmeksiz olarak tüketilirse düşük kalorili bir akşam yemeği olur.
4. Diyet Yoğurtlu Kabak Yemeği Tarifi
Malzemeler; 2 adet kabak, 1 kase yoğurt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı; Kabaklar soyulur ve halka halka doğranır. Airfryerda yapılacak ise yağ eklenir karıştırılır ve 190 derecede 15 dakika pişirilir. Tencerede yapılacaksa önce yağ kızdırılır ardından kabaklar eklenir ve orta ateşte kapağı kapalı şekilde kavrulması beklenir.
Kabak diyet yemeklerinin en değerli sebzesidir bu nedenle ne kadar sade olursa o kadar düşük kalori demektir. İçeriğindeki malzemeyi azaltın kabak miktarını yükseltin. az miktar yağ ile pişmiş olan kabakların üzerine yoğrt ekleyin ve servis edin. Aynı zamanda değerli bir meze olarak da bilinir bu tarif.
Akşam yemeği olarak yetersiz gelirse öğlen öğünü olarak tüketebilirsiniz. Tok tutar ve sağlıklı beslenmeyi destekler.
5. Diyet Köfte Tarifi
Malzemeler; 250 gr az yağlı veya yağsız kıyma, soğan, 1 dilim ekmek içi, pul biber, karabiber, tuz, kimyon, patates, biber
Hazırlanışı; Diyet yaparken köfte yenir mi? Tabi ki yenir. ortalama olarak 4 köfte 200 kalori demektir. Akşam öğününde veya öğlen öğününde 4 adet köfte yemek size fazla kilo aldırmaz. İlk olarak yarım soğan rendelenir, 1 dilim ekmek içi ıslatılır ve parçalanır soğanın üzerine, kıyma eklenir son olarak baharatlar ve tuz birleşir. Tüm malzemeler güzelce yoğurulur.
Yoğurma işlemi tamamlanan köfteler ceviz büyüklüğünde parçalar halinde paylanır. Fırın tepsisi üzerine yapışmaması için yağ sürülür. Sıralı şekilde köfte, dilimlenmiş patates ve doğranmış biber olarak serilir. Bu tarife diyet İzmir köfte de diyebiliriz. Fırın tepsisi üzerine yerleştirilen malzemeler 190 derece önceden ısıtılmış fırına verili. Köfteler ve patatesler pişene kadar çevirilere pişirilir. Yağ oranı düşük olduğu için aslında diğer şekilde pişirilen köftelerden daha az kaloriye sahiptir. Yanına eklediğimiz yeşil biber C vitamini desteği, patates de tokluk hissi için faydalıdır. Pişen köftelerden 4 adet tüketmek yeterli olacaktır.
6. Diyet Makarna Tarifi
Malzemeler; yarım paket kepekli makarna, peynir rendesi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı; makarna ile diyet olur mu demeyin. Olur hemde çok iyi olur sadece yağsız olması yeterli. Makarna beyaz un makarnası olursa tok tutma süresi azalır ve kalori bakımından yüksek olur. Bu nedenle kepekli makarna kullanmak daha iyidir. Makarnayı çok suda haşlarsanız vitaminlerini suyu ile birlikte kaybedersiniz. Az suda tıpkı pilav yapar gibi çektirerek pişirmek vitamin ve besin değerlerini korur.
2 bardak kaynayan su içerisinde ortalama yine 2 bardak makarna haşlanır. Suyu neredeyse bitmek üzereyken 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir ve ocak kapatılır. Kapağı kapalı şekilde 10 dakika dinlendirilir. Yağı kullanmaktaki amacımız makarnaların yapışmasını engellemektir. Servis tabağına alınan bir porsiyon makarna üzerine 1 yemek kaşığı peynir rendesi eklenir. Bu şekilde hem tok tutan hemde süt ürünü bulunan doyurucu diyet bir yemek yapmış olursunuz.
Makarna diyeti son zamanlarda çok gündemde olan diyetlerden biri makarnaları haşlama ve yağsız olarak tüketmek koşulu ile farklı tarifler elde edebilirsiniz. Üzerine peynir yerine domates sosu veya kalorisi düşük kendi yaptığınız özel soslardan da ekleyebilirsiniz.
Sizlerde Diyet yemekleri hakkında bildığiniz tarifleri bizlere yorum kısmından yorum yaparak bizlerle paylaşa bilirsiniz.