Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılır? 3 Günlük Tuvalet Eğitimi
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?
Çocuklarda tuvalet eğitimi annelerin en zorlandığı konulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Tuvalet eğitimi her çocukta farklılık gösterebilmektedir ve genellikle her anne farklı yöntemler kullanmaktadır. İlk çocuğu olan anneler bu durumda oldukça zorlanmaktadırlar. Bu yazımızda çocuk tuvalet eğitimi nasıl verilir? Neler yapılmalıdır gibi soruların cevaplarını sizlere açıklayacağız.
İçindekiler tablosu
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Tuvalet eğitimi genellikle 2 yaş itibari ile başlar. Bu eğitim yaşı çocuklar arasında değişiklik gösterebilir. Çocuğun ve annenin psikolojik yönden hazır olması bu eğitimde en önemli noktalardan biridir. Anneler, özellikle çocuklarının hazır olup olmadığından emin olmalıdır. Çocuğumuz evde gizlenerek saklanarak tuvaletini yapıyor ise eğitim için hazır demektir. Anne ben hazırım diyordur.
Öncelikle çocuğumuzun rahat bir şekilde kullanabileceği bir lazımlık almak bizim işimizi birazda olsa kolaylaştıracaktır. Direk klozete oturtmak korkutucu gelebilir çocuklara. Bazı çocuklar erken bazı çocuklar ise geç alışa bilir ve bu süreçte sabırlı olmak çok önemelidir. Çocuğumuza tuvaletin güzel bir şey olduğunu büyüdüğünü sende artık tuvaletini tuvalete yapabileceğini anlatarak ön hazırlık yapmakta fayda var.
Çocuklarda tuvalet eğitiminde birinci kural çocuğun hazır olduğundan emin olmak ve bezini çıkarmak olacaktır. Ama ne olursa olsun o bezi bağlamamak lazım. Çocuğumuz tuvaletini kaçırdığında ona kızmamamız lazım ki kendini güvende hissedebilsin. Biz ona kızarak yaklaşırsak çocuklarımız korkar ve biz annelerin işi daha da zorlaşır. Sabırlı bir şekilde annecim bir dahaki sefere tuvalete yap diyebiliriz.
Tabiki kolay değil alışma süresi en az bir hafta çok sabrederek ilerlememiz lazım. Sürekli annecim tuvaletin var mı? hadi gidelim tuvaletini yap diyebiliriz çocuğumuza. Tuvaleti eğlenceli hale getirebiliriz mesela internetten tuvalet eğitimi şarkıları açabiliriz. Çocuğunuzu korkutmadan eğitebiliriz.
Geceleri ise bez bağlamamak lazım eğerki biz eğitim sürecinde dışarı çıkarken ve yada uyuturken bez bağlarsak çocuklarımız bunun farkında olup her dışarı çıktığınızda bez bağlanmasını ister. Bu da alışma süresini uzatabilir. O yüzden eğitime başlarken tamamen bezi hayatımızdan çıkarıp başlamamızda fayda var. Çocuğunuz alışmıyorsa pes etmeyin illaki alışacaktır. Bazı çocuklarda bu süreç bir hafta bazı çocuklarda ise bir ay sürebilir o yüzden sabırla beklememiz gerekir.
En Etkili Eğitimi
Tuvalet eğitimi, çocukların gelişiminde önemli bir aşamadır. Çocuklarınızın bu eğitime hazır olup olmadığını anlamak için bazı işaretlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Örnek verecek olursak, çocuğunuz bezini ıslatmadan uzun süre kalabiliyorsa, tuvalet ihtiyacını söyleyebiliyorsa, lazımlık veya klozet kullanmaya istekliyse, eğitime başlamak için çok uygun bir zamandır.
En etkili eğitim yöntemi, çocuğunuzun bireysel özelliklerine, ve ilgi alanlarına uygun bir ortam oluşturmaktır. Bu ortamı oluşturup uygulamaya başlarken sabırlı, tutarlı ve pozitif olmaya çalışmalısınız. Çocuğunuza tuvaleti tanıtmak, uygun bir lazımlık seçmek, ona hijyen kurallarını öğretmek ve başarılarını övmek gibi adımlar izlemelisiniz. Ayrıca, çocuğunuzun eğitimini daha eğlenceli hale getirmek için bazı etkinlikler de yapabilirsiniz. Örneğin, lazımlığa yapıştıracağı stickerlar alabilir, tuvaleti geldiğinde size haber vermesi için bir şarkı söyleyebilir veya tuvalet sonrası ellerini yıkarken bir oyun oynayabilirsiniz.
Eğitim sürecinde karşılaşabileceğiniz bazı sorunlar da mutlaka olacaktır. Bunlar arasında korku, direnç, gerileme veya kaza gibi durumlar olabilir. Bu sorunlarla başa çıkmak için çocuğunuzu anlamaya çalışmalısınız ve ona asla baskı yapmamalısınız. Sorunun nedenini bulmaya çalışın ve çözüm için ona destek olun. Örneğin, çocuğunuz klozetten korkuyorsa ona küçük bir adaptör alabilir veya onu klozete otururken tutabilirsiniz. Çocuğunuz tuvaletini yapmayı reddediyorsa ona seçenekler sunabilir veya onu motive edecek küçük ödüller verebilirsiniz. Bu yöntemler her zaman işe yaramıştır.
En etkili eğitim her çocuk için farklı bir deneyim kazandırır. Kız ve erkek çocuklarda bu eğitim arasında da bazı farklılıklar olmaktadır. Örneğin, erkek çocuklar genellikle kızlara göre daha geç eğitime başlar ve daha uzun sürmektedir. Erkek çocuklara eğitim verirken ayakta veya oturarak yapmayı öğretmenin avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Erkek çocuklara ayakta yapmayı öğretmek daha kolay olabilir ancak oturarak yapmayı öğretmek daha hijyenik ve pratik bir yoldur.
Tuvalet eğitimi vermek anneler için zorlu bir süreç olabilir ancak doğru yöntemleri uygulayarak bu süreci kolay atlata bilirsiniz. Çocuğunuza güvenin ve onu destekleyin. Unutmayın, her çocuk kendi hızında gelişir ve bu eğitim de bir gelişim göstergesidir.
Gece Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılır?
Öncelikle geceleri kesinlikle bez bağlamamak ta fayda var çünkü çocuğumuz, bezin farkında olup tuvalete kalkmak istemezler bez bağlamadan yatırıp geceleri arada bir kaldırıp lazımlığına oturtabiliriz. Bazı çocuklar tuvaletinin geldiğini anlayıp kıpraşmaya başlarlar ve tuvaletlerini yapmazlar bu durum anneler için güzel bir şeydir. Çünkü artık çocuğumuz farkındadır ve tuvaletini tutabiliyordur hemen alıp lazımlığına oturtturabiliriz.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Kaç Gün Sürer?
Çocuklarda tuvalet eğitimi yaşı konusunda kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Çünkü bu durum çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir. Genel olarak 2 yaşından sonra eğitim verilmesi uygundur. Tuvalet eğitimi kaç gün sürer sorusuna yanıt vermek gerekirse, biz annelerin ve çocuğumuzun bu eğitime hazır mıyız olarak cevaplanabilir. Doğru bir eğitim verildiği sürece çocukların tuvalet alışkanlıklarını kazanması genellikle bir hafta kadar sürmektedir.
3 Günde Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nedir?
3 günde tuvalet eğitimi, eğitimde uygulanacak kuralların 3 gün boyunca uygulanması demektir. Peki bu 3 gün kuralları nedir? Gelin beraber inceleyelim.
- Birinci günde yapılması gerekenler ilk olarak çocuğumuza kalitesiz bezle başlatılmalıdır. Bunun yapılmasının amacı çocuğunuz bezine ıslattığı zaman bezden sızma olacak ve rahatsızlık duyacaktır. Bu yapılan uygulama bezi bıraktırma uygulamasıdır.
- İkinci gün ise çocuğunuza asla bez bağlanmamalıdır. Bu durumu çocuğunuza anlatmalısınızdır. Bez yerine alternatif olarak kilot giydirmek çok etkilidir. Ona büyüdüğün farkında olmasını sağlayabilirsiniz. Her altına ıslattığında çözüm yolu aramaya başlayacaktır. Bu ıslaklık onu rahatsız edeceğinden pişik yapabileceğinden dolayı bu süreyi kısa tutmakta fayda vardır.
- Üçüncü gün çocuğunuz için sizi rahat anlayabiliyorsa yardımda bulunabilirsiniz. Çocuğunuzun sıkıştığını fark ettiğinizde yanına giderek sana yardımcı olabilirim tuvalet yapmayı öğrete bilirim diyebilirsiniz.
Tuvalet Eğitimine Hazır Olma Belirtileri Nelerdir?
Çocukların bu eğitime hazır olmaları için annelerin iyi gözlem yapmaları gerekmektedir. Doğru zamanı seçip doğru eğitimle tuvalet alışkanlıklarını çocuklarına kazandırabilirler. İşte çocukların tuvalet eğitimine hazır olma belirtilerinden bazıları.
- Çocuğunuz sabah uyandığında altı kuru kalkabiliyorsa
- Bez değişimi zamanlarında geçen o sürelerde 2 veya daha fazla saat altı kuru kalabiliyorsa
- Fiziksel açıdan alt kıyafetlerini kendisi indirebiliyorsa
- Bezini kirlettiğinde sizden değiştirmesini istiyorsa
- Konuşmaya başladıysa sizden yardım istiyorsa
Yukardaki belirtiler çocuğunuzda var ise anne olarak iyi gözlem yapıp, artık çocuğunuzun eğitime hazır olduğunu bilmeniz gerekir.
Çocuklar Tuvalet Temizliğini Nasıl Yapmalıdır?
Çocukların tuvalet eğitimini bitirdiklerinden sonra, annelerin çocukların altını temizlemeleri konusunda uyarılarda bulunmaları gerekmektedir. Burada anneler tarafından dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. Anneler uyarıda bulunurken dikkatli olmaları lazım.
İstemeyerekten de olsa çocuğunuza karşı yaptığınız surat ifadeleri, iğrençlik gibi kelimeler çocukları tuvaletten iğrenmesine neden olabilmektedir. Bu sebepten dolayı onlara daha duyarlı yaklaşmak gerekir ve tuvaletten sonra dikkatli olmaları gerektiğini mikrop bulaşabileceğini anlatmaları gerekir. Tuvaletten iğrendirilmiş bir çocuk hayatı boyunca oldukça zorluk çekebilir. Bunların en başında ise herkesin kullandığı bir tuvalete girmek istemezler.
Ayrıca gün boyu tuvaletlerini tutmak zorunda kalırlar ve buda bazı hastalıkların başlangıcı olabilir. Bu hastalıkların başında ciddi kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonları gelmektedir. Böyle durumların oluşmaması için çocuklara vücudunun temizlenmesi gerektiğini ılımlı bir yaklaşımla anlatmak gerekmektedir.
Tuvalet Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular
- 3 Yaşındaki Bir Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
3 yaşını doldurmuş çocuklar için tuvalet eğitimi vermek neredeyse daha kolaydır. Bunu sebebi artık kreş yaşına gelmiştir. Bu eğitimi verirken çocuğunuzu 1 saatte bir tuvalete götürmeniz ve lazımlığına oturtmanız gerekir.
- Çocuğu Gece Çişe Kaldırmak Doğrumu?
Tuvalet alışkanlığı kazandırmak için çocuklara gece mutlaka çişe kaldırmak gerekir. Böylece onların tuvalet alışkanlıklarını daha hızlı kazanmalarını ve gece yatak ıslatması yaşanıp annelerinden bez bağlamalarını istenmemesi sağlanmış olunur.
- Gece Bez Takılmalı Mı?
Tuvalet eğitiminde kesinlikle gece bez takılmaması gerekir. Bunun sebebi ise bezle yatan çocuk için bir rahatlık oluşacak ve tuvaleti geldiğinde annesine bunu söylemeyecektir. Bezsiz yatarsa tuvaleti geldiğinde annesi veya babasını uyandıracaktır.
- Kreşte Tuvalet Eğitimi Veriliyor Mu?
3 yaşındaki bir çocuğu kreşe vermeyi düşünüyorsanız eğer mutlaka o kreşin müdürü ile tuvalet eğitimini görüşün. Kimi kreşler çocuklara tuvalet eğitimi vermektedir kimi kreşler ise tuvalet eğitimi olmayan çocukları kabul etmemektedir.
- Alıştırma Külotları Ne İşe Yarar?
Tuvalet eğitimi sırasında çocuklara bir kaç farklı yöntem ve ürünler kullanılmaktadır. Bu ürünlerin başında da alıştırma külotları gelmektedir. Bu külotların genel amacı tuvalet alışkanlığı kazanmaya yardım ve destek vermektir.
- Yanlış Tuvalet Eğitiminden Kaynaklanan Sorunlar Nelerdir?
Yanlış tuvalet eğitimi çocuklarda bir çok sorunun oluşmasını sağlar. Bunların en başında çocuklarda kaygılı bir kişi oluşmasını sağlar. En önemli sorunların ikincisi olarak kalıcı alt ıslatma ve kaka kaçırma gelmektedir. Bu sorunu ergenlik dönemine kadar bazı çocuklar yaşaya bilmektedirler.