Bambu çiçek evlerimizde görüntü olarak oldukça hoş görülen ve bakımıda bir okalar kolay bir çiçek türüdür. Çoğunluk olarak Asya kıtasında yetişen bu bitki, binden fazla türleride bulunmaktadır. Odunsu bir yapıya sahiptir ve çok alanda özellikle kullanılmaktadır. Bu yazımızda sizlere bambu bakımı hakkında genel bilgiler vereceğiz.
Bambu çiçek görsellik ve etrafına yaydığı enerjiyle, halk arasında şans çiçeği olarakta bilinmektedir. Günümüzde evlerde, iş yerlerinde hatta bahçelerinde bambu çiçeği yetiştiriciliği oldukça artmıştır. Bambu bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir. Yıl boyunca yeşil yapraklı olarak kalıyor ve her sene daha çok gelişim sağlıyordur. Peki böyle güzel bir bitkinin bakımı nasıl yapılır gelin beraber bakalım.
İçindekiler tablosu
Bambu Bakımı Nasıl Yapılır?
Öncelikle bambu bakımı cok kolaydır ve toprağa gerek duymadan yetiştirile bilen bir çiçektir. Bu çiçeği sizlerde evlerimizde rahatlıkla yetiştirilebiliriz. Bambu bakımı bir vazonun içine tatlı su koyarak içine koyulur ve iki haftada bir suyunu değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bambuların bakımındaki püf nokta çok güneş istenmeyen bir bitki olduğu için ışık alan bir yerde durmaması lazımdır. Bambu bitkimizin daha iyi bir şekilde yaprakları sararmadan ve solmadan yetişmesini istersek suyuna bir şişe maden suyu ekleyebiliriz.
Ayrıca bambularınız çok köklendigi durumda makas yardımı ile köklerinden biraz kesebiliriz. Bambularınızın suyunu değiştirirken ise hiç bir zaman tamamen suyunu dökmemek gerekir. Eski suyundan biraz dibinde kalması lazımdır. Bambular gölgeyi seven bir bitki türü olduğu için güneşe ihtiyaç duymazlar kolaylıkla evimizde solmadan sararmadan yetiştirebiliriz. Bambu bakımı bu yüzden kolaydır.
Bambu Çiçek Nasıl Çoğaltılır?
Evde yetiştirmek istediğiniz bambuları çoğalta bilir ister bunu ticaret amaçlı yapabilir istersenizde sevdiklerinizi hediye edebilirsiniz. Öncelikle bambu çiçeğinin yetiştirilmesi kadar çoğaltılmasında çok basit bir işlemdir. Bambu çoğaltma işlemi çelikleme yöntemi ile yapılmaktadır. Ayrıca bu çoğaltmayı yılın istediğiniz ayında yapabilirsiniz. Yapılan bu çelikleme işlemi sayesinde bambular elde edebilirsiniz. Peki bambu nasıl çoğaltılır? İşte bambu çoğaltmanın püf noktaları.
İlk önce yapmanız gereken çok uzayan bir bambu dalını tam dibinden kesmek olacak. Daha sonra geniş içi içme suyu dolu bir surahiye koyarak bambumuzu çoğaltmaya başlaya biliriz. Surahinin içine bir adet sade soda koyarsanız eğer bambunun kurumaz ve daha çabuk gelişim gösterir.
Daha sonra ana bambumuzu kesilen yerini kapatmamız lazımki ana bambumuz kurumasın. Bu işlemide evimizde bulunan adet mum ile yapacağız. Mumu yakıp kesilen yerin üstüne getirerek mumum eriyen kısmını kestiğimiz ana bammunun kesik yerine damlatacağız. Burada dikkat etmemiz gereken iyice hava almayacak bir şekilde kapatmak olacaktır.
Bambu Çiçek Toprakta Nasıl Yetişir?
Bambu çiçek toprakta yetişmez
Bambu çiçegi balçıklı suda yetişir suyu seven bir bitki olduğu için saksıda yetişmez. Sadece bambu tohumu alarak ufak saksılarda filizlendirip daha sonra buyudukce dallarını kesip su içine koyarak yetiştirebilirsiniz.
Bambu Güneşi Severmi?
Bambu çiçegi güneşi sevmez bambu gölgeyi gün ışığını seven bir bitki oldugu icin güneş gördüğünde sararıp solabilir. Mambunuzu direk güneşle temas ettirmeyin. Odanızda veya iş yerinizde yetiştirmek iatiyorsanız ışık alan bir yerde muhafaza etmeniz yeterli olacaktır.
Bambu Tohumu Nasıl Ekilir?
Bambu tohumu nasıl ekilir? Evde bambu yetiştirmek isteyenler için bir merak konusu olmuştur. Bambu yetiştirmek istiyorsan ilk başka yapmanız gereken kaliteli bir tohum almak olacaktır. Kalitesiz tohumlar istediğiniz zamanda ve kalitede bambu vermeyecektir. Kaliteli bir tohum aldıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek bambu tohumu ekebilirsiniz.
- Bir bardak su içine bir yemek kaşığı tuz ilave edin ve onu iyice karıştırın. Ve aldığınız tohumları bu suda ortalama 15 dakika kadar bekletin.
- Bekletme süreniz dolduysa tohumları alarak bir bardak hazır suyun içinde ortalama 24 saat geçecek şekilde tekrar bekletin.
- Tohumları çimlendirmek fidan haline getirmek için ufak saksılar kullanın.
- Saksının dibi hava alacak bir şekilde ufak çakıl taşlarıyla doldurun. Daha sonra hazır aldığınız çiçek toprağını ilave edin.
- Toprak doldururken dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan biri saksının üstü 3 cm kalacak şekilde boşluk bırakmanız.
- Tohumları saksıya koyun ve üzerine toprakla kapatın.
- Son olarakta hafif su ilave edin. Can suyu da diyebiliriz buna.
- Saksınızı güneş gören bir yere koymayı unutmayın.
- Toprak kuruduktan sonra ara ara sulayın.
Bambu Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Bambu çiçeği, binden fazla alt türü olan odunsu bir bitkidir. Ekolojik olmasından dolayı bir çok sektörde oldukça fazla kullanılmaktadır. Bambu Çiçeği görsellik açısından insanı rahatlatan ve ayrıca şans çiçeği olarakta görülen bir bitkidir.
Bambu, anti bakteriyel olmasından ötürü mikrop barındırmamaktadır. Suya dayanıklılığı ile bilinen bu çiçek asla su tutmaz. Doğa dostu bir bitki olmasından dolayı çevre kirliliğine sebep olmaz. Bambu ile üretilen bütün ürünler oldukça doğaldır. Bambuda bulunan antialerjen madde sayesinde hassas ciltlere oldukça iyi gelmektedir.
Suda Yetişen Bambu Bitkisi Bakımı İçin Öneriler
Suda yetişen bambu bitkisi diğer bir adıyla şans bitkisi olarakta bilinir. Bu durum sadece Türkiye’de değil tüm dünyada böyledir. Bu inanç çok eski yıllara kadar dayanır. Evlerimizde ve iş yerlerimizde baktığımız suda yetişen aslında bambu değildir. Dracaena bitkileri ailesinden gelmektedir ve evlerimiz ve iş yerlerimize şıklık kazandırmaktadır.
Genellikle çiçekçiler de satılan bu bitkiyi evinize getirdiğinizde şeffaf vazoya koymanız gerekmektedir. Şık bir görüntüye ulaşmak istiyorsanız eğer vazonun dibine renkli çakıl taşları ile doldurabilirsiniz. Bu sayede doğal bir görünüm elde edebilirsiniz. Vazonuzun ağzına kadar temiz içme suyu ile dolu olduğuna emin olmalısınız. Haftada 1 defa içme suyu ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca hızlı ve canlı bambular elde etmek istiyorsanız ayda bir defa 1 veya 2 damla sıvı gübre kullana bilirsiniz. Bambu bitkisini aydınlık bir bölgeye koyun ve direk güneşe maruz kalmasını engelleyin.
Bambu Çiçek Hakkında Sık Sorulan Sorular
- Bambu Şans Çiçeği Kaç Tane Olmalı?
Bambu şans çiçeği Çin kültürüne özgü bir inancı temsil eder. Bu inanca göre 2 adet olması aşkı, 3 adet olması mutluluğu, 7 adet olması sağlığı, 8 adet olması ise serveti temsil etmektedir.
- Bambu Çiçeği Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bambu çiçeği alırken dikkat edilmesi gerekenlerin en başında gövdesi ve yapraklarının tamamen yeşil olması gelir. Yaprakları veya gövdesi sararmış çiçek alınmamalıdır. Kök kısmından yapraklarına kadar olan bölge yeşilse o bambu sağlıklı olduğu anlamına gelmektedir.
- Bambu Evde Nereye Konur?
Bambu çiçeği yapısı ve doğasından dolayı ılık ortamları sevmektedir. Fazla güneş almayan bir bölgeye koyar ve düzenli olarak su değişimini yaparsanız sağlıklı bir bambu Çiçeği yetiştirmiş olursunuz.
- Bambu Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Bambu çiçekleri sık ve mevsimlere göre çiçek açan bitkiler değillerdir. Genel olarak ortalama çiçek açmaları 100 yılda bir gerçekleşmektedir.
- Bambu Banyoya Konur Mu?
Bambu çiçekleri dekoratif açıdan kullanılan çiçek türlerinden sadece biridir. Evinizin her bölgesinde rahatla bakabileceğiniz gibi banyoda da bakılıp en çok tercih edilen bölgelerden biridir. Banyolara harika görüntü ve doğallık sağladığından çok tercih edilmektedir.
- Suda Yetişen Bambu Neden Sararır?
Bambuların sevdikleri ortamlar genellikle ılık ve nemli ortamlardır. Bu bitkilerin yerlerini sürekli değiştirmek hava değişimine neden olur ve bambularınız sararmaya başlar.
Marketlerde bir ara çok popüler olunca almıştık. aldığımız çürüdü sarardı bi şeyler oldu. İnatla almaya devam ettik:) en sonunda balık akvaryumunun içine koyduk sıcak olduğu için bide su değişiyor sürekli. Yazıyı daha önce görseydim o kadar bambu ziyan olmazdı 🙂
Bambu bakımı oldukça kolaymış. Ben zor biliyordum teşekkürler.