Sağlık

MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYEDE






Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de Ne Durumda?

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de Ne Durumda?

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye’de maymun çiçeği (mpox) vakalarına rastlandığını, ancak durumun paniğe neden olacak bir seviyede olmadığını açıkladı. Türkiye’de vatandaşlar, bu virüsün ülkeye ne kadar yayıldığını ve ne gibi önlemler alındığını merak ediyor. Konuyla ilgili detaylı açıklamalar ise Sıhhat Bakanlığı ve sağlık uzmanları tarafından yapıldı.

DSÖ ve Afrika Birliği’nden Acil Durum

Afrika Birliği, Afrika kıtasında hızla yayılan maymun çiçeği virüsü için acil durum ilan etti. Aynı şekilde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de maymun çiçeğini “uluslararası dikkate sahip bir halk sağlığı acil durumu” olarak tanımladı. Bu durum, Türkiye’de de virüsün turizm, ticaret ve öğrenci hareketliliği yoluyla yayılma riski endişesi yarattı.

Türkiye’de Alarm Durumu Yok

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye’de maymun çiçeği virüsüyle ilgili alarm durumunun söz konusu olmadığını belirtti. Memişoğlu, “Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ancak şu an için herhangi bir alarm durumu bulunmuyor” dedi.

Uzman Doktorlar Ne Dedi?

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, Türkiye’de birkaç maymun çiçeği vakası tespit edildiğini, fakat bu durumun panik yaratacak bir boyutta olmadığını belirtti. Ergönül, “Enfeksiyon Hastalıkları Derneği olarak durumu yakından izliyoruz ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Virüsün Yayılma Yolu ve Belirtileri

Maymun çiçeği virüsü, enfekte olmuş bireylerden veya kemirgen hayvanlardan bulaşabilir. Virüs, hastanın bedenindeki döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve beden sıvılarıyla temas yoluyla yayılabilir. Belirtiler, virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabilir ve genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösterir.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir.

Virüsün Adı ve Tarihçesi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği” ismini 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla “mpox” olarak değiştirmiştir.



Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.
Başa dön tuşu