Nasıl Yapılır

Mutfaktaki Yağ Lekesine Kesin Çözüm

Mutfak evin en çok dağılan ve yağlanan alanıdır. Özellikle Sabah öğlen akşam sürekli yemek yapılan bir evde mutfağın düzenli kalması pek mümkün olmuyor. Hamarat hanımların mutfakları iki kat daha fazla temizlik gerektiriyor çünkü onlar sürekli kekler, pastalar, börekler yapıyor ve bundan zevk alıyor.

Çoğu mutfakta düzenli havalandırma sistemi var davlumbaz, aspiratör veya mutfak penceresi pişen yemek kokularını ve buharı dışarıya veriyor. Ama tüm bunlar yetersiz kalıyor. Ocak üzerinde birden fazla yemek yapıldığı zaman genellikle yeni nesil davlumbazlar bu kokunun yarısını ancak yok edebiliyor. Kalan buhar ve kötü kokular mutfak üzerinde fayanslara dolap kapaklarına ve tavana yapışıyor. İlk zaman çok fazla belli olmaz ama zaman içinde yapışkan bir hal alır temizlemek daha da zorlaşır. Peki mutfaktaki yağ lekesi nasıl çıkar?

Mutfaktaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Mutfak dolaplarının dış yüzeyi son dönemlerde kolay sararma yapan bir madde ile kaplanıyor bu nedenle dolaplarda yağ kalıntısı ve buhar izleri daha çok belli oluyor. Güçlü temizlik maddeleri kullanmak bu durumu daha da vahim hale getiriyor. Mutfak dolaplarında çamaşır suyu kullanmak oldukça riskli bir davranış çamaşır suyu neden kimyasal bir çok maddenin yapısını bozacak kadar güçlü. Sürekli kullanımı neticesinde dolapların dış yüzeyi deforme olacak ve sararma yapacaktır. Mutfak dolaplarındaki yağlar için bir takım alternatif öneriler şu şekildedir;

mutfaktaki yağ lekesi nasıl çıkar
mutfaktaki yağ lekesi nasıl çıkar

Sprey yağ çözücü kimyasallar kullanarak, tıpkı reklam filmlerinde olduğu gibi bir ön akıtma yapılmalı. Çok fazla bu şekilde bekletilmeden bir sünger ile silinmeli ardından temiz ıslak bez ile durulanmalıdır. Çok yağlı dolaplarda ikinci defa aynı işlem uygulanabilir.

Bulaşık deterjanı ve ılık su ile ilk olarak bütün dolapları silebilirsiniz. Bu şekilde bir 15 dakika bekleyin kirlerin kabararak yerinden çıkması o kadar basit değildir. Daha sonra sert bir sünger ile silinerek yağ tabakası dağıtılır. Ardından temiz ıslak bez ile durulanır.

Sirke ve karbonat en iyi ve doğal temizleyicilerden. Eğer kimyasal kullanmak istemiyorsanız ılık az bir su içine sirke ve karbonat ekleyerek sprey şişede karıştırabilirsiniz ve mutfak dolaplarına uygularsınız. Yağ çözücü bir diğer doğal maddede limondur bu karışımın içine limon suyu da ekleyebilirsiniz. Sprey şişedeki karışımı yine dolap üzerine uygulayarak bir süre bekletin ve 10 dakika sonra sert sünger ile silin.

Mutfak dolap kapakları temizliğinde kesinlikle krem, jel deterjan veya toz deterjan kullanılmamalıdır. Bunlar dolabın dış yüzeyini çizer ve bir sonraki temizlikte çıkmayan lekelere sebep olur. Özellikle parlak ve kaplama mutfak dolapları temizliğinde bu tür kimyasallar kullanılmaz.

Çok yağlı mutfak dolapları için sıradan ve basit yöntemler işe yaramaz. Çok iyi bir şekilde bir kereye mahsus temizlenmelidir. Öncelikle sıcak su içine bulaşık makine tableti ve elde bulaşık yıkama deterjanı atılıp karıştırılır. Mutfak dolaplarına uygulanır. Hemen silinmez bir etkisi olmaz en az bu deterjanlar ile 15 dakika bekletilmelidir. Kabaran yağ lekeleri için tekrar aynı su ile silme işlemi uygulanır bu sefer bulaşık süngerin sert kısmı ile yapılır. Yine de yağ kalıntıları var ise bir kez daha aynı işlem yapılır. Son olarak duru ıslak bez ile durulanır.

Mutfak dolaplarını temizleme şekli ne olursa olsun son adım mutlaka uygulanmalıdır. Oda kurulama işlemi. Temiz olan bir mutfak dolabını demli veya ıslak bırakırsanız hızlı bir şekilde leke iz olmasına neden olursunuz. Durulama işleminden sonra mutlaka kurulama işlemi de yapılmalı. Renkleri daha net ortaya çıkar hem de uzun süre kirlenmesi önlenir.

Mutfak Fayanslarındaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Mutfak fayansları dolaplara göre daha sert malzemedir ve güçlü kimyasallara daha dayanıklıdır. Mutfak fayanslarında ki yağ lekeleri kolay çıkar ancak mutfak derslerine yapışmış olan sarı lekeler sizi biraz zorlayabilir. Mutfak fayans lekelerine şu şekilde müdahale edebilirsiniz;

Dolaplardan mutfak bankosuna kadar olan duvar fayanslarına en etkili temizleme yöntemi krem jel şeklinde olan kimyasallardır. Onların içindeki pütür pütür malzemeler sert yüzeylerdeki yapışmış lekeleri söker. Krem jel olan temizleyiciden bir miktar sünger üzerine dökün ve oval hareketler ile fayans üzerine uygulayın. Daha sonra bol su tutarak krem temizleyiciyi akıtın.

Sprey yağ çözücüler fayanslar üzerinde de etkilidir ancak derslerde çok fayda etmeyebilir. Sararmış mutfak derzleri için yine de krem jel temizleyici gerekebilir. Sprey yağ çözücü uygulanır ve süngerin sert kısmı ile dağıtılır bu şekilde 10 dakika beklemek faydalı olacaktır. Sonrasında bol su ile durulanır.

Karbonat sert yapısı bir çok leke için idealdir. İçeriğinde bulunan sodyum da aynı şekilde kirlerin çözünmesini sağlar. Karbonat ve limonun suyunu karıştırarak kendi krem jel temizleyici elde edersiniz. Süngerlerin sert kısmı ile fayans üzerine uygulama yapabilirsiniz. Derz araları dahil tüm yüzeyde etkili olur. Güçlü kimyasallara da maruz kalmamış olursunuz.

Mutfak derzlerindeki lekeler için eski bir diş fırçası ve diş macunu yöntemi de uygulanabilir. Diş macunu içinde bulunan bir takım maddeler ders malzemesinin temizliğinde etkilidir. Derz aralarını tıpkı diş fırçalar gibi fırçalayarak bir süre bekleyin gerekirse ikinci seferi uygulayın. ama ilk seferde etki edecektir.

Mutfak Dolaplarındaki Çıkmayan Sarı Lekeler İçin Çözüm

Beyaz mutfak dolaplarının kapak kısımları ne kadar temizlenirse temizlensin sarı renk olur. Bunun sebebi havasız kalması, zamanında yanlış kimyasallar kullanılması ve kötü bir kaplamaya sahip olması diyebiliriz. Ne kadar temizlenirse temizlensin bu sararma asla ilk hali gibi olmaz. Beyaz dolap kapaklarındaki sararmaları ancak balkona çıkararak güneş ışığına bırakarak eski haline döndürebilirsiniz. Açık havada dış etkenlere maruz kalan dış kaplama bir süre sonra beyaz rengini alıyor. Denenmiş tecrübe ile sabittir.

Kullanılan tüm beyazlatıcı, ağartıcılar, doğal yöntemler falan işe yaramaz kimyasallar aksine daha çok sararmasına neden olur. Sararmanın ilk sebebi ısı ve kapalı mekan zaten. Soğuk ve açık ortamda düzelme sağlanabilir.

Limon denemeye değer bir yöntemdir. Diş macunu ve limon genellikle pvc yüzeylerde oluşan deformeleri ve sararmalara olumlu etki eder. Parlak mutfak dolap kapaklarının dış yüzeyi de ince bir pvc tabakadan oluşur. Limon ve diş macunu yöntemi uygulanarak bir miktar renk açılması sağlanabilir.

Mutfak Musluğu Kireç Lekelerine Çözüm

Mutfak musluk bataryalarında genellikle yağ lekesi olmaz ama kireç lekesi olur. Musluk üzerindeki kireç lekeleri için bilinen en iyi yöntem sirkedir. Sirke çok fazla olan kireç lekeleri için yetersiz kalabilir. Böyle bir durumda sirke içine karbonat eklenmelidir.

Musluk bataryası üzerindeki inatçı kireç lekelerine kimyasal uygulamak son çözüm olmalıdır. Özellikle mix bataryalarda iç aksamını veya contalarını bozacak kimyasallar mevcut bu şekilde olmasını istemeyiz. Güçlü kireç çözücüleri uygulamadan önce sirke yöntemi uygulanmalıdır. Musluk bataryaları genellikle pirinç (sarı) denilen metal alaşımdan üretilir. Bu metal alaşıma zarar vermeden her türlü pisliğini atacak tek madde sirke diyebiliriz.

Musluk bataryalarında oluşan kararmış lekeler içinde sirke yöntemi uygulanmalıdır. Eğer dış nikelajın da soyulma söz konusu ise hiçbir yöntem etkili olamaz zaten. ancak kaplamasının üzerindeki bir kele ise sirke ve karbonat ile o da kolayca ortadan kaldırılır.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu