Bilgi

Matematik Öğrenmenin Kolay Yolları

Matematik Dersine Nasıl Çalışılır?

Matematik diğer dersler gibi ezbere dayalı bir bilim dalı değildir. Genellikle karşılaşılan problemler ve soruların hepsi birbirinden farklı olur. Bu nedenle soru ezberlemek matematikte ise yaramaz. Daha çok mantık ve bilgi yürütme üstüne kurulmuştur. Bu yüzden müfredattaki en önemli derstir. Hayat boyunca kullanacağınız bir bilim dalıdır bu nedenle çocuklarda küçük yaslarda temel eğitimi sıkı tutulmalıdır.

Evde ödev yaparken veya sınava çalışırken çocukların ve gençlerin belli bir düzen içinde bunu gerçekleştirmesi gerekir. Her yaşın farklı çalışma yöntemlerine ilgisi vardır bu nedenle bolümler halinde çalışmaları sınıflandırabiliriz.

İlkokul Matematik Dersine Nasıl Çalışılır?

İlkokul en temel bilgilerin verildiği önemli noktalardan birisidir. Bu dönemde alınan matematik eğitimi tüm eğitim hayatı boyunca onunla beraber gelir.

matematik
matematik
  • Materyaller kullanarak kuralları anlamak; abaküs, sayı fasulyeleri gibi materyalleri kullanarak matematiğin temel mantığını pekiştirmek gerekir. Sadece kağıt üzerinde bulunan sayılar ile küçük bir çocuğun mantık kurması zaman zaman zor olur.
  • Günlük hayatta matematiği kullanmak; ev içerisinde etkinlik yaparken cisimlerin ve eşyaların toplaması, eksilmesi ile ilgili sorular yöneltilebilir. Temel matematik öğrenme asmasında onu sevmek önemlidir.
  • Çarpım tablosu öğrenirken ödül sistemi kullanmak; çarpım tablosu en zor öğrenile konulardandır. Sayıların zorluk derecesine göre ufak ödüller koyulur. Çarpma işleminin sonucunu doğru bildiğinde ödül sistemi çalışır. Bu şekilde teşvik etmek isi kolaylaştırır.
  • Okulda eğitim esnasında ders çok iyi dinlenmeli ve anlaşılmayan bir yer olduğunda sorulmalıdır. Çocuklar genellikle çekinirler ancak veli olarak bunu yapmaları için onları sürekli bilgilendirin. Anlaşılmadan kaçırılan her konu ileride yıkıma yol acar.
  • Okuldan gelince bu dersle ilgili ödevler geç saatlere bırakılmamalıdır. Çünkü bilgiler ilk alındığında kalıcı değil uçucudur. Çok geçmeden ayni bilgiler ile karşılaşmak hem ödevi kolaylaştırır hemde bilgilerin yerleşmesine olanak sağlar.

Lise Matematik Dersine Nasıl Çalışılır?

Lise düzeyi öğrenciler bu dersle ilgili sorun yaşıyorsa bunun temel eğitimle doğrudan alakası vardır. Konulara çok yabancı olanlar gerekirse ilkokul düzeyindeki konulara geri dönerek temeli sağlamlaştırmalıdır. Lise matematiğinin önemi mezuniyet sonrasında girilecek olan tyt ve ayt sınavlarının soru çözümlerindendir. Bu sınavlardaki soruların hemen hemen hepsi 4 yıl boyunca lisede görülen konulardandır.

  • Temel matematiği anlamak: Öncelikle çalışılacak konu saptanır ve o konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğumuz belirlenir. Örneğin kümeler konusunda temel eğitiminiz var ise kümeler konusunun ileri konularına çalışmaya başlayabilirsiniz.
  • Düzenle tekrar yapmak: Yeni bilgiler uçucudur. Onları pekiştirmek ve anlamak için istikrarlı olarak tekrar etmek gerekir. Okulda istenilen konuyu öğrendiğinizi varsayalım. Eve geldiğinizde dinlendikten sonra bir iki soru çözmezseniz silinir. Maalesef matematik böyle bir şeydir. Bu nedenle yeni öğrenilen konular çok geçmeden sorular çözerek desteklenmelidir.
  • Her üç konuda bir deneme yapılmalıdır. Okulda konuları öğrendikten sonra üç temel konu sonunda bu konular ile ilgili değerlendirme amaçlı deneme sınavı yapılmalıdır. Bu deneme tamamen kendini sınamak üzerine olduğu için telaşsız ve sakin şekilde olmalı. Konuları fazla biriktirmeden yapmaktaki amaç yıkımı önlemektir.
  • Öğreterek matematiği öğrenmek. Karşınıza kardeşinizi veya anne babanizi arkadaşınızı alarak öğrenmeyi amaçladığınız konuyu detaylı şekilde anlatın. Anlatım aşamasında kendi bildikleriniz pekişir ve öğrenmek daha kolay olur.
  • Çok zorluk yasayan bireylerde rehberlik ve danışmanlık hizmetine başvurulmalıdır. Herkesin matematik bilme seviyesi farklıdır. Her şeye rağmen hala zorlanan bireyler için seviyelerine uygun olacak şekilde bir çalışma programı hazırlanmalıdır. Bunu da okullarda bulunan rehberlik servisinden talep edebilirsiniz.
  • Lise matematiğinde problemler için hızlı okuma alışkanlığı kazanmak lazım. Sınavlarda çıkan problem soruları oldukça uzun oluyor. Hem soruyu anlamak hem de zaman kazanmak için anlayarak hızlı okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. Bunun için kitap okumak. Kısa hikayeler okumak ve bunu alışkanlık haline getirmek gerekir.

Matematik Sınavına Nasıl Çalışılır?

Sınava çalışırken ilk olarak sınav konuları belirlenir kaç konu olduğu saptanır. Çalışmak için önünüzde ne kadar zaman olduğu da önemlidir. Son gün matematik sınavına çalışacaksanız saatlerle yarışırsınız.

Önünüzde iki gün olduğunu düşünelim. Çalışmanız gereken konu sayasıda dört olarak varsayalım. Birinci gün iki konuyu güzel bir şekilde soru çözerek çalışın. Diğer gün diğer iki konuyu ayni şekilde tekrarlayın. Son olarak son gün son saatlerde çözümlediğiniz sorulara sadece göz atın.

Bu ders okuyarak ezberleyerek yada göz ucuyla bakarak anlaşılacak bir ders değildir. Soru çözerek, farklı soruları deneyerek anlayabilirsiniz. Soruyu çözerken takıldığınız yerde kitaplardan destek alisiniz ve soruyu çözersiniz. Ancak bu şekilde matematiği anlatabilirsiniz. Sınav anının son dakikasına kadar çalışmak aklınızda bir şeyler bırakmaz aksine siler süpürür bu nedenle belli bir sure öncesinde çalışma bırakılmalıdır. Son dakika ezberlemeye çalıştığınız bilgiler faydalı değil zararlı olur.

Matematik Nasıl Geliştirilir?

Matematik, kitapları saatleri okuyarak geliştirilmez çünkü matematik ezberlenemez. Matematiği geliştirmenin en temel yolu soru çözmektir. Çözmekte zorlandığınız sorulardan bahsetmiyorum tabi ki. En basit sorulardan gerekirse sıfırdan başlayarak soruları net bir şekilde çözmelisiniz.

  1. Matematik geliştirmenin birinci adımı istikrardır. Düzenle ve istikrarlı bir şekilde her konuyu program yaparak çalışmak gerekir. Soruların çözümlerini inceleyerek izlenilen yolu, kurulan mantık bağlantısını anlayabilirsiniz.
  2. Kodlama ve somutlaştırma. Herkesin farklı bir tarzı vardır. Formüllerde ve zorlandığınız diğer konularda size yakın gelen çevrenizden çağrışım yapacak somut kodlamalar ile zihninizi adapte edebilirsiniz. Bu yöntem matematik geliştirme açısından oldukça faydalıdır.
  3. Satranç oynayın ve sudoku çözün. Satranç mantık bağı kurma, denklem oluşturma ve problem çözme yeteneklerini geliştirir. Matematiğin temel olarak vermek istediğini verir. Sudoku zihni çalıştırır. Özellikle sayılar konusunda gelişmenize yardımcı olur. Bos zamanlarda bu aktiviteleri mutlakla deneyin.
  4. Sizden daha çok matematik bilgisine sahip bir yakınıza, arkadaşınıza veya öğretmene sahip olun. Yani sürekli irtibatta olun. Çünkü bazen matematik sadece bakarak anlaşılmayacak kadar karmaşıktır. Bilgili birinden sorular sorarak destek almak faydalı olur. Gerekirse özel öğretmen veya online dersler alınabilir.

Sıfırdan Matematik Nasıl Çalışılır?

Matematik hakkında hiç bir bilgisi olmayan öğrenciler genellikte temel konuları öğrenme aşamasında eksik kalmışlardır. Soru çözmede zorluk yasarlar hatta çözemezler. Matematiğe karşı on yargıları vardır ve hoşlanmazlar. Ancak hiçbir şey için geç değildir. Ne kadar zaman geçerse geçsin sıfırdan öğrenilebilir.

  • İlkokul düzeyinde sayılar, kümeler denklemler, fonksiyonlar gibi ileri matematiğin temelleri öğrenilmelidir. Fonksiyonları bilmeyen biri ileri düzey matematik sorularını asla çözemez. Denklem kurmak yine matematiğin bir çok konusunda temel niteliğindedir
  • Sıfırdan matematik çalışmaya başlayan bir öğrenci mevcut bulunduğu durumu ve konuyu bir kenara bırakmalıdır. Zamanının büyük çoğunluğunu basitten başlayarak temel matematiğe vermelidir. Konuları ilk olarak anlamalı sonrasında farklı farklı sorular çözmelidir. Basit sorular çözüldükçe özgüven gelişir.
  • Çalışma düzeni yapılmalıdır. Temel matematik konuları bölümlere ayrılmalı belli bir güne paylaştırılmalıdır. Çok sıkı ders çalışmak yerine verimli çalışmak daha önemlidir.
  • Materyaller ve şekiller kullanılmalıdır. Tipki ilkokulda olduğu gibi çeşitli materyallerden yârdim alabilirsiniz. Soyut kavramlardan ziyade somut şeyler zihinde daha fazla kalır. Şekiller çizebilirsiniz. Soru çözümünde mantık bağlantısını anlamak adına kâğıdınıza zihninizde soruyu somut hale getirebilecek şekiller yapın.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu