Yemek Tarifleri

Dana Eti İle Yapılan Basit Tarifler

Dana eti kuzu etine göre daha ekonomik olması nedeniyle daha çok tüketiliyor. Genellikle kıyma olarak tüketilen dana etini basit yöntemler ile farklı şekillerde de sofralarda sunabilirsiniz.

Kurban Bayramlarında kışlık olarak stok edilen dana etlerini küçük porsiyonlar şeklinde çözdürerek nasıl güzel yemeklere dönüştürebiliriz bunu anlatacağız.

Dana Eti ile Tantuni Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  • 250 gram dana eti
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 2 kaşık sıvı yağ
  • yeşillik
  • karabiber, pul biber, kimyon

Hazırlanışı;

Dana eti kavurmalık boyuttan daha küçük olacak şekilde doğranır. Sinirsiz et kullanımı daha hızlı pişmesini sağlar. Küçük küçük tırnak büyüklüğünde doğranan dana etleri 2 yemek kaşığı yağda kavrulur. Etler önce su salar sonrada suyunu çeker. ne kadar yavaş pişerse o kadar iyi pişer. Suyunu çeken etlerin sertliği kontrol edilir. Sert olarak nitelendirilen etler için gerekirse biraz su eklenir ve kapağı kapatılarak pişirmeye devam edilir.

tantuni nasıl yapılır
tantuni nasıl yapılır

Tantuni farklı yörelere göre çeşitlilik gösteriyor iç malzemesini isteğinize göre çeşitlendirebilirsiniz. İç malzemesi pişmiş olarak seviyorsanız etlerin pişmesine yakın bir zamanda domates ve soğanı ateş üzerine ekleyebilirsiniz. Ancak ayrı şekilde tüketecekseniz pişen etlerin üzerine sadece baharat ve tuzunu ekleyin. Tantuni için marketlerde satılan hazır lavaşları kullanabilirsiniz veya kendiniz evde basit şekilde lavaş yapabilirsiniz. Tüm malzemeler çok küçük küp halinde doğranır ve lavaş içerisine koyularak dürüm haline getirilir.

Dana Eti ile Yumuşacık Kavurma Nasıl Yapılır?

Dana eti ile yapılan kavurmalar genellikle sert olur. Daha yumuşak bir dana kavurması için uzun süreler pişirme işlemi gerekmektedir. Ancak buzluktan çıkarılan ve çözdürülen bir miktar dana eti ile de kısa sürede yumuşak bir kavurma yapabilirsiniz. Yumuşak dana kavurma nasıl yapılır?

Malzemeler;

  • Yarım kg dana eti
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı;

Dana eti kavurmalık olacak şekilde doğranır. Kuşbaşı büyüklüğü idealdir. Düdüklü tencerede pişeceği için istenilen büyüklükten bir tık daha büyük yapabilirsiniz. Et suyunu saldığında küçülme olacaktır. Düdüklü Tencere önce ocağa koyulur ve ısıtılır. 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile etler önce mühürlenir. Bu ön pişirme etlerin daha lezzetli olmasını sağlar. Rengi değişen etlerin üzerini geçecek kadar su eklenir ve düdüklü tencerenin ağzı kapatılır.

Ortalama 30 dakika haşlanan etler tencereden çıkarılır ve süzülür. Ayrı bir tava içine yarım çay bardağı sıvı yağ eklenir ve ısıtılır. Kızgın yağ içine suyu süzülen dana eti eklenir. Rengi koyulaşana kadar kavrulur . Bu da ortalama 7 dakika kadar sürer. Ardından isteğe göre soğan söğüş ile veya baharatlandırılarak servis edilir.

Dana eti ile Evde Adana Nasıl Yapılır?

Adana kebabı genellikle kuzu eti kullanılarak yapılır ancak bazı yörelerde dana kuzu karışık şekilde de yapılmaktadır. Evde sadece dana eti bulunduğunu varsayalım yine adana yapabilirsiniz anlamına geliyor. Dana etinin yanında yağı mutlaka olması gerek 3/1 oranında yağ et için yeterli olacaktır. Evde adana nasıl yapılır?

Malzemeler;

  • 350 gr dana eti
  • 150 gr daha yağı veya koyun yağı
  • Tuz, Kırmızı toz biber, pul biber

Hazırlanışı;

Dana eti ve yağı kesme tahtası üzerine alınır ve olabildiğince küçük şekilde doğranır. Adana yaparken sadece küçük şekilde doğramak yeterli gelmez. Zırh bıçağı var ise o bıçak ile iyi şekilde ezilmelidir. Zırh bıçağı yok ise mutfaktaki en büyük bıçak size zırh bıçağı olacaktır. Küçük şekilde doğradığınız etleri büyük bıçak yardımı ile eze eze kıyma kıvamına gelene kadar küçültün. Kıyma makinesinden geçmiş kadar mükemmel olması gerekmiyor zaten orjinali de o kadar olmuyor.

Ezilen ve diriliğini kaybeden etlere sadece tuz, kırmızı toz biber ve pul biber eklenir iyi bir şekilde yoğurulur. Adana çubuğu olarak satılan tahta adana şişlerine yapışacak şekilde şekil verilir. Sonrasında isterseniz döküm tavada isterseniz airfreyerde pişirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tavada yapılacak ise tava inceden iyi bir şekilde kızdırılmalıdır.

Dana Yahni Nasıl Yapılır?

Dana eti kullanılarak yapılan en basit tarif diyebiliriz. Hem geleneksel hem lezzetli hem Türk mutfağının göz bebeğidir yahni. Basit dana yahni nasıl yapılır?

Malzemeler;

  • Yarım kilo dana kırmızı et
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 bardak su

Hazırlanışı;

Etler kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Düdüklü tencere ocağa koyulur ve içerisine sıvı yağ eklenir yağ ısındıktan sonra kızgın haldeyken etler tencereye aktarılır ve suyunu salması beklenir. Suyunu salan ve çeken etlere küp küp doğranmış soğan eklenir 2 dakika da bu şekilde kavrulur. Son olarak salça eklenir ve üzerini geçecek kadar su koyulur. Tuzunu pişirme aşamasında eklemek istemeyenler olabilir. Ancak eklenirse iyi olur.

Düdüklü tencerenin ağzı kapatılır ve havası çıkmaya başladıktan sonra 45 dakika kaynamaya bırakılır. 45 dakika sonunda ocaktan alınır ve kapağı açılır. Kapağı açık şekilde bir süre dinlendirilir. Sonrasında servis edilir.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu