Grip Neden Olur?
Grip, grip belirtileri, faber castell grip, grip nasıl geçer, grip aşısı faydaları, grip aşısı yan etkileri, grip bir günde nasıl geçer
Sonbahar mevsiminin girişi ile yayılmaya başlayan grip mikrobu kış aylarında daha fazla görülür. Grip mikrobu bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkar. İyi beslenmemek, vücudu yormak, soğuğa maruz kalmak, yeterli vitaminleri almamak nedeniyle vücut kendini dinlenmeye çeker ve bazı semptomlar gösterir. Eski insanların dediği gibi şifayı kapmış oluruz. Grip mikrobu bulaşıcıdır kapalı bir ortamda bile nefes yolu ile kişiden kişiye geçebilir. Ancak vücudunuz sağlam ise bulaş karşısında dirençli olabilirsiniz. Grip hastalığının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yeterli beslenmemek
- Uzun süre uykusuz ve yorgun olmak
- C vitamini eksikliği
- Çok soğuk ortamda uzun süre bulunarak vücut direncini yok etmek
- Yeterli miktarda su içmemek
Grip hastalığının illaki birinden bulaşarak ortaya çıkması gerekmiyor vücutta bulunan denge bozulduğunda kendi kendine hastalık oluşturabilir. Grip hastalığı iyi dinlenme ve ilaç tedavisi ile kısa sürede geçer hastalığın yanında getirdiği ağır semptomlar;
- Ateş
- Öksürük
- Burun tıkanıklığı
- Halsizlik
- Bütün vücutta ağrı
- Burun akıntısı ve gözlerde akıntı
- Baş ağrısı
İnfluenza olarak adlandırılan grip özellikle yazdan kış mevsimine geçerken değişen hava sıcaklıkları ile daha çok görülür. Grip mikrobuna maruz kalındığında evde uygulayacağınız bir kaç yöntem ile kısa sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
İçindekiler tablosu
Grip Nasıl Geçer?
Grip olduğunuzda ilk olarak doktora başvurmanız gerekir büyük bir hastaneye bile gerek olmadan aile hekiminize danışabilirsiniz. Yaşadığınız şikayetleri belirterek uygun ilaçları temin edebilirsiniz. Hastalık boyunca bol bol C vitamini almanızda gerekmektedir. Ayakta dolaşarak veya çalışmaya devam ederek sadece hastalığın süresini uzatırsınız. Ve başkalarına bulaşmasına neden olursunuz.
Sürekli dinlenmek size zor gelmeyecektir. Genellikle grip ilaçlarının içerisinde bulunan etkin maddeler uyku hali yaratır ve vücudunuz halsiz olduğu için bol bol dinlenmeniz için ortam oluşacaktır. Uyku halinde vücudun iyileşme süreci daha hızlı olur. Gün içinde yattığınız yerden TV izleseniz bile vücudunuz daha fazla enerji sarf eder. Uyku halinde bütün organların çalışma hızı yavaşlar ve gereken enerji miktarı düşer.
Bol bol sıvı tüketmek tüm hastalıklara karşı önemli bir silahtır. Vücudumuzun büyük bir oranı sudan oluşur buna dayanarak suya hayati sıvı deniyor. Su alımı ile vücutta bulunan zararlı her türlü maddenin dışarıya atılımı kolaylaşır. Hastalık esnasında istemeseniz bile günlük 3 litre su mutlaka tüketmeniz gerekir.
Grip İçin Evde Doğal Yöntemler Nelerdir?
Grip hastalığında ilaçların etkisi olduğu kadar evde uygulayacağınız tekniklerinde bir o kadar etkisi olacaktır. Evde grip hastalı için uygulanacak yöntemler;
- Bol sıvı Tüketimi: Özellikle su ve ılık bitki çayları tüketmeniz gerekir. Vücuttaki mikropları terleme veya idrar yoluyla dışarıya atmanıza yardımcı olur.
- Nane-limon çayı: Nane esansiyel bir bitki olduğu için burun tıkanıklığına ve akciğerlerin rahatlamasına yardımcı olur. Limon ise C vitamini deposudur. Bu iki etkin malzemenin ılık su ile birleşmesi soğuk algınlığı ve gribe birebir gelir.
- Okaliptus Yağı ile masaj: Piyasada bulunan okaliptus yağı katkılı kremler ve yağlar mevcuttur. Bunların nefes alma ve rahatlatma özelliği vardır. Özellikle sırt bölgesine, boğaz bölgesine ve ayak altlarına masaj yaparak uygulanmalıdır.
- Tavuk suyu çorbası: Doğada bulunan her canlının bir hastalığa iyi geldiği bilinir tavuğun haşlama suyu ile yapacağınız bol limonlu bir çorba soğuk algınlığı ve grip için iyidir. Tavuk suyu içinde bulunan besin maddeleri grip mikrobunun ortadan kalmasını sağlar.
- Portakal, mandelin ve greyfurt suyu: C vitamini bağışıklık siteminin bir numaralı dostudur. Grip hastalığına yakalanmamak için her gün 1000 mg C vitamini alınması gerektiğini uzmanlar söylüyor. Portakal, mandelin ve greyfurt ile yapacağınız bir atom meyve suyu daha çabuk iyi olmanızı sağlar. Halsizliğinizi azaltır kendinizi daha iyi hissedersiniz.
- Sarımsak: A, B1 ve C vitamini içeren sarımsak güçlü bir antibiyotik besin olarak bilinir. Özellikle yararlı bakterilerin üremesine fayda sağlar. Bu sayede vücuttaki yararlı bakteriler zararlı bakterilere karşı mücadele ederler. Sarımsak yemeklerin içinde veya küçük parça halinde yutularak tüketilebilir.
- Prebiyotik besinler: Yararlı bağırsak bakterilerini artırmak mikroplardan daha hızlı kurtulmanızı sağlar bunun için prebiyotik alımı artırılmalıdır. Probiyotik besinler arasında ev yapımı yoğurt, kefir, ev yapımı turşu ve turşu suyu örnek gösterilebilir. Fermente olmuş gıdalar vücut için faydalıdır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Grip Kürü
Değerli hoca Prof. Dr. İbrahim Saraçoğu’nun çıktığı TV programlarında en çok zikrettiği gribe iyi gelen kür tarifi ve yapımı;
Malzemeler: 1 TL büyüklüğünde 2 parça nar kabuğu, 1 tatlı kaşığı hibiskus, 1 bardak su
Hazırlanışı: Kaynayan 1 su bardağı suyun içine malzemeler eklenir ve ocağın altı kısılır. Kısık ateşte 5 dakika demlenerek kaynatmaya devam edilir. 5 dakika sonunda ocağın altını kapatın ve kürün ağzını da kapatarak demlemeye bırakın. Demlendiğinde süzerek çay şeklinde aç karnına günde 1 defa için.
Kür tarifi herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan sağlıklı kişiler tarafından uygulanmalıdır. Ciddi sağlık problemi olan bireylerin hastalığı doktor kontrolünde atlatması daha iyi olacaktır.
Gripten Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Grip hastalığının salgın olarak başladığı dönemlerde sizi ve aile üyelerini bu dertten korumak için yapmanız ve dikkat etmeniz gereken bir kaç önemli nokta bulunuyor. Öncelikle kalabalık ortamlarda fazla vakit geçirmemeli insanlar ile teması en alt seviyeye indirmeniz gerekir. Ortama girdiğinizde tokalaşma yeterli olmalıdır. Sarılıp öpüşmek gibi samimi hareketlerden kaçınılmalıdır.
Hijyen her dakika aklınızda bulunmalı dokunduğunuz her yerde grip mikrobu olma olasılığı yüksektir. Toplu taşıma tutunma yerleri, bankamatikler, kağıt ve madeni paralar tam bir bakteri yuvasıdır. Bu nedenle elleri hijyenik olarak yıkamak veya dezenfekte etmek gerekir.
Havasız ve kalabalık ortamlarda maske takmak artık gerekli değil zaruridir. Grip mikrobunun değişen şekilleri ile birlikte ne kadar zararlı olabileceğini tüm dünya gördü. Maske takmak ne kadar zor ve sıkıcı olsa da kendinizi korumanız için gereklidir.
Günlük C vitamini alımını gerektiği kadar gerçekleştirin. Ortalama olarak günlük 1000 mg C vitamini alarak vücudunuzu hastalık karşısında dirençli hale getirebilirsiniz. eğer tükettiğiniz besinler bunu karşılamıyor ise ilave vitaminlerden destek alabilirsiniz. Doktorunuza danışarak efervesan tabletler şeklinde piyasada olan C vitamini ilaçlarından reçetenize yazdırabilirsiniz.
Grip En hızlı Nasıl Geçer
Grip hastalığı ve soğuk algınlığı en hızlı dinlenerek geçer. Grip ilaçlarının da içeriğinde genellikle uyku yapan dinlendirici maddeler ve C vitamini bulunur. C vitamini alımı ile vücut direnci artırılır. Bol sıvı tüketimi ila bakteri ve mikropların dışarı atılımı sağlanır. Bunların en hızlı gerçekleştiği hal ise uygun ve dinlenme halidir. bu nedenle dinlenerek gerekenleri yaparsanız en kısa sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
İlaç kullanarak ve çalışmaya devam ederek grip hastalığını uzun bir sürede atlatabilirsiniz. Grip için yazılan ilaçlar işin % 50’lik kısmıdır. Diğer %50’si dinlenme ve iyi bakımdır. Doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçların yanında ekstra C vitamini almak fayda sağlar. Uzun uzun uyumaya bakın gerekirse bunun için papatya çayı ve rezene çayı içebilirsiniz. Uyumak hastalık esnasında vakit kaybı değil aksine vakit kazancıdır.