Yemek Tarifleri

Kolay Ve Pratik Hazırlanan Meze Tarifleri

Evinizde kolay yapabileceğini meze tarifleri ve meze çeşitleri.

Kış mevsiminde tüketebileceğimiz gıdalar sınırlı sayıdadır. Soğuk aylarda yetiştirilen bitkiler genellikle yemek yapmaya uygun ancak farklı çeşitlere kapalıdır. Bu nedenle kışın özel günlerde veya misafir ağırlarken meze seçeneği çok fazla bulunmamaktadır. Kış mezelerini tarif ederken genellikle ekim ayından sonra bulabileceğiniz malzemeleri kullanacağız. Bu sayede yılbaşı veya doğum günlerinde sofranızı daha dolu göstermek adına lezzetli ve bir o kadar da basit tarifler aklınızda kalacak. İşte kolay ve basit meze tarifleri.

meze tarifleri
meze tarifleri

1. Havuç Tarator Tarifi

Meze tarifleri arasında Havuç taratoru iki şekilde yapanlar var. Biri çiğ olarak diğeri yarı pişmiş olarak yapılabiliyor. Lezzet olarak yarı pişmiş olanı tercih ettiğim için onun tarifini sizlere vereceğim.

havuç tarator
havuç tarator

Malzemeler; 2 adet havuç, yarım çay bardağı çekilmiş ceviz içi, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 diş sarımsak

Hazırlanışı; havuçlar soyulur ve rendelenir. Geniş bir tava içerisine zeytinyağı koyulur ısınınca havuçlar eklenir. Rengi koyulaşıncaya kadar ocakta karıştırılır. Çok fazla kavrulmaması gerekir bu nedenle 5-6 dakika yeterli olacaktır. Soğumaya bırakılır. Bir kase içerisinde sarımsak dövülür ve yoğurt ile harmanlanır. Son olarak soğuyan havuçlar, sarımsaklı yoğurt ve ceviz içi karıştırılarak işlem tamamlanır. Yapımı çok basit olan kış mezesinin malzemeleri de oldukça az ve ekonomiktir.

2. Mor Lahana Turşusu Tarifi

Mor lahana turşusu, turşu katogorisinde değil de daha çok meze çeşitleri olarak sofrada yerini alıyor. Kendisi zaten normal turşu gibi bir hafta on günde olmuyor. Mor lahana turşusunu 1 gün sonra bile tüketebilirsiniz. Bu nedenle kış mezeleri arasında yerini alıyor

mor lahana turşusu
mor lahana turşusu

Malzemeler; Orta boy mor lahana, limon tuzu, sirke, sarımsak, 1 çay kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı kaya tuzu, zeytinyağı

Hazırlanışı; Mor lahana önce ikiye kesilir ardından kesme tahtası üzerinde istediğiniz büyüklükte dilimlenir. Lahanaların kesme işlemi bitince çukur bir kap içerisine alın iri tuzunu ekleyerek mavi suyu çıkana kadar ovalayın. Tuz ile ovulan lahananın rengi daha pembe gibi olur ve hoş görünür. Sonrasında lahanalara uygun olacak bir kavanoz içine yerleştirin. 1 diş sarımsağı 4’e bölerek kavanoza ekleyin. 1 çay kaşığı şeker, 1-2 parça limon tuzu ve 1 yemek kaşığı zeytin yağını da ekleyin. Genellikle sirke severler sadece sirke ile yaparlar bu mezeyi ancak kokusundan rahatsız oluyorsanız yarı sirke yarı su olacak kavanozu doldurabilirsiniz. Sirkesini de koyduktan sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. 12 saat sonra bile tüketilmeye hazır şekilde olacaktır.

3. Yoğurtlu Kereviz Salatası Tarifi

Kokusundan dolayı pek fazla tercih edilmeyen vitamin deposu kerevizi bu şekilde en sağlıklı hali ile tüketebilirsiniz. Hem kokusuz hem lezzetli olan kereviz mezesi sofralarınızı renklendirecek. Meze tarifleri arasında oldukça sevilen bir mezedir.

Yoğurtlu Kereviz Salatası
Yoğurtlu Kereviz Salatası

Malzemeler; 2 adet kereviz, 1 bardak süzme yoğurt, 1 diş sarımsak, yarım çay bardağı dövülmüş ceviz, 2 yemek kaşığı mayonez, tuz, limon

Hazırlanışı; kerevizler soyulur ve rendenin ince kısmında rendelenir. Hava ile temas ettiğinde kararan bir sebze olduğu için kerevizler bu aşamada limonlu su içinde bekletilir. 1 diş sarımsak dövülür yoğurda eklenir. Sarımsaklı yoğurda mayonez eklenir. Sonra suda bekleyen kerevizler süzülür ve yoğurt ile birleştirilir. Son olarak tuzu ve ceviz içi eklenir karıştırılır. Süsleme olarak bütün ceviz içi ve zeytinyağı kullanabilirsiniz. Mayonez sevmeyen veya tercih etmeyenler eklemeye bilir. Mayonez olmadan da sadece süzme yoğurtlu olarak kereviz mezesini hazırlayabilirsiniz.

4. Kaşarlı Mantar Tarifi

Kış mevsiminde organik veya kültür olarak bulabileceğiniz besin maddesi mantarı meze olarak kullanabilirsiniz. Bunun en yaygın ve en lezzetli olanı tabi ki kaşarlı mantar tarifidir.

Kaşarlı Mantar
Kaşarlı Mantar

Malzemeler; 1/2 Kg mantar, margarin, kaşar, tuz

Hazırlanışı; mantarları alırken özellikle büyük olamalarına dikkat edin. Suyunu salan mantarlar biraz daha küçüldüğü için minicik şekilde kalabiliyor. Mantarların kabukları soyulur ve sapları çıkartılır. İçi çukur kalacak şekilde hazırlanır. Kaşar peyniri aynı bir kap içine rendelenir ve hazır bekletilir. Fırın tepsisi yağlı kağıt kullanılarak veya yağlanarak hazırlanır mantarlar düzenli şekilde tepsiye dizilir.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika ön pişirme yapılır. Yarı olarak pişen mantarlar çıkarılır. İç kısımlarına rendelenmiş olan kaşarlar doldurulur. Bol kaşarlı isterseniz tepeleme doldurabilirsiniz. Eridiğinde yanlarına taşma yapar sadece. İkinci defa fırına verilen kaşarlı mantarlar. Kaşarların kızarmasına kadar bekletilir. Sonrasında çıkarılarak sıcak servis edilir.

5. Pancarlı Humus Tarifi

Pancar rengi ve lezzetiyle sofraların pembe kızıdır. Eşsiz renk verme özelliği ile ön plana çıkan pancarın en lezzetli ve en renkli hali humus olmuş halidir. Kış masalarında mutlaka bulunması gereken pancarı bir de bu şekilde deneyin.

Malzemeler; 3 adet orta boy pancar, 2 su bardağı haşlanmış nohut, yarım çay bardağı tahin, limon suyu, tuz, 2 diş dövülmüş sarımsak

Hazırlanışı; pancarlar haşlanır ve kabukları soyularak rendelenir. Önceden haşlanmış olan nohutların dışındaki kabukları alınır. nohut ve pancarlar bir kap içerisinde blender yardımı ile kıvamlı bir hale gelecek şekilde çekilir. Dövülmüş sarımsak, tuz ve bir miktar limon suyu da eklenir tekrar ezilme işlemi yapılır. Tamamen pürüzsüz bir kıvama gelen humus hazır demektir. Servis önerisi olarak zeytinyağ ve kekik kullanılabilir.

6. Brokoli Salatası Tarifi

Brokoli hayatımıza girdiğinden beri onu çok farklı şekillerde kullanmaya devam ediyoruz. Oldukça faydalı bir kış besini olarak tanıyoruz onu. Brokoli salatasını biraz sıra dışı olarak tariflemek istiyoruz.

brokoli salatası
brokoli salatası

Malzemeler; 1/2 Kg brokoli, 1 adet havuç, 1 diş sarımsak, 1 limon suyu, tuz,

Hazırlanışı; havuç soyulur ve halka halka ince dilimler halinde doğranır. Az bir su içince haşlanır. Brokoli de bir tencerede içerisinde sap kısımları aşağıda çiçek kısımları yukarıda kalacak şekilde yarısına kadar su koyularak haşlanır. Brokolinin pişme süresi oldukça azdır. Kapağını kapattığınız andan itibaren 10-15 dakika yeterli olacaktır. Özellikle çiçek kısımları buhar ile bile pişer. Haşlanan sebzeler süzülür ve salata tabağına alınır.

Sos hazırlama için önce sarımsak dövülür. üzerine limon suyu, tuz ve zeytinyağı eklenir. Sosu sebzelerin üstüne dökülür ve bir süre bu şekilde dinlendirilir. Brokoli kalın yapılı bir besin malzemesi olduğu için yağını ve limonunu belli bir süre sonra bünyesine kabul eder. Salatanın tam lezzet vermesini istiyorsanız kısa bir süre dinlendirmeniz gerekir.

7. Yoğurtlu Pırasa Mezesi Tarifi

Pırasa kış aylarında hem kolay bulunan hem ekonomik sebzelerin başında yer alıyor. Pişme süresi kısa ve lezzeti eşsiz olan pırasa ile yapabileceğiniz farklı bir meze tarifleri.

Yoğurtlu Pırasa
Yoğurtlu Pırasa

Malzemeler; 3 adet pırasa, zeytinyağı, 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 diş sarımsak, tuz, pul biber,

Hazırlanışı; pırasalar temizlenir ve ince halkalar halinde doğranır. Geniş bir tava içine 4 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir üzerine pırasalar eklenir. Güzel bir şekilde kavrulur. Bu aşamada 1 çay kaşığı şeker ekleyebilirsiniz. Pırasaların sertliğini alır ve daha kolay şekilde karamelize olmasını sağlar. Tuz ve pulbiberi ekleyerek işlemi tamamlayın. Ayrı bir kap içinde sarımsak ezilir süzme yoğurt ile birleştirilir. Soğumuş olan pırasaların üzerine yoğurt dökülür. Son olarak üst kısmına sıcak meze olarak tüketecekseniz erimiş tereyağı, soğuk meze olarak tüketecekseniz zeytinyağı dökerek servis edebilirsiniz.

Daha fazla meze tarifleri için yemek tarifleri kategorimizi inceleye bilirsiniz.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu