Elektrikli Bisiklet (Scooter) Beyin Bağlantısı Nasıl Yapılır?
Elektrikli bisiklet günümüzde oldukça fazla kullanılmaktadır. Neredeyse hayatımızın bir parçası olma yolunda oldukça ilerlemektedir. Malesefki kimi elektrikli bisikletlerde oldukça sorunlar yaşanmaktadır. Bizlerde sizler için elektikli bisiklet bağlantıları ve sorunları hakkında bir makale hazırladık.
İçindekiler tablosu
Elektrikli Bisiklet Akıllı Beyin Bağlantısı
Elektrikli bisikletler ve motorlar artık hayatımızın bir parçası. Kısa sürede toplumun ayak uydurduğu bu teknolojik aletin en önemli yeri beyni. Beyin diğer adı ile controller denen parça elektrikli aracın bütün aksamını yönetiyor. Elektrikli bisiklet beyin bağlantısı ne kadar karışık görünse de herkesin çok basit şekilde yapması için tasarlanmıştır.
Elektrikli bisiklet beyin tamiri de mümkündür. Bozulan beyin bu işten anlayan teknik servise götürülür ve eksik parçası yerine yenisi değiştirilerek tekrar beyin sağlıklı hale getirilebilir. Ancak yeni bir beyin aldıysanız ve bağlantı konusunda sorun yaşıyorsanız doğru yerdesiniz.
Resimdeki Numaralara göre kabloların ne işe yaradığını ve ne şekilde bağlanması gerektiğini anlayabilirsiniz. Akıllı beyin bağlantı Şeması;
- Artı Kutup Kablosu; elektrikli bisiklete akülerden gelen enerjiyi taşıyan enerji kablosudur. Genellikle kırmızı ve kalın renkte olur. Aynı şekilde bisiklet tesisatında bulunan kalın kırmızı kablo ile birleştirilir.
- Eksi Kutup Kablosu; elektrikli bisiklette siyah kalın renkli kablo olarak yer alır. Beyinde de aynı renk ve kalınlıkdadır ikisi birleştirilir. Akülerden gelen nötr enerjinin kablosudur.
- Faz kabloları Yeşil; beyin üstünde bulunan kalın yapılı yeşil kablo yine aynı renkte bisiklet tesisatında bulunan kalın yeşil kablo ile birleştirilir.
- Faz kabloları Sarı; elektrikli bisiklet tesisatından gelen kalın sarı kablo beyin üstündeki aynı renk kalın kablo ile birleştirilerek vidalanır.
- Faz kabloları Mavi; üç adet bulunan faz kablosundan sonu mavi olanı da elektrikli bisiklet tesisatından gelen kalın mavi kablo ile beyindeki aynı kablo birleştirilir. Bu kısıma kadar kablo kalınlıkları fazla olan kabloları basit bir şekilde birleştirmiş bulunuyoruz. Neredeyse işin büyük bir kısmı bitti sayılır. Bisiklet beyin takma işlemi yaparken elektrikli bisiklet çift sehpa üzerinde olmalı. Bağlantı esnasında denemelerde herhangi bir kaza yaşamamak adına bunu dikkate alın. Kabloları rengi rengine birbirine bağlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise sıkı bir şekilde bağlantı yapılması. ana elektrik hattını oluşturan bu kablolarda oluşacak bir gevşeklik bisikletin beynini yakar.
- Arka tekerlek motor kabloları; elektrikli bisikletlerde arka tekerlek içerisinde ince sargıları olan ve hareket etmeyi sağlayan motor vardır. bu motor beyine direk olarak bağlanır. bu motor kablosu 5 adet ince kablodan oluşur. Standart olarak renkleri kırmızı, siyah, yeşil, sarı ve mavidir. Kablolar ana kablolar gibi kalın değildir ve bağlantı soketi ile birbirine bağlıdır. Bisiklet tesisatından bu şekilde gelen kablolar beyinde de aynı şekilde bulunur. İki taraftan gelen uçlarda da soket var ise karşılıklı gelen renklerin tutup tutmadığına bakılır. Renkler birbiri ile tutuyor ise soketi sıkı bir şekilde bağlayabilirsiniz.
- Gaz kabloları; gaz kolu bağlantı kabloları standartta 3 adettir. Farklı marka ve gelişmiş olan modellerde 5 adet olanları da var. 3 ana kablo genellikle gri, pembe, yeşil şeklinde oluyor. Bu renklerin bir ton koyusu veya açığı da kabul edilir. 3 adet sıralanmış şekilde beyin tesisatında ve bisiklet tesisatında soketli şekilde olan kablolar birleştirilir.
- Kontak bağlantı kablosu; anahtar kullanılarak açılan elektrikli bisikletleri sonradan alarm sistemli düğmeli anahtara çevirmek mümkün hale gelsin ve yeni üretilen beyinlerde alarm sistemi için ayrı bir bağlantı kablosu bulunuyor. Bu sistem sizde yok ise bu kabloları uçları soketli şekilde başı boş bırakabilirsiniz. Ancak sistem bisikletiniz de var ise soketler karşılıklı gelecek şekilde bisiklet üstünde bulunan alarm sistemi kablosuna bağlantı yapılmalıdır.
- Hız Kablosu; elektrikli bisikletler sadece büyükler değil gençler tarafından da kullanılıyor. Henüz hız konusunda tecrübesi olmayan kişiler ve çocuklar için hız kesici olarak adlandırılan bir kablodur. Beyin üstünde bulunur ve yine beyin üstünden gelen bir karşılığı vardır. Bu çift kablolar birbirine bağlanırsa elektrikli bisikletin hızı belli bir seviyeye kadar ulaşır ve daha ileri gitmez. Bu şekilde hız konusunda korkusu olan ve yeni öğrenmeye başlayanların kolayına gelir.
- Geri vites kablosu; genellikle üç tekerlekli bisikletlerde bulunan geri vites kablosu o tür bisikletlerde karşılık gelen kablo ile bağlanır ince ve beyaz renkli tek bir kablodur. Bisiklet beyinleri hem iki tekerlekli hem üç tekerlekliler ile ortak kullanıldığından üretim aşamasında her tür fonksiyon beyin üzerine eklenir. Gerekirse parçalara ayrıldığında başka tür bisikletlerde de kullanılabilir.
Elektrikli Bisiklet (Scooter) Beyin Yanması Nasıl Anlaşılır?
Elektrikli bisikleti tamire götürdüğünüz anda bazı fırsatçı esnaf arkadaşlar hemen beyin yanmış der ve en yüklü masrafı çıkartırlar. Ancak elektrikli bisikletlerde beyin yanması çok basit şekilde anlaşılabilir. Bisikletinizi çift sehpaya alın ve kontağını açın. Arka tekerleği elinizle çevirmeye çalışın. Eğer ki tekerlek akıcı bir şekilde dönüyor ise beyin yanık değildir başka bir sorun vardır. Tekerlek zor bir şekilde sadece el ile itilerek döndürülüyor ise bisikletin beyni yanmış demektir.
Elektrikli bisiklet beyin arızası aniden gerçekleyen bir olaydır. Yolda giderken bile sert bir ses ile arka tekerleğin zorlandığını hissedebilirsiniz. Kontak açık şekilde yanmış beyin ile bisikleti itelemekte bile zorlanırsınız. Çünkü beyin kilitler ve tekerlek akıcılığını kaybeder. Böyle bir durum ile karşılaştığınız da kesinlikle tamir ettirmek veya sağını solunu kurcalayarak tekrar takmaya kalkışmayın. Yeni bir beyin alarak onun bağlantısını temiz ve kolay bir şekilde yapın. Çünkü eski ve yanmış beyinle uğraşmak elektrikli bisikletlerde bulunan diğer akü, tekerlek motoru, aydınlatma tesisatı gibi elektronik bir çok parçaya zarar verebilir.
Elektrikli Bisiklet (Scooter) Akıllı Beyin Özellikleri ve Bağlantı Şeması
Elektrikli bisiklet üzerinde orijinal olarak bulunan beyinlerin bir çoğu üretim aşamasından ve tarihinden dolayı daha işlevsiz kaldı. Yeni üretilen Çin malı olarak tabir edilen akıllı yan sanayi beyinler bir çok yönden daha fonksiyonlu. Öncelikle tek tip güç vermiyor 48-72 V aralığında olan her marka ve her model için uyum gösteriyor buda parça bulunması açısından çok önemli. Üretimi sürekli ve standart olarak yapıldığı için orijinal beyinler ile neredeyse yarı yarıya fiyat farkı var.
Orijinal beyinlerde genellikle alarm kablosu, hız ayar kablosu ve diğer işlevsel kablolar bulunmazken akıllı beyinde bulunur. 4 akülü olan bir motor için de 7 akülü araçlar içinde uygunluk gösterir.
Elektrikli Scooter Beyin Tamiri
Elektrikli bisiklet (scooter) beyin tamiri basit bir iş değildir. Daha doğrusu herkesin yapabileceği bir iş değildir. Beyin içinde bulunan parçalar elektrikçiden gidip alabileceğiniz türden parçalar olmadığı gibi tedarik edilebilecek parçalar da değildir. Bu nedenle akıllı beyinler piyasaya sürülmüştür. Elektrikli bisiklet orijinal beyin tamirini yapan ve yapabilen çok nadir sayıdadır. Her büyük şehirde 5 teknik servis var diyebiliriz. Şehirlerde bulunan bisiklet sayısını da hesaba katarsak beyin tamiri ortalama 10 gün sürebilir.
Elektrikli scooter beyin tamiri hem riskli hem de maliyetlidir. Bugün akıllı beyin 800 TL ise orijinal beyin tamiri 500 TL den aşağıya olmayacaktır. Ayrıca tamir gördüğü için orijinalliğini kaybedecek ve diğer fonksiyonlara zarar verme ihtimali artacaktır. Bu nedenle yan sanayi akıllı beyin alarak ortalama 2 sene rahat bir şekilde scooter kullanılabilir.