Yemek Tarifleri

Tavuk Ciğeri Tarifi (Acılı & Acısız)

Tavuk ciğeri tarifleri ile bir birinden farklı lezzetli yemekler yapabilirsiniz.

Tavuk ciğeri tarifi kategorisinde hem ekonomik hem oldukça faydalı olan tavuk ciğerini kaç farklı şekilde yapabilecemizi göreceğiz.

Tavuk ciğerinde bulunan vitaminler; folik asit, demir, A vitamini, çinko ve potasyum şeklinde sıralanıyor. Bu vitaminler çocukların gelişiminde önemli olan vitaminlerdir. Bu nedenle tavuk ciğerini farklı tarifler uygulayarak çocuklarımıza yedirelim. İşte farklı pişirme teknikleri ile tavuk ciğeri tarifi sizlerler.

tavuk ciğeri tarifleri
tavuk ciğeri tarifleri

Tavuk Ciğeri Sulu Yemeği Nasıl Yapılır

Tavuk ciğerinin sulu yemeği özellikle esnaf lokantalarında çok yapılır. Protein içermesi ve baklagillerden farklı bir tat olması yemek tezgâhına farklılık katar. Yapımı basit olan tarifi sizler de 1 saat içinde uygulayabilirsiniz.

Malzemeler;

  • Yarim kg tavuk ciğeri ve yüreği
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı salca
  • Yarim cay bardağı sivi yağ
  • 2 bardak sıcak su
  • Karabiber ve tuz

Hazırlanışı;

tavuk ciğeri ve yüreği bol suda yıkanır içinde bulunan kan pıhtıları ve damarları temizlenir. Fazla ufak kalmayacak şekilde kuş başı büyüklüğünde doğranır, süzgeç ile süzülür.
Boş bir tencere ısıtılır ve yağ eklenmeden ciğerler içine atılır. Bu şekilde ciğerler su salar, kendi yağını da salar yapışma olmaz. Ciğerler suyunu çektikten sonra hafif rengi koyulaşmaya baslar, bu evrede ciğerleri alin.

Tencerenin içine yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyerek. Kup kup doğranmış soğan ve 2 adet yeşil biberi kavurun. Sonrasında 1 yemek kaşığı salçayı ekleyin ve kavurun. Tüm malzemelerin kavurma işi bittiğinde kenarda duran ciğerleri ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Tuz ve karabiberini ekleyin ve işlemi sonlandırın. Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde 10 dakika pişirmek yeterli olacaktır. Dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.

sulu tavuk ciğeri tarifi
sulu tavuk ciğeri tarifi

Ön pişirme sulu tavuk ciğeri yemeği yaparken mutlaka uygulanmalı. Doğrudan suyun içine çiğ olarak atılan ciğerlerde dağılma ve sonrasında parçalanma olur o nedenle önden suyu alınıp hafif sotelenmeli.

Tavuk Ciğeri Tarifi Airfryerde Nasıl Yapılır

Marketlerden kolaylıkla bulabileceğiniz tavuk yürek ve karaciğeri yarim kilogram olacak şekilde paketleniyor. Bir paket airfryer tarifi için yeterli olacaktır.

Malzemeler;

  • Bir paket tavuk ciğeri (500g)
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı sivi yağ
  • Tuz

Hazırlanışı;

Soğanlar piyazlık şekilde uzun uzun doğranır. Kırmızı biber de ince halkalar seklinde doğranır derin bir kap içerisinde az bir yağ ile yağlanır. Airfryer önceden 185 derecede 25 dakika ayarlanarak çalıştırılır. Isındığı zaman ilk olarak biberler ve soğan koyulur 10 dakika önden sebzeler pişirilir.

Sebzelerin pişmesi sürerken tavuk ciğeri ve yüreği temizlenir. Çok küçük olmayacak şekilde kuşbaşı büyüklüğünde doğranır ve yağlanır. Sebzelerin pişmesi tamamlanınca ciğerler üst üste gelmeyecek şekilde sebzelerin üzerine yayılır. 10 dakika bu şekilde pişirilir. Kontrol aşamasında ciğerler çevrilir arka taraflarda kızartılır yaklaşık 7 dakika sonrasında bütün ürünler pismiş olur. Direk servis tabağına alarak tüketilebilir.

Airfryer ile yapilan tavuk ciğerinde dikkat etmeniz gereken tek nokta çok fazla pişmesini beklememek. İyi pişsin diye uzun sure airfryer ile kızartılan ciğerler sert oluyor. Tamamen suyunu kaybediyor ve yerken ağızda kotu bir kıvam bırakıyor.

Tavuk Ciğeri ile Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır

Tavuk ciğerinden Arnavut ciğeri yapmak için gereken malzemeler;

  • Yarim kg tavuk ciğeri
  • 1 adet soğan
  • 3 adet patates
  • Pul biber
  • 1 su bardağı un
  • 2 bardak sivi yağ

Hazırlanışı;

tavada tavuk ciğeri
tavada tavuk ciğeri

Arnavut ciğeri yapmak için bol miktarda yağ gerekir. Patatesler soyulur ve küp küp doğranır. Ciğerlerde ayni şekilde küp küp fazla büyük olmayacak şekilde temizlenir ve doğranır. Büyük bir tava içine en az 2 su bardağı olacak şekilde bol yağ koyulur.
Yağ kızdıktan sonra ilk olarak patatesler kızartılır ve alınır.

Tavuk ciğerleri önce una bulanır ve süzgeçten geçirilerek fazla unu silkelenir. Ardından kızmış bol yağ içine yavaş yavaş bırakılır. Bu şekilde ortalama 5 dakika pişirilir. Rengi değişip kızarma olduğu an patateslerin üzerine alınır.
Soğanlar piyazlık doğranır ve tuz ile güzelce ovulur. Patates ve ciğerin üzerine eklenir. Hem görsel olarak hem lezzet olarak tavuk ciğerinin en iyi tariflerindendir.

Normalde Arnavut ciğeri tarifi dana veya kuzu ciğeri ile yapılan balkanlar tarafına özgü bir tariftir ancak yapı bakımından tavuk ciğercide diğer ciğer türlerine benzediği için bu şekilde uygulanabiliyor.

Tavuk Ciğeri Sote Nasıl Yapılır

Tavuk ciğeri tarifleri arasında yapımı hem bastı hem de ekonomik olanı ciğer sotedir. Evdeki malzemeler ile bile basit bir şekilde hazırlanıp sunuma hazır hale getirilebilir. Tavuk ciğeri tarifi sote için gereken malzemeler;

  • Yarim kg tavuk ciğeri
  • 1 adet soğan
  • 4-5 adet yeşil biber
  • Büyük boy domates
  • Yarim cay bardağı sivi yağ
  • Tuz pul biber
tavuk ciğeri sote
tavuk ciğeri sote

Hazırlanışı;

Tavuk ciğeri yıkanır temizlenir ve küp küp doğranır. Yağsız tava kızdırılıp ciğerler içine atılır. Tavanın kapağı kapatılır ve suyunu salması beklenir. Suyunu salan ciğerler bir tur karıştırılır ve suyu bitene kadar pişirilir. Rengi değişince ayrı bir tabağa alınır.

Önceden ince ince doğranmış soğan ve biberler Bos kalan tavaya eklenir. Biraz kavrulduktan sonra kup kup doğranmış domates eklenir ve kavurulur. Son olarak tavuk ciğeri eklenir karıştırılır. Yemek bütünleştiğinde altı kapatılır. Üzerine tuzu ve pul biberi serpilir.

Kokoreç Tadında Tavuk Ciğeri Kavurması Nasıl Yapılır

Kokoreç tadında bol baharatlı ciğer kavurması hem diğer yemeklerin yanında farklı bir tat olarak hem de ekmek arası olarak tüketilebilir. Az malzemeli tarif için gerekenler;

  • 1 paket tavuk ciğeri (500 gr)
  • Yarim bardak sivi yağ
  • Kimyon, karabiber, pul biber, tuz, kekik
tavuk ciğeri kavurma
tavuk ciğeri kavurma

Hazırlanışı;

Tavuk ciğeri güzelce yıkanır temizlenir. Çok ince ince kıyılır. Fazla suyu süzülsün diye bir sure süzgeçte bekletilir. Yağsız tava ısıtılır ciğerler içine atılır kapağı kapatılır. Suyunu salıp çektiği zaman sıvı yağı eklenir. Kızarma işlemi başladığında da tüm baharatlar ciğerlerle birleştirilir. Baharatlar atıldıktan sonra çok fazlan kavrulma olmaz baharatlar kolay yanabilir. Ocağı kapattıktan sonra tavanın kapağında kapatın. Bir süre bu şekilde dinlendikten sonra sade veya ekmek arası olarak servis edebilirsiniz.

Tavuk Ciğeri Besin Değeri Nedir

100 gram pişmiş tavuk ciğeri ortalama 150 kaloridir. Ayni şekilde pişmiş tavuk ciğerinde 21.00 gr protein, 6.00 gr karbonhidrat, 4.00 gr yağ bulunur.
Yüksek miktarda A vitamini içerir, E ve D vitamini, demir, çinko, bakır ve potasyum bakımından oldukça zengin bir besin maddesidir. Demir eksikliği olanların bol tüketmesi gereken yiyeceklerdendir. Ayni zamanda kolesterol seviyesinde yüksektir. İleriki yaşlarda olan bireyler ve kalp rahatsızlığı olanlarda fazla tüketmek risk teşkil edebilir.

İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde ağız ve diş sağlığını korur. Çocuklarda daha sağlıklı diş oluşumunu sağlar. Hücre yenileme özelliği vardır. B12 vitamini içerdiği için hafızayı ve zekâyı kuvvetlendirir. Çinko bakımından zengin olması vücudun dinç kalmasını sağlar. Ayrıca sadece güneş ışığında bulunan D vitamini eser miktarda da olsa tavuk ciğerinde vardır. Sürekli olmasa bile haftada 1 gün tavuk ciğeri tariflerinden faydalanarak farklı şekillerde ürünü tüketebilirsiniz.

Ciddi kalp ve damar rahatsızlığı olanlar, yüksek kolesterolü olanlar ve kilo problemi olan kişilerin tavuk ciğeri tüketmeden önce diyetisyene danışmasında fayda vardır. Her ne kadar vitamin bakımından bir çok faydası olsa da içerdiği yağ ve kolesterol miktarı hastalıklara neden olabilmektedir.

Bu yazımızda sizlere tavuk ciğeri tarifi hakkında birbirinden güzel tarifler verdik. Sizlerde tavuk ciğeri tarifleri hakkında bildiğiniz yemekleri yorum kısmından bizlerle paylaşa bilirsiniz. Ayrıca daha fazla yemek tarifleri için kategorimize göz ata bilirsiniz.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu