Bebeklerde İştahsızlık Nedenleri Ve Çözüm Yolları Nelerdir?
iştahsızlık sık rastlanan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda işhatsızlık nasıl geçer hepsi bu yazımızda.
Bebeklerde İştahsızlık, Bebekler dünyaya geldikten sonra ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Memeyi reddetme ve farklı nedenlerden dolayı anne sütü ile beslenmeyen bebekler sağlık bakanlığı onaylı olan anne sütüne en yakın kaliteli mamalar ile beslenmeli.
İştahsızlık, tıp dilinde diğer bir adı Anoreksi olarak bilinen bir geçici rahatsızlıktır. Bebeklerde iştahsızlık genellikle diş çıkarma sürecinde ve ek gıdaya geçişlerde başlar. 8. ve 9. ayda iştah azalması besini reddetme gibi davranışlar gözlemlenebilir. Anne sütünden ayrılmak istemeyen bebekler püre şeklinde olan besinleri reddeder. Bunun yanında süt haricinde verilen besin değeri yüksek besinler de tok tutma süresini uzatabilir. Bunu çok iyi gözlemlemek ve analiz etmek gerekir.
İçindekiler tablosu
Bebeklerde İştahsızlık Nedenleri
- Anne sütünden vazgeçmek istememe
- Diş çıkarma esnasında yaşadığı huzursuzluk
- Farklı tat ve kıvamlarda olan besinlere alışamamak
- 1 yaşından itibaren yavaşlayan büyüme nedeniyle fazla besin ihtiyacı doğmaması
- Demir eksikliği
- Üst solunum yolu enfeksiyonu, grip, idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar bebeği rahatsız ederek iştahını kesebilir.
Bebeklerde iştahsızlık sorunu gün gün takip edilerek not alınmalı. 2-3 hafta süren iştahsızlık yeterli beslenmemeye neden. Ya ciddi bir hastalıktan dolayı iştahsızlık vardır ya da yeterli beslenmeme sonucu ciddi hastalık oluşabilir. Bu nedenle uzun süren iştahsızlık durumunda mutlaka bir doktora başvurun.
İştahsız Bebekler İçin Ne Yapmalı?
- Yemek saatinden önce onu mutlu edin. Yapmayı hoşlandığı şeyleri ve oyunları deneyerek onu neşelendirin. Yemekten önce onun mutlu olmasını sağlayın.
- Yemeği reddettiği için şekerli hazır gıdalar, çikolatalar ve gazlı içecekler vermeyin. Bu tür gıdalar ciddi tokluk yaratır ve tatlı oldukları için diğer gıdaları reddetmesine neden olur.
- Yemek sofrası ne kadar kalabalık olursa o kadar iyi olur. Bebek bile olsa tek başına değil herkesin yemek yediği saatte yemeğini yemesi onun görerek taklit yeteneğini ortaya çıkarır.
- Televizyon, tablet ve telefon ile yemek yedirmeyin. Yemek yemeyen bebek için çizgi film açarak yemek yedirmeye çalışmak en büyük kötülüktür. Tüm uzmanların söylediği gibi bu durum otizm ihtimalini artırıyor.
- Israrcı bir şekilde yemeği ağzına zorla tepmeyin. Bu durum kötü sonuçlar doğurabilir.
- Korkutarak veya kızarak yemek yemesini sağlamaya çalışmayın. Aksine daha eğlenceli oyun haline getirerek büyük bir sabırla istekli olmasını bekleyin.
- Bebeğin yemeğini veya püresini kendi yemesi için teşvik edin. Eğlenceli şekilli bebek kaşıkları ve ekipmanlarını temin ederek kendi yemesine destek verin. Dökülsün, bebeğiniz kirlensin bunu sorun etmeyin.
- Bebeğinizin tabağını tepeleme doldurmayın. Zaten yemeği reddeden bir bebek çok dolu bir tabak karşısında huzursuzlanır.
- Yemesi zor, kıvam olarak rahatsız edici besinler ile başlamayın. Her ne kadar vitaminli olursa olsun, yerken zorluk çıkaran kolaylıkla kaymayan gıdalar bebekleri rahatsız eder.
- Bebeklerin bizler gibi hızlı bir şekilde yemesini beklemeyin. Bazen bunu eğlence haline getirerek saatlere yayabilirler. Büyük bir sabırla onun yemeği sindirerek canı istediği şekilde yemesi için bekleyin.
- Yemekler ne çok soğuk, ne de çok sıcak olmamalıdır. Zaten gıdaya yeni başlayan bebeklerde alışkın olduğu sıcaklık vücut sıcaklığıdır. Bu nedenle diğer ısıdaki gıdaları reddederler.
- Bebeğinizin yemeğe dokunmasına yemekle oynamasına izin verin. Dünyayı yeni tanımaya çalışan bebekler gıdaları da tanımalı. Bırakın yemeğini keşfetsin.
- Bir miktar yemek yedikten sonra yemeği reddediyor ise kesinlikle ısrar ederek üstüne gitmeyin. Büyük ihtimalle doyum noktasına ulaşmış demektir.
- Eğlenceli meyve tabakları oluşturabilirsiniz. Göz, kaş, ağız burun yaparak ilgisini çekebilirsiniz. Aynı şekilde daha küçük bebeklerde püreleri renkli hale getirerek ilgi odağı oluşturabilirsiniz.
- Yemeğin başından otoriter şekilde davranarak gözünü korkutmayın. ”o tabağındakiler bitecek” gibi tehtid içeren kelimeler kullanmayın. Daha sevimli bir yaklaşım sergileyerek ona yardımcı olun.
Bebeklerde İştah Açıcı Yiyecekler
- Kuru meyve hoşafları (kayısı hoşafı, incir hoşafı)
- Ev yapımı muzlu yoğurt
- Muzlu süt
- Sütlaç ve muhallebi (şeker miktarı azaltılmış)
- Sebze çorbaları (özellikle havuç)
- Mevsiminde meyve püreleri (çilek hariç)
- Ev yapımı yoğurt
Bebeklerde iştah açılması için gereken besinlerde lif, protein, vitamin ve mineraller bulunması gerekir. Vücuttaki eksik olan her madde iştah kapanmasına sebebiyet verir.
Anne Sütü İçen Bebeklerde İştahsızlık
Doğumdan sonra ilk 6 ay ek gıdaya geçmeden verilebiliyorsa sadece anne sütü vermek hem bebek açısından hem anne açısından faydalıdır. Ancak bu 6 aylık süreçte zaman zaman bebeklerde iştahsızlık gözlemlenebilir. Bunun farklı nedenleri olmakla birlikte en büyük etken diş problemidir. Anne sütü içen bebeklerde iştah kapanıklığı neden olur?
- Diş çıkarma esnasında yaşanan huzursuzluklar anne sütünden uzak kalmaya neden olur. Sürekli ağlama huzursuz davranışlar yemek üzerinde de olumsuz etki yaratır. Bu nedenle uzun süre iştahsızlık durumlarında doktora danışarak yapılabilecekler öğrenilmelidir.
- Ateş, Gribal enfeksiyon, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle yükselen ateş iştahsızlık nedenlerindendir. Anne sütünü reddeden bebeklerin gece ve gündüz düzenli olarak ateş ölçümü yapılmalı davranışlarındaki farklılıklar takip edilmelidir.
- Ek gıdalar. Yeni gıdalarla tanışma aşamasında zararlı veya şekerli olan hoş gıdalardan tattırmak bebeği anne sütünden uzaklaştırabilir. Bu nedenle ek gıdalara geçme ve tatma işlemi 6 aydan sonra yavaş yavaş sağlıklı gıdalar ile başlamalıdır.
- Annedeki gerginlik ve huzursuzluk. Annenin yaşadığı her psikolojik durum emen bir bebeği doğrudan etkiler. Sütün oluşumunu, miktarını etkileyeceği gibi bebeği psikolojik olarak da etkileyebilir.
İştahsız Bebeklere Yemek Tarifleri
Renkli Çorbalar; Brokoli çorbası, bal kabağı çorbası, bebek tarhanası, yıldız şehriyeli çorba, sarı mercimek çorbası.
Püreler; Havuç püresi, havuç ve kabak püresi, elma püresi, muz püresi, şeftali püresi, havuç ve elma püresi. Havuç barındırdığı vitamin ve mineraller bakımından ilk olarak bebeğe verilmesi gereken besinlerden biridir. Hem zararsız hem alerjenik özelliği yoktur.
6 ay sonrası için püreler; avakado ve muz püresi, bal kabağı püresi
Bebeklerde ek gıdaya geçerken her meyve faydalı olmayabilir. Bunların başında çilek yer alıyor. Ne kadar masum görünse de çilek alerjenik bir meyvedir ve 1 yaş altında beklenmeyen etki gösterebilir bu nedenle alerji yapmayan gıdalar ile işe başlamak en mantıklısıdır.
Bebeklerde et suyu ve kemik suyu kullanımı da hekim kontrolünde danışarak yapılması gereken eylemlerden. Doktorun onay vermesi durumunda sebze pürelerinin içerisine 1 kaşık et suyu veya kemik suyu ekleyebilirsiniz. Kemik suyu insanlar için faydalıdır ama henüz 1 yaşını doldurmamış bebekler için zararlı olabilir. Bu nedenle beslenme konusunda geçişler yapacağınız zaman aile hekiminin görüşünü mutlaka alın zararlı çıkmazsınız.
Pirinç Unu Maması
Pirinç unu maması geçmişten beri ek gıdaya yeni geçen bebeklere verilen basit ve ekonomik mamalardan biridir. Aynı zamanda oldukça faydalıdır. Sütün inceltilmesi ile taze şekilde hazırlayacağınız pirinç unu mamasını vücut sıcaklığında olacak şekilde bebeğinize verebilirsiniz.
Küçük bir tencere içerisine yarım su bardağı su, yarım su bardağı süt koyun. Üzerine 1 tatlı kaşığı pirinç unu ekleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte kıvam alana kadar kaynatın. Cazip olması açısından 1 tatlı kaşığı şeker ekleyebilirsiniz. Bebeğiniz şekersiz olarak yemeyi kabul ederse hiç şeker eklemeyin.
Sıvı olsun biberon ile içsin derseniz su ve süt miktarını artırın. Kaşık ile yedirmek isterseniz pirinç unu miktarını artırın.