Bilgi

Üniversiteye Giderken Alınması Gerekenler Nelerdir?

Üniversiteye giderken alınması gerekenler nelerdir? Bu sorunun cevabı YKS sonuçlarının açıklanmasıyla öğrenciler tarafından oldukça merak konusu oldu. Üniversite hayalini gerçekleştiren binlerce kişi sonuçların açıklanmasıyla tercihlerini yaptılar ve tercih ettikleri okulları kazandılar. Peki üniversiteye giderken alınması gerekenler nelerdir? Bizlerde bu sorunun cevabını sizler için bu makalemizde hazırladık.

Üniversiteye Giderken Alınacaklar

Üniversiteye giderken alınacakların listesi çok iyi şekilde yapılmalıdır. Alınacak eşyaların 1 yıl boyunca kullanılabilecek şekilde detaylı listelenmesi gerekir. Her mevsime uygun olan gerekli araç gereçler belirlenir ve uygun şekilde temin edilir.

üniversiteye giderken alınması gerekenler
üniversiteye giderken alınması gerekenler

İlk olarak evden uzaklaştığınızı düşünürsek temel taş olarak alınması gerekenler şunlardır;

  • Mevsime uygun kıyafetler ve ayakkabılar.
  • Banyo gereçlerinden bornoz, duş jeli, şampuan, lif, diş fırçası ve macunu, kişisel bakım araçları.
  • Mutfak eşyalarından kişiye özel bardak, fincan, konserve yiyecekler, basit içecekler (kahve, çay, bitki çayı).
  • Nevresim takımı, battaniye, pijama, ev terliği, sokak terliği.
  • Okul için ilk anda gereken bir kaç adet not defteri, büyük defter, kurşun kalem, tükenmez kalem, renkli kalem, fosforlu kalem.
  • Teknolojik olarak gereken eşyaların başında lap top yer alıyor. Artık üniversitelerde sunum olmazsa olmaz. Yeterli derecede bir lap top, usb bellek, akıllı cep telefonu, boş zamanlar için bir kaç adet film.
  • Saç kurutma makinesi, saç düzleştirici, saç maşası, ütü, kattle, kahve makinesi gibi her an lazım olacak elektronik cihazlar.
  • En önemlisi tabi ki de büyük boy bir valiz. Tekerlekli olması kullanım açısından daha rahat olur.

Üniversiteye ilk giderken lazım olan eşyaları listelerken şu kriterler baz alınmalıdır.

  • Gidilecek olan şehir ve mevsimsel yapısı

Batıda yaşıyorsanız eğer farklı bölgelerde olan bir şehre yerleşmek sizi baya zorlayacaktır bu nedenle iklimi konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Çok sevdiğiniz yiyecekleri gittiğiniz yerde bulamayabilirsiniz. Aynı şekilde doğuda yaşayan birinin sahip olduğu eşyalarda batı illerinde çok geçerli olmayabilir. Batı daha ılımandır.

  • Gidilecek olan bölümü anlamak, bölüm için gerekli olan envanterleri bilmek

Gideceğiniz bölümün derslerinde lazım olması muhtemel araç ve gereçleri mutlaka araştırın. Gittiğiniz yer de tabi ki de bu araç gereçleri bulabilirsiniz ancak çok fazla ihtiyaç olacağı için eksik kalma ihtimaliniz var. Aynı şekilde daha fazla para vererek bu eşyalara sahip olma ihtimali var. Örneğin biyoloji bölümü kazandıysanız kesinlikle mikroskop v.b eşyalara sahip olmanız gerekebilir.

  • Kalacağınız yeri tespit ettikten sonra gerekli ev gereçlerini bilmek

Yurtta kalmayı planlıyorsanız. Yurt içinde neler olduğunu iyi şekilde öğrenmelisiniz. Yastığınızdan, havluya kadar ev eşyalarını temin etmelisiniz. Eşyalı bir evde veya bir akrabalarınızda kalmayı düşünüyorsanız aynı şekilde kişisel ve özel eşyalar tespit edilmeli.

Üniversiteye Giderken Alınması Gerekenler Alışveriş Listesi

  1. Yeteri miktarda donanıma sahip bir lap top ve usb bellek.
  2. Kışın lazım olacak iyi koruyuculu bir bot ve mont.
  3. Temiz nevresim takımı
  4. Bornoz takımı ve havlu
  5. Mevsimsel bir kaç takım kıyafet iç çamaşırı
  6. Ev terliği ve dışarı terliği
  7. Saç kurutma makinesi
  8. Ütü
  9. Kattle veya kahve makinesi
  10. Ortalama 5 adet defter ve yeteri miktarda kalemler.
  11. Küçük dikiş seti, tırnak makası, ufak ayna.

Üniversiteye Giderken Bavul Hazırlama

Üniversite valizi nasıl hazırlanır? Bu kadar çok eşya nereye sığar diye dertlenmeyin. Öncelikle oldukça büyük boy bir valiz edinin.

üniversiteye giderken bavul hazırlama
üniversiteye giderken bavul hazırlama
  • Eşyalarınızı yerleştirirken havalı kabarık şekilde katlamayın. Katlama stili olarak rulo yapmayı deneyebilirsiniz. Veya küçük vakumlu poşetleri kullanabilirsiniz.
  • Havlu, nevresim, bornoz gibi yumuşak eşyaları kırılması muhtemel eşyaları sarmak için kullanın. Örneğin saç makineleri, ütü, kahve fincanı gibi.
  • Kişisel bakım ürünleri ve dağılması muhtemel küçük eşyaları katagoriye göre ayrı ayrı poşetlere koymanız faydalı olacaktır. Kutu veya küçük sandıklara koymak iyi fikir olmayabilir. Poşetteki eşyalar kolay şekil alabilir o nedenle poşet kullanmak daha sağlıklı olur.
  • Defterler, kalemler ve valiz içinde zarar görecek eşyalar varsa lap top çantasına, yoksa ayrı bir sırt çantasına konur. Tek valiz büyük ihtimalle ilk etapta yetmeyecektir bu nedenle bir adet sırt çantasının da bulunması iyi olur.
  • Hijyen malzemelerinden olan şampuan duş jeli deterjan gibi malzemelerin kesinlikle kapakları çok iyi kapalı olmalı ayrıda iki adet poşete koyulmalı. Yolculuk sırasında akması durumunda bütün eşyalarınız mahvolur. Gerekirse bu tür sıvı eşyalar sırt çantasına dik gelecek şekilde yerleştirilmelidir.

Üniversitenin İlk Günü Ne Yapılır?

Üniversiteler açıldığında ilk hafta yeni evlerinden ayrılan öğrenciler için ilk hafta oryantasyon yapılır. Yani 1 hafta boyunca lise ve üniversitenin farkı anlatılır ve öğrencilerin okula çevreye alışmaları sağlanır. Bu sürede sizler neler yapmalısınız;

  • Üniversitenin ilk günü abartı kıyafetler giyerek dikkat çekmekten kaçının.
  • Arkadaşlık kurmaktan çekinmeyin, köşenize çekilmeyin.
  • Bir üst sınıflar ile karşı karşıya gelmeyin aksine onlardan faydalanın.
  • Soru sormaktan çekinmeyin, kafanızı kurcalayan her şeyi mutlaka öğrenmeye çalışın.

Yurda Giderken Alınması Gerekenler

  1. Yurda giderken neler alınmalı;
  2. Kırtasiye malzemeleri (defter, kalem, kitap)
  3. 2 set nevresim takımı, battaniye
  4. Çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, yumuşatıcı, sünger
  5. Çamaşır askısı
  6. İç çamaşırı ve çoraplar için çamaşır sepeti
  7. Dolabı ve diğer eşyaları korumak amaçlı zincir ve asma kilit
  8. Mandal ve çamaşır ipi
  9. Özel bardak fincan, tabak, çatal, kaşık
  10. Minik dikiş seti
  11. Uzatma kablosu
  12. Eşyaların düzenini sağlamak adına minik kutular ve düzenleme aygıtları.
yurda giderken alınması gerekenler
yurda giderken alınması gerekenler

Yurt bir çok öğrencinin bir arada kalmak durumunda olduğu bir pansiyon gibi düşünün ve odalarda 6 kişi bile olabiliyor bu nedenle eşya karışması, çalınması gibi durumlar çok yaşanıyor. Giderken aklınızda bulunması gereken ilk kural güvenlik olmalı.

Eşyalarınızı koyacağınız dolaptan kutulara sandıklara kadar kilit kullanmayı ihmal etmeyin. Sonuçta tanımadığınız bir yere gidiyorsunuz ve tanımadığınız insanlar ile bir arada yaşamak zorundasınız.

Kişisel bakım eşyalarınızı ve özel eşyalarınızı kimse ile paylaşmayın. Direk hayır diyerek sınırlarınızı koyun. Hastalıkların ve zorlu ekonomik şartların var olduğu bir dönemde paylaşmak çok iyi bir fikir değildir.

Üniversitede İlk Sene Ev Mi Yurt Mu?

İlk olarak evden ayrılacak adaylar için en iyi seçenek yurttur. Bilinmeyen bir şehirde kimseyi tanımadığınızı düşünürsek eve çıkmak oldukça maliyetli ve tehlikeli olabilir. Bu nedenle uygun fiyatlı odalarda kişi sayısı az olan yurtlar ilk etapta tercih edilmelidir.

Çok kalabalık yaşam alanlarından hoşlanmama ihtimaline karşılık yurt ile yapılan anlaşmanız dönemlik olursa iyi olur. Nitekim ilk dönem sonuna kadar iyi anlaşabileceğiniz bireyler bulup ev tutma ihtimaliniz yüksektir. Senelik sözleşmelerde genellikle yurttan ayrılma sorun yaratabilir.

Üniversiteye Kayıt Nasıl Yapılır?

YKS sonuçlarına göre üniversitelerin herhangi bir programına yerleşen adaylar e devlet üzerinden kayıt yapabilirler. E-devlet kapısından yüksek öğretim kurumu adı altında kimlik doğrulama işleminden sonra kazandıkları üniversitenin ilgili bölümlerine kayıt işlemini tamamlayabilirler. Elektronik kayıt işlemi zorunlu değildir.

üniversiteye kayıt nasıl yapılır
üniversiteye kayıt nasıl yapılır

E kayıt yaptırdıktan sonra üniversiteye gitmeye gerek var mı?

E-devlet üzerinden kayıt yaptıran adayların tekrar Üniversiteye giderek yüz yüze kayıt yaptırmasına gerek yoktur. Üniversitenin web sitesi üzerinden duyuruları ve bilgileri takip etmesi yeterli olacaktır.

Yaşadığınız yerden farklı bir şehre yerleştiyseniz okul açılmadan önce barınacak yer tayini için üniversite bölgesine gitmeniz gerekir. Çevreyi tanıma, bilgi edinme, şartları inceleme bu anlamda faydalı olacaktır.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu