Diyet

7 Günlük Glutensiz Diyet Listesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Gluten Nedir? Glutensiz beslenme nedir? Glutensiz diyet nedir?

7 günlük glutensiz diyet Listesi, glutensiz beslenmeyi tercih eden kişilerin en çok tercih ettiği diyet listeleri arasında yer alır. Gluten hassasiyeti olan kişilerde bu diyeti sık uygulamaktadırlar. Bu diyet sayesinde kilo vermeniz dışında ayrıca sağlıklı beslenme sağlayarak yaşamanızı desteklemenizi sağlar. Bizlerde sizler için 7 Günlük Glutensiz Diyet Listesi hazırladık.

Glutensiz Beslenme Nedir?

Glütensiz beslenme, içerisinde gluten olmayan gıdaların tüketilmesi olarak adlandırmak doğru olur. Gluten her gıdada bulunmamaktadır. Genel olarak bulunduğu gıdalar çavdar, buğday ve arpada bulunur. Gluten protein olarak bilinir ve bazı kişilerde sindirim rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Sindirim rahatsızlığı olan kişiler genellikle glutensiz beslenmeyi tercih etmektedirler.

glutensiz beslenme nedir
glutensiz beslenme nedir

Glutensiz beslenme, guleten proteini taşıyan besinlerin ve gıdaların yenilmemesi ile yapılan bir beslenme programıdır. Glutensiz beslenmenin genel olarak amacı çölyak hastalığıyla oluşa bilecek yan etkilerin önüne geçmektir. 7 günlük glutensiz diyet listesi uygulayacak kişiler genel olarak sebze, meyve, et, balık gibi besinler tüketirler.

Glutensiz Beslenmenin Faydaları

7 günlük glutensiz diyet listesi uygulanmasında vücudun sindirim sitemine fayda sağlamış olacağını biliyor muydunuz? Beslenme listenizde ve programınızda glutensiz gıdalar yer vermeniz kilo verme sürecinde sizlere oldukça fayda sağlayacaktır. Ayrıca glutensiz beslenmeden dolayı kan şekerinin de düşmesine yardımcı olacaktır. Vücudunuzda ödem ve şişkinlik oluşmasını istemiyorsanız mutlaka glutensiz diyet uygulamalısınız. İşte gulutensiz beslenmenin bazı faydaları.

glutensiz beslenme faydaları
glutensiz beslenme faydaları
  • Dikkat Artmasına Yardımcı Olur: gluten kişilerde odaklanamama, dikkatsizlik ve kendini uyuşuk hissetme gibi sorunlara yol açmaktadır. Glutenizsiz hayatı seçen kişilerde ise dikkatsizlik, uyuşuklu ve odaklanamama gibi problemler görülmez.
  • Kansızlığı Ortadan Kaldırır: glutensiz gıdalar vücudun bağırsak yapısını olumsuz etkilemektedir. Bu sebepten dolayı vücudun demir emilimini azaltmış olur. Glutensiz beslenen kişilerde bağırsak sorunları yaşanmaz ve vücudun vitamin ve mineralleri yerine gelmeye başlar.
  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur: glutensiz beslenmenin en önemli faydalarından biri diyebiliriz kilo vermeye yardımcı olması için. Gluten içeren besinler kişilerin kilo almasına neden olur. Glutensiz beslenmeye karar veren kişiler, uyguladıkları diyet programları sayesinde hızlı ve sağlıklı kilo vermeleri mümkündür.
  • Tiroit Hastalıklarına Yardımcı Olur: gluten içeren besinlerin sık tüketilmesi durumunda bağırsak hastalıklarına neden olabildiği uzmanlar tarafından sürekli dile getirilmektedir. Bu sebepten dolayı kişilerin tiroit dokuları zarar görebilmektedir. Glutensiz beslenen kişiler zamanlar tiroit rahatsızlıklarının ortadan kalkacağını görmektedirler.
  • Simdirim Sistemini Düzenler: glutenli besinlerin doyurucu özelliği olduğunu biliyoruz. Bu sebepten dolayı ufakta olsa tüketilen bu besinler sizlere şişkinlik hissi verecektir. Bu şişkinlik sizi rahatsız eder ve gün boyu sürdüğü de görülmüştür. Glutenli besinleri tamamen azaltarak bu şişkinliği ve göbek bölgelerinde oluşan yağlanmaları ortadan kaldırmış olursunuz. Bu sebepten dolayı vücudunuzda ödem oluşmaz.

Glutensiz Diyet Zayıflatır Mı?

Herkesin merak ettiği ve son zamanlarda en çok aranan sorulardan bir tanesi glutensiz diyet zayıflatır mı? Glutensiz diyet ile zayıflamanız mümkündür fakat tek başına yapılan bu diyet yetersiz gelebilmektedir. Her diyette olduğu gibi beslenmenize iyi dikkat etmeniz ve spor yürüyüş gibi aktivitelerde de bulunmanız gerekmektedir.

Glutensiz diyet ile normal diyet yapanlar arasında pek fark bulunmamaktadır. Sadece glutensiz beslenenler hayatlarından karbonhidratlı besinleri çıkardıkları için daha kolay kilo vermektedirler. Vücudunuzu glutensizliğe alıştırmanız durumunda ayda 4 kilo kadar kilo verebilirsiniz. Şunu unutmamak lazım gluten diyeti kilo verme diyeti değildir sadece bir beslenme biçimidir. Bu sebepten dolayı gluten diyeti zayıflatmaz.

7 Günlük Glutensiz Diyet Listesi

1.Gün

Sabah

İlk gün sabah kahvaltısında glutensiz ekmek, çiğ sebzeler, kuru erik, beyaz peynir ve keten tohumu gibi gıdaları tercih edebilirsiniz.

Öğle

Öğle saatlerinde acıkmaya başladıysanız mısır ekmeği, roka salata ve ızgara balık yiyebilirsiniz. Bu sizi akşam yemeğine kadar besleyebilecek özel bir menüdür.

7 günlük glutensiz diyet listesi
7 günlük glutensiz diyet listesi

Akşam

Mevsim salataları ve lezzetli tavuk sotelerden oluşan menünüze pirinçli yayla çorbasını da ekleyebilirsiniz. Akşam yemeklerini kuruyemiş çeşitleriyle de zenginleştirebilirsiniz.

2. Gün

Sabah

Glutensiz kahvaltılık gevrekler, yarım yağlı süt, yaban mersini ve ceviz ile güne başlayabilirsiniz.

Öğle

Öğle yemeğinde salatalık, unsuz mantarlı omlet, domates ve glutensiz ekmek tercih edebilirsiniz. Kalori açığınız oluşmuyorsa ekmeği listenizden çıkarabilirsiniz.

Akşam

Yoğurt, zeytinyağlı pırasa ve mısır ekmeği ile akşam öğününüzü tamamlayabilirsiniz.

3. Gün

Sabah

Çiğ sebzeler, glutensiz ekmek, ceviz ve yarım yağlı peynir ile güne enerji dolu bir şekilde başlayabilirsiniz.

Öğle

Glutensiz ekmek, çoban salata ve zeytinyağlı kuru fasulye ile oldukça besleyici bir öğle yemeği yiyebilirsiniz.

Akşam

Diyetinize eşlik edebilecek yeşil salata, fırında balık ve pirinçli ezogelin çorba içerek günü tamamlayabilirsiniz.

4. Gün

Sabah

Maydanozlu lor peynir, zeytin, çiğ sebze, yulaf ezmesi veya granola tercih edebilirsiniz.

Öğle

Pirinç pilavı, ekmeksiz köfte ve yeşillik salataları tokluk hissinizin akşam yemeğinize kadar devam edebilmesini sağlar.

Akşam

Glutensiz ekmek, haşlanmış sebzeler ve kıymalı mercimek yemeğini yiyerek günü sonlandırabilirsiniz.

5. Gün

Sabah

Diyetinizde 5. güne ulaştıysanız artık bu programa yavaş yavaş alışmış olabilirsiniz. 1 kaşık reçel, taze sebzeler, yarım yağlı kaşar ve mısır ekmeği ile 5. güne başlayabilirsiniz.

Öğle

Mevsim salatası, sebzeli fırında hindi ve unsuz mercimek çorbası ile öğleni tamamlayabilirsiniz.

Akşam

Glutensiz ekmek, dereotlu cacık ve ıspanak yemeği ile lezzetli bir öğün geçirebilirsiniz.

6. Gün

Sabah Kahvaltısı

Glutensiz ekmek ve sebzeler ile biraz hafif kahvaltı yapabilirsiniz.

Öğle

Mercimek çorbası ve mevsim salatası ile öğle yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.

Akşam

Ayran ve tavuklu sebze sote ile 6. günü sonlandırabilirsiniz.

7. Gün

Sabah

1 adet yumurta, elma, mısır ekmeği ve taze sebze ile güne başlayabilirsiniz.

Öğle

Zeytinyağlı kabak, salatalık, domates çorbası ve yoğurt ile öğle yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.

Akşam

2 adet ceviz, ton balıklı salata ve domates çorbası ile diyetinizin 7. gününü enerji dolu bir şekilde kapatabilirsiniz.

Glutensiz Diyetin Püf Noktaları

Glutensiz diyet yapmaya karar verenler için hazırladığımız bazı önemli püf noktalar.

glutensiz diyetin püf Noktaları
glutensiz diyetin püf Noktaları
  • Glutensiz diyette, listenizde olan gıdaların paket ürünlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ürünü almadan önce mutlaka içerisinde kısmını iyice okumalısınız. Dışarıdan yok görünse bile içerisinde bazen bulunabilmektedir.
  • Diyet yaparken hazır gıdalar tüketmemeniz gerekmektedir.
  • Eğer dışarda yemek yiyecekseniz, gluten miktarı fazla bulunan çorba türlerini tüketmemelisiniz.
  • Makarna ve bulgur tarzındaki besinleri hayatınızdan tamamen çıkarmalısınız.
  • 7 günlük glutensiz diyet listesi hazırlarken mutlaka lifli gıdaları da listenize eklemelisiniz.

Glutensiz Beslenme Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Glutensiz Beslenme Neler Yiyebilir?

Glitensiz beslenme, gluten içermeyen gıdaların tüketilmesi demektir. Glutensiz beslenme asla alınmaması gereken besinler Buğday, arpa, çavdar, yulaf, hamur işleri, hazır çorba ve bulyonlar, kahvaltılık gevrekler, malt ve malt aromalı içecekler, irmik, makarna ve şehriye gibi gıdalar tüketilmemelidir.

  • Glutensiz Beslenme Kimlere Önerilir?

Glutensiz beslenme buğday alerjisi olmayan kişiler ve çölyak hastalığı olan kişilere glitensiz beslenme asla önerilmez. Çölyak rahatsızlığı olan kişiler, bu tür proteinleri sindirmede oldukça güçlük çekmektedirler. Sindiremediklerinden dolayı ishal ve karın ağrısı gibi şikayetler görülür.

  • Glutensiz Yiyecekler Nelerde Var?

Gluten içermeyen gıdalar nelerdir? Bu soru oldukça çok sorulmakta ve cevabı aranmaktadır. Gluten içermeyen gıdaları söyle sıralayabiliriz. Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir gibi süt ürünleri glüten içermemektedir. Glüten içermeyen diğer besinler ise et, tavuk, hindi, balık, yumurta, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, yağlar, yağlı tohumlar, pirinç, mısır gibi besinlerdir.

  • Gluten Vücuttan Nasıl Atılır?

Gluteni vücuttan atmanın en kolay yolu gün boyu bol miktarda su tüketmek ve hareketli bir yaşama sahip olmak gerekir.

  • Gluten Alerjisi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Gluten alerjisine sahip bir kişi, glutenli bir gıda tükettikten hemen sonra alerjik reaksiyonlar göstermektedir. Bu reaksiyonların en sık görülenleri deride kuruluk, kaşıntı ve döküntü, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, kusma ve ishal, karın ağrısı ve rahatsızlığı belirtileridir.

  • Glutensiz Diyet Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Glutensiz diyet, uygulama amacı aslında çölyak hastalığıdır. Çölyak hastalığı, glutenli besinlerin neden olduğu otoimmun bir bağırsak hastalığıdır. Her yaş grubunda ortaya çıkar. Tedavisi olarak sadece glutensiz diyet önerilmektedir.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu