Anne Ve Çocuk

Ergenlik Döneminde Bir Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?

Ergenlik Dönemi, Ergenlik Dönemi Nedir? Ergenlik Belirtileri

Ergenlik dönemi bir çocuğun dönüm noktalarından biridir aslında diyebiliriz. Kimi çocuklarda bu dönem rahat geçiyor olsada kimi çocuklarda malesef durum aynı değildir. Bu dönem için yetişkinliğe ilk adım dönemide diye biliriz. Peki ergenlik döneminde Anneler ve babalar çocuklarına nasıl yaklaşmalı? Bu dönemde neler yapmalı?

Bu soruların cevapları ebeveynler tarafından oldukça fazla aranmaktadır. Bizler de sizler için bu yazımızda ergenlik döneminde anneler ve babalar tarafından yapılması gereken nelerdir? Bunları kaleme aldık. Yazımızın tamamını okuyarak ve bazı vereceğimiz ipuçlarından yararlanarak çocuğunuzun ergenlik dönemini rahat geçirmesini sağlaya bilirsiniz.

ergenlik dönemi
ergenlik dönemi

Ergenlik Döneminde Çocuklara Yaklaşım

Ergenlik dönemi, her anne ve babanın yaşadığı gibi çocuklarının da yaşayacağı bir dönemdir. Bu dönem zor olsa da ebeveynlerin bunun üstesinden geleceklerine eminiz. Ergenlik dönemi, kimi zaman kafanızın karışmasına, kimi zaman hayal kırıklığına uğramanıza ve kimi zaman da kendinizi çaresiz hissetmenize neden olabilecek duygularla ve zorluklarla birlikte başlar. Siz ebeveynler olarak çocuğunuzun özgürlüğüne yardımcı olmanız gerekmektedir.

Yaşanacak bu zorluklar veya duygu değişimleri her çocuk için aynı olacak diye düşünmemeniz lazım. Çünkü her çocuk aynı değildir. Sadece sizlerin yapması gereken bu dönemlerde çocuğunuzun yanında olmak onu dinlemek ve yaptıklarını anlayış göstermek en önemlisi asla pes etmemektir. Bunu yaptığınız sürece çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendire bileceğinizi unutmamalısınız.

Anlamanın Ve Dinlemenin Önemi

Ergenlik dönemine giren bir çocuğu anlamak için yaklaşımınız biraz tedirginlik verebilir sizlere. Çocuklar kendilerinin bireysel kimliklerini anlamaya ve keşfetmeye başladıkları zaman duygu yoğunluğu yaşaya bilirler. Siz ebeveynler olarak çocuklarınızı dinlemelisiniz ve onlar için anlayışlı ortam yaratmalısınız.

anlama ve dinlemenin önemi
anlama ve dinlemenin önemi

Ergenlik dönemindeki bir çocuğa nasıl yaklaşmanız gerektiğini anlatan bazı ipuçları.

  • Çocuğunuzu dikkatlice dinleyerek, çocuğunuza öz güven vermiş olursunuz ve kendisini daha rahat hissetmesini sağlamasına yardım etmiş olursunuz.
  • Çocuğunuzu dinlerken nasihatler ve öğütler verirken fazla aceleci olmayın. Bu durum kendilerinin dinlenmediğini sanmalarına neden olacak bir durumdur.
  • Çocuğunuzun sorunlarını çözülmesinde elinizden geleni yapacağınıza dair vereceğiniz güveni onlara hissettirin.
  • Ergenlik döneminde bir çocuğun neler yasadığını anlamak için onlara sorular sora bilirsiniz. Ve onlardan kısa cevaplar vermesini istemeyin.

Yukarıdaki verdiğimiz ipuçları sayesinde çocuğunuzun size karsı tavır ve hareketlerinin değiştiğini firketedesinizdir. Kendisinin dinlendiğini, saygı duyulduğunu ve anlandığını hissetmiş olacaktır.

Destek Gösterme Stratejileri

Ergenlik dönemine geçiş aslında bir çok değişimin başladığı dönem diyebiliriz. Anne ve babalar için bu dönemde çocuklarına yaklaşırken oldukça zorluk çekebilirler. Bu dönemde çocuklar bir arayış içindedirler aslında kendilerinin kim olduğunu bulmak isterler. Bu dönemde ebeveynler, çocuklarıyla empati kurmak ve onlara desteklerini göstermeleri gerekir. Aşağıdaki empatileri uygulayarak çocuğunuza destek olabilir onları daha iyi anlayıp bu dönemi kolay atlatmalarını sağlaya bilirsiniz.

Anlayışlı Olmalısınız

Anlayış, ebeveynler ve çocukları arasında başarıya ulaşmanın anahtarı diyebiliriz. Çocuğunuzun yeni dönemiyle yüzleşmesine ve tanımasına yardımcı olabilirsiniz. Sürekli onların yanınızda olduğunuzu göstermelisiniz ve aldığı kararlara saygı duymalısınız. Özellikle bu dönemde onları asla yargılamamalısınız. Eğer yargılar ve haksız olduğunu onlara belli ederseniz bu donemin onlar için ne kadar zor geçeceğini onlara hissettirmiş olursunuz. Bu sebeple anne ve çocuk ilişkisinde anlayış çok önemlidir.

Sürekli İletişim Halinde Olun

Çocuğunuzla aranızda iletişimi asla koparmamanız gerekmektedir. Çocuğunuz büyüdükçe ihtiyaçlarının değişeceğini ve size ihtiyaç duyacağını asla unutmamanız gerekir. Bu nedenle onun düşüncelerine ve yaşadığı duygularına her zaman için açık olun. Onu sürekli dinlemekten ve onunla konuşmaktan asla sıkılmayın. Sizi bir ebeveyn gibi değilde arkadaş gibi görmesini sağlayın. Böyle yapmanız durumunda yasadığı sorunları ve sıkıntıları sizlerle daha rahat paylaşır ve sizlerde sorunlarını daha rahat çöze bileceğinizi unutmayın.

Diyalog Oluşturmak

Ergenlik döneminde çocuklara yaklaşmak oldukça zor olsa da onlara diyalog kurarak yaklaşa bilirsiniz. Yaptığınız bir diyalog onları dinlemek, duygularını anlamak, ve açık fikirli olmalarını sağlamak anlamına gelir. Bu dönemde çocuklar saygı görülmek duyulmak ve anlanmak isterler. Sizin kuracağınız diyaloglar sayesinde bunların hepsini yerine getirmiş olacaksınız. Çocuklarla nasıl diyalog kurulacağını bilmiyor olabilirsiniz.

Birlikte Zaman Geçirin

Ergenlik döneminde çocuğunuzu asla yalnız bırakmayın. Bu durum onların içine kapanmasına yol açabileceğini de unutmayın. Onlarla sürekli zaman geçirmeyi deneyin. Geçirdiğiniz bu zamanlar çocuğunuzda bir güven oluşturmasını sağlamış olacaksınız ve böylece çocuğunuzla ilişkilerinizi daha çok güçlenmiş olacak. İkinizin de sevdiği zevk aldığı aktivitelerde bulunun. Beraber sinemaya gidin , spor yapın, tiyatroya gidin, sürekli zaman geçirin ve kendisini bu dönemde yalnız hissetmesine asla izin vermeyin.

birlikte zaman geçirmek
birlikte zaman geçirmek

Ona Her Zaman Dürüst Olun

Ergenlik döneminde bir çocuğa yaklaşmanın en önemli yollarından biride ona karşı dürüst olmak ve dürüst konuşmalar yapmaktır. Onlarla konuşurken asla zor sorular sormaktan korkmayın ve çekinmeyin. Onlara sizin de ergenlik döneminde yasadıklarınızdan anlatarak onların üstesinden nasıl geldiğinizi paylaşın. Onlara rahatsız edici konular hakkında konuşurken asla korkmayın.

Olumlu Pekiştirme Yapmak

Olumlu pekiştirme ve teşvik etmek, ergenlik dönemindeki bir çocuğa yaklaşımın ana maddesi diyebiliriz. Bunu aslında şöyle açıklayabiliriz. Bu aslında onlara verilen bir ödüldür. İyi davranışlarını ödüllendirmek ve küçük davranışlarını da taktir ederek başarıya ulaşmanın bir yoludur. Bu dönemde sizlerin sabırlı olması gerekir ve onlarında yeni sorumlulukları almalarına teşvik eder.

Çocuğunuzla aranızda güven ve saygı oluşmasını istiyorsanız olumlu pekiştirmeyi sürekli olarak kullanmalısınız. Olumlu pekiştirme sayesinde kendilerine karşı bir güven gelir ve zor görevleri de yerine getirdiklerinde asla zorluk çekmezler. Verilen görevleri yerine getirmelerinde ve hedefe ulaşmalarında onları ödüllendirmek onlarla gurur duyduğunuzu göstermenin harika bir yoludur. Bunların yanı sıra onlara motive edici sözlerde söyleyebilirsiniz. “harika bir iş yapmışsın” gibi veya “bunu yapacağını biliyordum” “aferin sana” gibi kelimeler onları daha çok motive edecektir.

Ergenlik Dönemi Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Ergenliğin Evreleri Nelerdir?

Ergenlik dönemi hassa bir dönemdir ve üç alt döneme ayrılmaktadır. Bu dönemleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Erken ergenlik dönemi: 12 ve 14 yaşlar arasında başlar.
  • Orta ergenlik dönemi: 14 ve 17 yaşlar arasında başlar.
  • Geç ergenlik dönemi: 17 ve 19 yaşlar arasında başlar.
  • Ergenliğin İlk Belirtisi Nedir?

Ergenlik kız çocuklarında ilk olarak daha çok belirti göstermektedir. Bu belirtilerin ilk başında meme dokusunun büyümesi gelir. Bunun yani sıra genetik bölgede ve koktuk altlarında tüylenme olarak belirti gösterir. Erkek çocuklarında ise ilk belirti testislerin büyümesi olarak görülür.

  • Ergenlik Kaç Yaşında Biter?

Ergenlik ortalama olarak başlama yaşı kızlarda 10 yaştır erkeklerde ise 12 yaş olarak başlar. Ortalama 3 ila 5 yıl arasında sürebilmektedir. Bu süreçte ortalama 5 yıl içinde fiziksel gelişmeler tamamlanmaktadır. Psikolojik gelişmeler 18 yaşında ve 20 yaşları arasında tamamlanmış olur.

  • Ergenliğe İlk Kim Girer?

Kız çocukları erkek çocuklara göre ergenliğe iki önce girerler. Kız çocuklarında ergenliğe girme yaşı 10 olarak kabul edilmektedir. Kız çocuklarında ergenlik ilk olarak adetle başlamaz. Bu bilinen bir yanlıştır.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu