Yemek Tarifleri

Kuru Fasulye Nasıl Yapılır? Lokanta Usulü Kuru Fasulye Tarifi

Kuru fasulye nasıl yapılır? kuru fasulye tarifi, kuru fasulye, etli kuru fasulye tarifi, etsiz kuru fasulye tarifi, düdüklüde kuru fasulye, pastırmalı kuru fasulye, kuru fasulye besin değeri

Kuru fasulye Türk mutfağının geleneksel yemeklerinden olup, sevilerek yapılan ve tüketilen bir yemektir. Fasulyenin lezzetini tadanlar, bu lezzetli yemeğin tadını çok iyi bilirler. Kış aylarında oldukça sık pişirdiğimiz ve yanında olmazsa olmazlardan pirinç pilavı ile sunduğumuz kuru fasulye nasıl yapılır? Sorusunu merak edenler için harika bir tarif hazırladık.

Kuru fasulye pişirme teknikleri arasında düdüklüde, güveçte ve tencere de olmaz üzere tamamen sizin zevkinize yada elinizdeki malzemeye kalmış bir durumdur. Etli kuru fasulye sevenler et ile etsiz sevenler ise etsiz bir şekilde kuru fasulye pişirebilir. Ancak etli güveçte kuru fasulyenin tadı bir başka oluyor tabi. Ayrıca pastırmalı ve sucuklu pişirmek isteyenler içinde alternatifler bulunmaktadır. Evde pişirilen kuru fasulye ile lokanta usulü kuru fasulye aynı olmuyor yapamıyorum diyorsanız kuru fasulye tarifimiz ile bunu başaracaksınız.

kuru fasulye nasıl yapılır
kuru fasulye nasıl yapılır

Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Geleneksel bir yemek olan kuru fasulye, hem lezzeti ile hem de yanında suna bileceğiniz cacık, turşu ve pirinç veya bulgur pilavı ile harika tatlardan biridir. Lokantalara gitmenize gerek kalmadan evlerinizde sizlerde harika bir kuru fasulye hazırlayım ailenizi ve misafirlerinizi şaşırta bilirsiniz. İşte kuru fasulye nasıl yapılır sorusunun cevabını bulabileceğiniz o tarif.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 3 soğan
  • 2 domates
  • 2 sivri biber
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber

Kuru fasulye nasıl yapılır:

2 su bardağı kuru fasulyeyi bir gün önceden ıslatmamız gerekiyor. Islatılan kuru fasulyenin suyunu süzüp az diri kalacak şekilde haşlayıp tekrar suyunu süzün. Soğanların kabuklarını temizledikten sonra küp şeklinde doğrayın. Sivri biberleri yıkayın ve ince dilim şeklinde doğrayın. Kullanmak istediğiniz tencere veya güveç hangisini arzu ediyorsanız içerisinde tereyağını eritin. Eriyen tereyağına biberleri ve soğanları ilave ederek kavurmaya başlayın. Eğer etli veya sucuklu yapmak istiyorsanız bu aşamada bu malzemeleri katabilirsiniz. Temizlenmiş ve hazırlanmış domatesleri katabilirsiniz. Salçanızı da ekledikten sonra karıştırmaya başlayın.

Karıştırma işlemini tamamladıktan sonra, üzerini geçecek kadar sıcak tatlı su ilave edin. Daha sonra kullanmak istediğiniz baharat çeşitlerini de ilave edebilirsiniz. Sıcak su kaynadıktan sonra kısık ateşte 40 veya 50 dakika pişirin. Geçen süreden sonra kuru fasulyeniz servis yapmaya hazır hale gelmiştir. Afiyet olsun.

Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Damaklarda tat bırakacak ve bir tabak yemek isteyeceğiniz bir kuru fasulye pişirmenin ilk sırrı kaliteli malzemeler kullanmaktan geçer. Herhangi bir sıradan bir fasulye seçmeniz yemeğinize lezzet katmayacağını asla unutmayın. Harika bir kuru fasulye yapmak istiyorsanız meşhur ispir fasulyeyi seçmeniz gerekmektedir.

Etli kuru fasulye hazırlamak isteyenler içinde etin kalitesi ve hangi hayvanın hangi bölgesinden olduğu çok önemlidir. Yağsız etler seçmenizi önermemekteyiz. Bunun aksine orta yağlı dana kuşbaşı kullanırsanız yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.

Baharat seçimine de dikkat edilmesi gerekilmektedir. Kullanacağınız baharatları kırmızı pul biber, ve orta acılı toz biber olarak seçmelisiniz. Malzeme seçimini yaptığımıza göre şimdi gelelim fasulyeyi bir gün önceden sıcak suda ıslatarak yumuşayıp kolay pişmesini sağlamaya.

Lokanta Usulü Etsiz Kuru Fasulye Tarifi

Lokanta usulü etsiz kuru fasulye yapımı oldukça basit tarifler arasında yer alır. Özellikle lokantalarda yediğimiz kuru fasulyenin lezzeti fasulyenin cinsinden gelir. Özellikle yerli fasulye oldukça lezzetli olur.

Lokanta usulü etsiz kuru fasulye için
Malzemeler;

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 yemek kasığı salça
  • 1 cay bardağı sivi yağ
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 adet domates rendesi

Hazırlanışı;

  1. Öncelikle 2 bardak kuru fasulye geceden bir kap içinde iki kati su ile ıslatılır. Bir gece suda bekletilen fasulye süzülür.
  2. Varsa düdüklü tencereye yine iki kati su ile koyulur. Düdüklü tencere yok ise normal tencereye koyulur.
  3. Düdüklü tencerede havası kapatıldıktan sonra 20 dakika haşlanır. Normal tencerede kontrol ederek ortalama 35 dk. kaynatılır. Fasulyeler diri olmamalı. Ayni zamanda dağılmamalı.
  4. Haşladığınız fasulyeleri süzüp kenarıyla alıyoruz.
  5. Boş bir tencere içine sivi yağı koyup üzerine soğanı rendeleyin. İçine bir adet kesme seker atin soğanların karameliz olmasını sağlar lezzet verir.
  6. Soğan hafif kavrulduğunda salçayı ekleyin ve rengi yağa çıkana kadar kavurun. Son olarak domates rendesini ekleyin ve ardından haşladığınız fasulyeleri ekleyin.
  7. Fasulyeler eklendikten sonra karıştırmayın dağılabilir. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip karıştırın. Çorba yapar gibi şiddetli şekilde değil daha yavaş hareketlerle karıştırın.
  8. Bu şekilde 15 dakika kısık ateşte kaynatın. Ocağı kapattıktan sonra kapağını hafif açık kalacak şekilde bırakarak suyunun koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Lokanta Kuru Fasulyesine Ne Konur?

Lokanta kuru fasulyesine sadece soğan salca domates ve fasulye koyulur. Onun haricinde bazı lokantalarda doğranmış yeşil biber eklenir. Kuru fasulyenin lezzetli olmasını sağlayan baharatların başında karabiber yer alır. Kuru fasulyeye karabiber yağlama esnasında koyulur. Soğanları rendelemek basit yöntem olsa da ince ince doğramak yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar.

Kuru Fasulyenin Yumuşak Olması İçin Ne Yapılır?

Kuru fasulye sert yapısı gereği bir gece önceden ıslatılması gereken besinlerdendir. Yine de tam olarak yumuşak olmuyor ise aksamdan ıslattığınız fasulyenin suyunun içerisine bir cay kaşığı tuz atabilirsiniz. Bu şekilde kaynama suresi kısalır.
Ayni şekilde ıslatma suyuna karbonat eklemek de yumuşak bir fasulye için bir yöntemdir. Karbonatın kabartma özelliği olduğu için fasulyenin pişme suresini kısalttığı bilinmektedir.

Islatmadan Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Islatmadan kuru fasulye yapmak için düdüklü tencere kullanmanız gerekir. Kuru şekilde fasulyeler tencereye koyulur ve iki kati kadar su eklenir. Düdüklü tencerenin havası çıktıktan sonra ortalama 35 40 dakika kaynatılır. Tencere açılıp kontrol edilir hala sert şekilde ise bir 10 dakika daha tekrar kaynatılır. Kaynama sureleri fasulyelerin cinsine göre değişir. Yurt dişi kökenli fasulyeler genellikle zor pişer.

Düdüklü tenceresiz ıslatmadan kuru fasulye yapmak isterseniz. Ayni şekilde fasulyeleri koyun üzerine iki kati kadar su ekleyin ve ocağa koyun. Ortama kaynama suresi 45 dakika sürer ancak sürekli kontrol edeceğiniz için sağlıklı bir pişirme sağlayabilirsiniz.

Etli Kuru Fasulye Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Fasulyelerinizi bir gece önceden suda bekletin veya düdüklü tencerede 15 dakika kadar pişirin.
  • Et seçimine dikkat edin. Yağsız et kullanmayın ve orta yağlı etler tercih edin.
  • Tencere seçiminde güveç tenceresi yada düdüklü tencere kullanın.
  • Etlerinizi iyi bir şekilde kavurun ve piştiğine emin olun.

Kuru Fasulye Kaç Kalori?

Kuru fasulyenin besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır. Protein olarak etle aynı derecede diyebiliriz. İçerisinde B vitaminlerini, magnezyum, demir ve lif açısından zengin olan baklagillerdendir. Yaklaşık olarak bir porsiyon kuru fasulye 300 kaloridir. Diyet yapanlar kalori miktarını öğrendikten sonra listelerine katabilirler veya listeden çıkartabilirler.

Kuru fasulye kilo yaparmı sorusunu merak edenler içinde cevaplayalım. Kuru fasulye tok tutma özelliği olduğu için çabuk acıkmanızı engellemiş olur. Bu yüzden kuru fasulye kilo yapmaz. Ayrıca unutulmamalıdırki her şeyi ölçüsünde yemeli ve aşırıya kaçınmamalıyız.

Kuru Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

  • Kabızlık ve şişkin sorunu olan kişilerin bu sorununu çözer.
  • Tokluk hissi sağlar ve zayıflamanıza yardımcı olur.
  • Damar hastalıklarını önler ve kalp sağlığınıza faydalıdır.
  • Yüksek şeker miktarını düşürerek şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olur.
  • Protein bakımından zengindir ve kemik sağlığını güçlendirir.
  • Kolesterol (LTD) miktarını düşürür.
    Çocukların kemik yapısını güçlendirir.

Kuru Fasulyenin Yanına Ne İyi Gider?

Kuru fasulyenin yanına olmazsa olmazlardan tereyağı ile yapılmış içinde arpa veya tel şehriyeli pirinç veya bulgur pilavı gider. Ayrıca ana yemek olarakta sulu köfte yapabilirsiniz. İçecek tercihi ise hazır ev yoğurdundan yapılmış bol köpüklü ayran veya şalgam tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak sarımsaklı taze salatalıklı ve bol naneli bir cacık ilede servis yapabilirsiniz. Eskilerin en çok tercih ettiği kuru soğanda kuru fasulyenin vazgeçilmezi diye biliriz.

Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye besin değeri olarak oldukça yüksek bir baklagillerdendir. Aşağıda kuru fasulye besin değerini sizler için sıraladık.

  • 20.59 gram karbonhidrat
  • 15.23 gram protein
  • 0.95 gram yağ
  • 22.52 gram lif
  • 11.2 mg sodyum
  • 648.9 potasyum
  • 98.7 mg kalsiyum
  • 46. 9 iu A vitamini
  • 1.75 mg C vitamini
  • 3.3 demir içermektedir.

Kuru Fasulye Tarifi Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Kuru Fasulye En İyi Nasıl Pişirilir?

Kuru fasulyeyi en iyi pişirmenin yolu bir gece öncesinden ıslatmak gerekir. Bu yöntem en yaygın ve doğru bir yöntemdir. Ayrıca ıslatılan kuru fasulyeyi pişirmeden öncede mutlaka iyice yıkamalısınız bunun sebebi ise pişirirken köpüklenmenin önüne geçmiş olursunuz. Tencerede pişirilen kuru fasulye kısık ateşte ve ortalama pişme süresi 1 saat kadardır.

  • Dağılmayan Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Dağılan kuru fasulye çok sık rastlanan bir durumdur. Bunun sebebi genellikle kalitesiz kuru fasulyeden ve birde fazla pişirmeden gelmektedir. Bunu önlemek için kaliteli kuru fasulye kullanılmalı ve pişme zamanı iyi ayarlanmalıdır. Kuru fasulyelerin dağılmadan pişmesini sağlayacak bir yöntem ise içerisine sıkılan limon kuru fasulyenin dağılmamasını sağlar.

  • Kuru Fasulye Sıcak Suyla Mı Islanır Soğuk Suyla Mı?

Lezzetli bir kuru fasulye tarifi için bir geceden kuru fasulyeler bir kabın içinde soğuk suyla ıslatılır. Sıcak suyla ıslatılır ise kuru fasulyeler iyice yumuşayacağı için pişirirken dağılacaktır. Sıcak suyu sadece pişirme esnasında eklenerek pişirilmelidir.

Vitamin ve mineral deposu diye biliriz aslında kuru fasulye için. Haftada en az 1 porsiyon tüketilmesi önerilmektedir.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu