Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir? Evde Ateş Nasıl Düşürülür?
çocuklarda ateş düşürme, çocuklarda kusmaya ne iyi gelir, çocuklarda ishal ne iyi gelir, çocuklarda ateş kaç olmalı, çocuklarda karın ağrısı ne iyi gelir, çocuklarda burun tıkanıklığı, çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir, çocuklarda balgam nasıl atılır, çocuklarda diş ağrısı nasıl geçer
Çocuklarda ateş düşürme, annelerin ve babaların merak ettikleri konular arasındadır. Çocuklarda ateş sık görülen bir durumdur. Bu durum genel olarak bir çok nedene bağlı olabilir diyebiliriz. Bu yazımızda, çocuklarda ateş düşürme, çocuklarda kusmaya ne iyi gelir, çocuklarda ishal ne iyi gelir, çocuklarda ateş kaç olmalı, çocuklarda karın ağrısı ne iyi gelir gibi soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik.
Yüksek ateş korkulan bir ateş türleridir. Bu durum kişinin normal ateş sıcaklığının üzerine çıkması durumuna denir. Yüksek ateşi kendi başına bir hastalık olarak görmemek lazım. Asıl olan yüksek ateşin oluşturduğu hastalıkları bilmemiz gerekir. Genellikle yüksek ateş kısa sürmektedir ancak uzun sürdüğü zamanlar, kişinin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır.
İçindekiler tablosu
Çocuklarda Ateş Neden Olur?
Çocuklarda yüksek ateşe sebep olan genellikle üst ve alt solunum yollarında oluşan enfeksiyonlardır. Bununla beraber kız çocuklarında sık görülen idrar yolu enfeksiyonları, ishal ve kusma enfeksiyonları, orta kulak iltihapları, ve nezle grip gibi enfeksiyonlarda yüksek ateşe sebep olmaktadırlar. Bazı durumlarda ise, çocuklara yapılan aşılarda ateşe neden olabilmektedir.
Çocuklarda ateş ölçmek, ölçüm yaptığınız bölgeye göre farklılık gösterir. 6 yaşına kadar bebeklerde ve çocuklarda koltuk altından ateş ölçmek en doğru yerdir. Kimi durumlarda ise deriden ateş ölçen cihazlarla da ölçüm yapılabilmektedir.
Normal ateş derecesi kaç olmalıdır sorusu aslında, hangi ateş ölçüm yolunun izlendiğini bilmeliyiz. Koltuk altı ölçümü yapılan yerlerde ateş 37.2 normal ateş olarak kabul edilir. Kulak bölgesinden yapılan ateş ölçümlerde 37.8 dereceye kadar normaldir. Bu ölçümlere ek olarak bulunduğu ortam sıcaklığı ve üzerindeki giysileri de dikkate almanız gerekir.
Çocuklarda Ateş Düşürme Yolları Nelerdir?
Çocuklarda ateş düşürme, bilinen fakat yanlış yapılan bazı yöntemleri ilk başta söylememiz de fayda vardır. Bunlar arasında ilk olarak yapılan hata çocuğun vücudunu sirke ile silmek geliyor. Bu işlem ateşi kesinlikle düşürmemektedir. İkinci olarakta ateşi olan çocuk titreme yaşar ve çocuğa kalın elbiseler giydirmektir. Bu çocuğun ateşini daha da çok çıkmasına sebep olacaktır.
Doğru yapılması gereken, çocuğu ılık bir ortamda tutmak ve ne çok sıcak ne de çok soğuk suda yıkamaktır. Ilık bir suda yıkamak çocuğun ateşinin düşmesini sağlayacaktır. Yüksek ateş, terlemeye neden olan bir durumdur. Terleme dolaysıyla sıvı kaybına neden olacaktır. Bu yüzden çocuğun bol sıvı tüketmesi gerekir. Ateşi olan bebek ise, emzirme dönemindeyse bebeği sık sık emzirilmelidir. Hasta çocuklar bol bol dinlenmeli ve beslenmelerine dikkat etmelidirler.
Ateşli Havale Nedir?
Ateşli havale adından da anlaşıldığı gibi, ateşin 38 derecenin üzerine çıkması ve ateşle beraber bilinç kaybı ve kasılmaların yaşandığı bir durumdur. Çocuklarda görülme yaşı 6 ay ve 5 yaş arasıdır. En sık görülme yaşı 12 18 dir. Ailede daha önceden havale geçirmiş birileri varsa bu durum riskli olarak kabul edilir.
Ateşli havale daha çok virüs enfeksiyonu geçirilen dönemde çok görülür. Bu virüslü enfeksiyonun ilk başladığı gün ateşli havale kendini gösterir ve 38 ile 39 derecelerde ateş seyreder.
Yüksek Ateş Durumunda Yapılan Yanlışlar
Çocuklarda ve yetişkinlerde yüksek ateş durumlarında yapılan bazı yanlışlar vardır. Bu yanlışların en önemli sebebi kulaktan dolma bilgilerle hastaya uygulanan yöntemlerdir. Kimi ateş tehlikeli olmaktadır kimi ateş ise tehlikeli olmamaktadır bunu iyi bilmek gerekir. Yapılan yanlış müdahalelerle hastanın ateşini daha çok üst sınırlara çıkarıla bilinmektedir. İşte yüksek ateşte yapılan yanlışlar.
Gereksiz İlaç Kullanmak
İnsan vücudunun sıcaklığının kaç olmasını bilmek gerekir. Bilinmediği taktirde normal seyreden sıcaklığı belirli ilaçlar uygulayarak düşürülmesi en çok yapılan hatalardan biridir. Bu durumda hastaya gereksiz ve aşırı ilaç uygulamak hastanın ateşini daha çok yükselte bileceğini unutmamalıyız. Ateş düşürücü ilaçların çok sık kullanılması veya üst üste kullanılması ilaçların zararlı etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Genellikle bu durum ebeveynler tarafından çocuklarda oldukça sık bilinçsiz uygulanmaktadır. Bu durumlar karşısında çocuklarda reye sendromu denilen hastalıkların oluşmasının önüne geçilmemiş oluyor.
Buz Veya Soğuk Su Uygulamak
Eskilerden gelen ve yanlış bilinen bir uygulamadır. Soğuk su ve ya buz uygulamanın yerine ıslak ılık uygulama yapılması en doğru yöntemlerden biridir. Çocuklarda aşırı soğuk ve buz uygulaması yapıldığında hipotermi adı verilen çocukların ani ateş düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca ani düşen bir ateş kısa sürede tekrar yüksek seviyelere yükselmektedir. Soğuk su veya buz uygulaması 40 derecenin üzerine çıkan ateşli vakalarda uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir.
Antibiyotik Kullanmak
Genellikle anne ve babalar çocuklarında biraz öksürük ve ateş olması durumunda hemen daha önce kullanmış oldukları antibiyotiklere başvuruyorlar. Bu durum çok yanlış bir durumdur. Çocuklarda ateşlenmeye oluşturan virüslerdir. Bu virüsleri antibiyotik kullanarak yenmek mümkün değildir ve antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Çocuğunuz için antibiyotik kullanma konusunda siz ebeveynlerin değil doktorların karar vermesi gerekmektedir. Bilinçsizce kullanılan antibiyotikler çocuğunuza zarar vereceğini unutmamalısınız.
Ateş Düşürülmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ateş Neden Olmaktadır?
Vücuda giren virüs veya bakteriler hastalığa neden olur. Vücudun bu durumla savaşması için vücut ısısını yükseltir ve ateş oluşur.
Ateşin Düşmesi Ne Kadar Sürer?
Ateş düşürücü kullanıldığı zaman ortalama 2 saat içinde ateş düşer ve normale döner. Fakat uzun sürdüğü taktirde bir doktora başvurulması gereklidir.
Ateş Geceleri Neden Artar?
Geceleri oda sıcaklığı artar ve örtünme isteği duyulur. Buda ateşin yükselmesine neden olur.
38 Derece Ateşi Olan Çocuğa Ne Yapılmalı?
38 dereceye ulaşan bir çocuk ılık suyla duş aldırılmalıdır. Bunun yanı sıra uygulanacak diğer bir uygulama ise, 38 buçuk ve 39 derece ateş düşürücü fitiller uygulanabilir. Bu yöntemler en etkili yöntemlerdir. Bu yöntemlerin işe yaramadığında çocuk mutlaka bir uzman doktora götürülmelidir.
Ateşi En Hızlı Ne Düşürür?
Ateşi hızlı düşürme yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz;
- Islak çorap giymek.
- Ilık duş almak.
- Bol su tüketmek.
- Sıvı gıdalar tüketmek.
- Kalın kıyafetler giymemek.
- Meyve yemek.
- Kekik çayı tüketmek.
Havale Kaç Derecede Olur?
Yüksek ateş olmasıyla oluşan havale genellikle 6 ay ve 6 yaş çocuklarda sıklıkla görülen bir durumdur. Bir hastalıktan oluşan ateşin 38 derece ve yukarısına çıkmasından dolayı havale oluşur.
En İyi Ateş Düşürücü Şurup Hangisi?
Ateş düşürücü şuruplar çocuklar için olduk a etkili ilaçlardır. Bu tür şurupların çocuklar üzerindeki hızlı ve olumlu etkileri iyi olan şuruplar parasetamol içeren ateş düşürücüler (calpol, parol, minoset ) olarak bilinmektedir.
Havale Geçirme Belirtileri Nelerdir?
İki türlü havale geçirme nöbetleri vardır. Sıcak havale ve soğuk havale olarak bilinirler. Havale geçirme belirtileri, bilinç kaybı, yüksek ateş, bacaklarda kasılma, ağızda köpürme gibi belirtileri oluşmaktadır.
Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?
Kusma, mide bunaltısı ile başlayan daha sonra midede bulunan besinlerin dışarı atılmasıyla oluşan bir durumdur. Kusmayı hastalık belirtisi olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Kusma her yaş insanda görülür.
Çocuklarda kusma genellikle gıda zehirlenmesi, yüksek ateş ve öksürük, enfeksiyonlar ve araç tutması gibi nedenlerde görülür. Çocuklarda kusmaya iyi gelen besinleri şöyle sıralayabiliriz. muz, elma, fındık ezmesi, tavuk suyu çorbası, ekmek, tost, yoğurt ve nişastadır.