Anne Ve Çocuk

Evde Otizm Testi Nasıl Yapılır?

otizm nedir, otizm belirtileri, evde otizm testi, atipik otizm, otizm ne demek, otizm farkındalık günü, kuranda otizm, otizm testi, bebeklerde otizm belirtileri, hafif otizm belirtileri, otizm spektrum bozukluğu, geçici otizm belirtileri

Evde Otizm testi nasıl yapılır? Bu soruların cevabını arayan anne ve babalar oldukça fazladır. Acaba çocuğum otizm mi? Çocuğumda otizm belirtileri var mı? Bu kuşkular içinde kalıyorlar. Otizm tam ismi otizm spektrum bozukluğu kısa adı (OSB) olan beyin gelişiminde insanları ve çevrelerini algılaması ile ilgili bir hastalıktır. Otizm beyin kaynaklı olan ve iletişim ve sosyallik sorunlara neden olmaktadır. Bu yazımızda sizlere otizm ve otizm belirtileri ve evde otizm testi hakkında bilgiler vereceğiz.

Evde otizm testi
Evde otizm testi

Otizm bir hastalıktır ve bunun henüz bir ilacı yoktur malesef. Dünya bu hastalık üstünde oldukça çalışmalar sürdürmektedir ve henüz kesin bir ilaç ve tedavi yöntemleri geliştirilmemiştir. Otizm doğuştan gelen bir hastalıktır ve sonradan otizmli olunamaz. Otizm genellikle 2 veya 3 yaşlarında kesin olarak anlaşılmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken 2 yaşında bir çocuğun agresif davranışları otizm ile karıştırılmamalıdır. Bu hastalığın kendine özgü belirtileri vardır. Otizm belirtileri uzmanlar tarafında kolaylıkla belirlenir. İşte en yaygın otizm belirtileri.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm tanısı tam olarak 2 yaşında konulmaktadır. 2 yaşına gelmeden bebeklerinizde farklı davranışlar gördüğünüzde doktora başvurmanızda fayda vardır. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis tedavinin sonuçlanmasında oldukça önem kazanmaktadır. Otizm belirtileri ile karşılaşacağınız durumlar şunlardır.

  • Basit tepki oyunlarına size tepki vermeye bilir.
  • Sizinle göz teması kurmazlar ve çok kısa göz teması kurarlar.
  • Çocuğunuza ismi ile seslendiğinizde sizlere dönüp bakmazlar.
  • Çok heyecanlı ve hareketli olurlar. Tuhaf hareketler sergilerler kanat çırpma gibi. Ayrıca sağa sola sallanırlar.
  • Anne babalarından uzun süre ayrı kalsalar daha onları tekrar gördüklerinde tepki vermezler.
  • Aile bireyleri dışındaki yabancı kişilere karşı tepki vermezler ve yabancılık çekmezler.
  • Sürekli kendi etraflarında dönmeye çalışırlar.
  • Dönen cisimlere karşı çok ilgi duyarlar.
  • Oyuncakları ile fazla oynamazlar onları yan yana ve üst üste sıralarlar.
  • Kelime sayıları hiç yoktur diyebiliriz bazen bir veya iki kelime konuşurlar. Bilinçli olarak kelime söylemezler.
  • Parmak uçlarıyla yürümeye çalışırlar.
  • Duygusal tepkileri azdır.
  • Ya sessiz olurlar yada çok huzursuz olurlar.
  • Yüksek sesten oldukça korkarlar.

2-3 Yaş Otizm Belirtileri

İki ve üç yaşlarında otizm belirtileri bebeklik dönemlerdeki otizm belirtileri arasında farklılık gösterebilir.

  • Otizm yaş fark etmeksizin genel olarak göz teması kurmazlar.
  • Duyguları anlamazlar. Sizler güldüğünüzde onlarda gülmez hiç tepki vermezler.
  • Dikkatleri dağınıktır. Dikkat gerektiren olaylara ve cisimlere odaklanamazlar.
  • Değişik sesler çıkarırlar ve bu sesleri uzun süre çıkarmaya devam ederler.
    Dönen cisimlere karşı ilgileri oldukça fazladır. Araba tekerleri gibi hareketli cisimleri çok severler.
  • Soğuk, sıcak, acı, ekşi gibi durumlara çok az tepki verirler veya hiç vermezler.
  • Her nesneyi koklamayı veya ellemeyi severler. Değişik nesneleri koklayarak ve elleyerek anlamaya çalışırlar.
  • Onlara yapılan teması sevmezler. Öpülmek, sarılmak kucağa alınmak gibi hareketleri hiç sevmezler.

Evde Otizm Testi

Evde Otizm testi, ebeveynler tarafından çocukları gözlemleyerek otizm zorluklarını azaltmak için yapılması gereken bir testtir. Otizm tanısı asıl ve gerçek olarak uzman doktorlar tarafından konulmaktadır. Fakat evde otizm testi hem tedaviyi hızlandırmak hem de erken teşhis açısından önemli bir role sahiptir. Bu nedenle annelerin ve babaların otizm semptomları karşısında bilgili olması çok önem taşımaktadır.

Evde otizm testi, çocuğa bakan anne veya babaların bilinçli olması ile alakalı bir testtir aslında. Evde yapılabilen bu test çocuklar hiç hayati önem taşır. Çocukların iyi gözlenmesi davranış bozukluklarının takip edilmesi ve her hangi bir olumsuzluk durumunda hemen doktora baş vurulması oldukça önemlidir. Otizm belirtileri genellikle 3 yaş sonrası daha belirgin olmaktadır. 3 yaş altı çocuklarda tam hareketlik başlamadığı için bu durum biraz zorlaşa bilmektedir. Evde otizm testini öğrenmek için uzmanların hazırladığı testi tüm anneler ve babalar iyi bilmesi gerekmektedir.

Otizm Neden Olur?

Otizm neden olur, yapılan bazı çalışmalar doğrultusunda doğum öncesi ve sonrası nedenlerden olduğu belirtilmiştir. Doğum öncesinde genellikle annenin yaşadığı psikolojik rahatsızlıklar ve panik atak, korku gibi durumlar neden olmaktadır.

Doğum sonrası nedenler ise, çocuklarla yeteri kadar iletişim kurulmaması, ilgi ve sevgi gösterilmemesi, çocuklara teknolojik aletler fazla kullandırılması gibi nedenler otizme neden olan faktörlerdir. Bu tür teknolojik aletlerden telefon, tablet ve televizyon gibi çocuklardan uzak tutulması gerekmektedir. Bu aletler bağımlılık yapmaktadır.

Diğer faktörler ise, alkol sigara ve uyuşturucu maddelerin kullanımı otizme neden olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca çevre kirliliği ve ağır geçirilen hastalıklar otizme neden olmaktadır.

Otizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Otizm tedavisi dünya genelinde herhangi bir tedavisi malesef daha bulunamamıştır. Sadece tedavi olarak uygulanan özel eğitim ve rehabilitasyon ile tedavide ileri derecede iyileşme sağlana bilinmiştir. Beyin ve duygular ile bağlantılı koklama, duyma, dokunma gibi terapiler verilmektedir.

Otizm belirtileri fark edildiği zaman, doğru terapi ve doğru kişiler tarafından yapılması halinde normalleşme görülmektedir. Otizm hastalığında araştırmalara göre oksitosin hormonu az olarak belirlenmiştir. Bu hormon kişide arkadaşlık ve sevgiyi ifade etmektedir. Eğer bu hormonda artış sağlanır ise otizm de iyileşmeler görülür. Bu nedenden dolayı otizmli çocuklar sevgi dolu bir ortamda yaşaması ve büyümesini sağlamak onların iyileşmesini daha çok kolaylaştıracaktır. Gergin ve gerici ortamlar onların iyileşme sürecinin oldukça uzayacağını unutmamak gerekir.

Otizmi tetikleyen bazı faktörlerde bulunmaktadır. Bu faktörlerin en başında çocuklara verilen telefon, tablet ve televizyon izleme gibi unsurlardır. Aile bireylerinin ilgisizliği çocuklarda otizm ilerlemesine neden olan en önemli sorunlardan biridir. Sizde çocuklarınızın davranışlarından şüpheleniyorsanız eğer evde otizm testi yapabilirsiniz.

Otizm Hakkında Sık Sorulan Sorular

  • Otizm Geni Kimden Gelir?

Otizm geni kimden gelir sorusu üzerine bir çok araştırmalar yapılmıştır. Bir araştırma grubu, annenin yapısal değişikliklerinin yarısını oğluna geçebileceğini ve bu nedenle anneden gelen değişiklik çocukta otizm olmayacağını dile getirmiştir. Aynı araştırma grubu baba içinde, değişkenliklerinin yarısından fazlasını çocuklarına geçirdiklerini ifade etmiştir.

  • Otizmli Neler Yapamaz?

Otizmli çocukların genel olarak işaret dilleri gelişmemiş olur ve kullanamazlar. Gördükleri nesneleri işaret edemezler ve kafa hareketi ile onay veremeyecekleri gibi taklitte edemezler. Bu belirtilerin en önemlisi, çocuğun sevdiği bir oyuncak veya nesneyi el işareti ile isteyememesidir.

  • Otizm Tamamen Düzelir Mi?

Otizm tamamen düzelme imkanı vardır fakat bu durum her çocuk için geçerli değildir. Otizm tamamen düzelmesinin yanı sıra erken teşhis tedavi için oldukça önem kazandırmaktadır. Erken teşhis ve bir an önce tedaviye başlanması sonucu oldukça iyileşmeler görülmektedir. Yapılan eğitimler sonucu çocuklar konuşmaya ve sosyal becerilerini arttırmaya yönelik oldukça başarılı olmaktadırlar.

  • Otizm Fark Edilmezse Ne Olur?

Otizm çocukların sosyal hayatlarını önemli derecede etkileyen bir durumdur. Tedavi edilmedikleri durumda çocuklar iyice asosyalleşir, konuşma alışkanlıklarını unuturlar ve içlerine kapanık biri olurlar. Özellikle böyle büyüyen bir otizmli çocukta oldukça agresif hareketler görülmektedir. Bu durumda anne ve babalara oldukça büyük işler düşmektedir. Çocuklarını iyi gözlemlemeli ve en ufak bir belirti hissettikleri zaman doktora baş vurmaları gerekmektedir.

  • Kuranda Otizm Geçiyor Mu?

Kuranda Otizm ile ilgili bazı ayetler bulunmaktadır. Bu ayetler Rukye ayetleridir. Cinleri yakan, ve azap veren en iyi ayetlerden biridir. Otizme iyi gelen dualar arasında rukye dualarıda yer almaktadır.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu