Sağlık

ısırgan Otu Nasıl Tüketilir? Nerelerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu, mucizevi bitkiler arasında yer almaktadır. Isırgan otu faydaları nelerdir? Nerelerde kullanılır? Ve nasıl tüketilir bütün bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Isırgan otu sayısız şifası ile bilinen, dokunulduğunda can yakan hemen hemen her yerde bulabileceğiniz otgiller familyasından bir bitki türüdür. Farklı şekillerde tüketilebilir. Ağustos ayından mayıs ayına kadar varlığını sürdürür. Bu nedenle senenin büyük bir bölümünde yaş olarak bulunabilir. Bulunamayan diğer dönemlerde ise kurutarak faydalanabilirsiniz.

ısırgan otu
ısırgan otu

Isırgan otunda bulunan elementler; demir, histamin, C vitamini, A vitamini klorofil ve aseltilkondur. Bunun yanında güçlü bir antioksidan ve antimikrobakteriyel olarak bilinir. Ağrı kesici özelliği mevcuttur. B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri de barındıran bu bitki kalsiyum, flavonoidler, demir, folik asit, sülfür, potasyum, magnezyum, manganez, fosfor, bakır, klorür, silikon, sodyum, selenyum, çinko açısından zengindir.
Isırgan otunun tüketim alanı da oldukça geniştir. İster demleyerek çayını, ister yemeklerde ve salatalarda yeşilini kullanabilirsiniz. Dövülerek merhem bile yapılır.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Yaş ısırgan otu çayı yapmak için gereken ısırgan miktarı 3 dal kadar parmak uzunluğunda ısırgan. 3 dal ısırgan otu güzelce yıkanır ve kurulanır. 1 su bardağı su kaynatılır ısırganlar içine atılır 1 dakika kadar kısık ateşte kaynama devam edilir. sonra ocağın altı ve çayın kapağı kapatılır. 10 dakika boyunca demlenmesi beklenir. İster sıcak şekilde isterseniz soğuk şekilde tüketebilirsiniz.

Kuru ısırgan otu çayı yapmak için ise gereken miktar bir yemek kaşığı kurumuş ısırgan otudur. Aynı şekilde 1 su bardağı su kaynatılır ve 1 yemek kaşığı kuru ısırgan otu kaynayan suya eklenir. 1 dakika kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir. Sonrasında ocağı kapatıp çayın altını da kapatıp 10 dakika dinlendirmek gerekir. Bu şekilde demlenen çaylar doktor kontrolünde herhangi bir alerjiniz yok ise günde 2 bardak tüketilir.
Isırgan otu çay faydaları;

  • Mide ve bağırsakları düzenler. Sindirim sisteminin işleyişini olumlu yönde etkiler.
  • Enfeksiyonla mücadele eder. Özellikle idrar yolları ve mesane enfeksiyonu olan bireyler de olumlu sonuçlar getirir.
  • Cildi yeniler. Akne oluşumuna müsait ciltlerde bu oluşumu en aza indirir. Sürekli sivilce oluşumunu engeller.
  • İçeriğinde bol miktarda bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kış aylarında bol bol bulabileceğiniz bu bitki hastalıkların önüne geçer.

Isırgan Otu Salatası Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Sınırsız tüketim alanı olan ısırganın en faydalı tüketim şekli çiğ olarak tüketilmesidir. Düzenli olarak yediğimiz salataların içine yeşillik gibi az bir miktar da ekleyebilirsiniz. Sadece ısırgan otu salatası da yapabilirsiniz. Isırgan yapısı nedeni ile çiğ yemeye çok müsait değildir. Ancak dalından koparıldıktan sonra bir süre bekletilir ve iyi bir şekilde yıkanır sa üzerinde bulunan küçük dikenler etkisini kaybeder.

Isırgan Otu salatası için; yarım demet taze ısırgan otu, 1 domates, 1 salatalık, zeytinyağı, limon ve tuz yeterlidir.
Öncelikle ısırganlar özellikle taze olmalı. Tohumu oluşmuş ısırganlar daha sert yapıda oluyor. Yani çiğ yemek için uygun değiller. Isırganlar güzelce yıkanır, ince ince doğranır. Doğranmış olan ısırganların üzerine sıcak su dökebilirsiniz hem mikropları ölür hemde ısıran küçük tüycükler yok olur. Domatesin kabuğu soyulur ve küp küp doğranır. Salatalık aynı şekilde küp küp doğranır ve tüm malzemeler birleştirilerek üzerine zeytinyağ, limon ve tuz eklenir. Sıradan ve basit olan bu salatanın tahmin edemeyeceğiniz kadar faydası vardır.

Isırgan Otu Salatasının Faydaları

  • Kan temizleyici özelliğe sahiptir. Antimikrobakteriyel olma özelliği sayesinde vücudu temizler.
  • İltihap oluşumunu engeller. Vücutta oluşması muhtemel iltihapları önler ve engeller.
  • Dolaşım sistemini destekler, damarlar ile dosttur. Bu sayede ağrı kesici özelliği vardır damarları rahatlatır.
  • Egzama saç kepeği gibi deri ve döküntü rahatsızlıklarına iyi gelir. Bir çok şifacı ve bitki bilimci bunu desteklemektedir.

Isırgan Otlu Pide Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Geçmişten günümüze en çok bilinen ısırganın tüketim alanıdır ısırganlı pide. Özellikle köylerde bol miktarda bulunan ısırgan otu hem lezzet hem şifa bakımından kış aylarında bu şekilde çok tüketilir. Isırgan otlu pide yapımı kolay ve otlu pidelerin içinde en lezzetli olanıdır.

Isırgan otlu pide için gereken malzemeler;

1 demet ısırgan otu, 1 adet pırasa, yarım çay bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un, 1 paket intense maya, 1 tatlı kaşığı şeker, tuz ve su.

  • Isırganlar ve pırasa sert sapları çıkarılarak iyice yıkanır ince ince doğranır. Süzgeçe alınır.
  • Bir kap içinde 3 su bardağı un üzerine intense maya, tuz ve şeker eklenir. Üzerine ılık su yavaş yavaş dökülür.
  • Bir elinizle suyu dökerken diğer elinizle hamuru karıştırın mutlaka. Hamur kulak memesi kıvamına gelince dinlenmeye bırakılır 30 dakika.
  • Süre sonunda süzülen yeşilliklerin üzerine tuz ve sıvı yağ eklenir iç harç hazır edilir.
  • Hamurdan cevizden az büyük parçalar kopararak minik yufkalar açılır içine ısırganlı malzemeden koyarak ikiye kapatılır ve yağsız tavada göz göz olana kadar ön arka pişirilir.
  • Son olarak pişirip ocaktan aldığınız ısırgan pidelerinin üzerine fırça ile erimiş tereyağı veya margarin sürebilirsiniz.

Isırgan Otlu Pidenin Faydaları

  1. Romatizma ağrılarını giderir ve yorgunluk hissini azaltır.
  2. Regl döneminde yaşanan şiddetli ağrıları en az seviyede tutar ve rahatlatır.
  3. Antioksidan özelliği sayesinde sürekli tüketenlerde kansere yakalanma riski neredeyse yoktur.
  4. Demir ihtiyacını karşılar. Ispanak gibi demir bakımından zengin içeriğe sahip olan ısırgan otu kan değerleri üzerinde olumlu etki yapar.

Isırgan Otu Çorbası Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Kış mevsiminde bol bol bulabildiğimiz ısırgan otu sıcak bir çorba haline de dönüşebiliyor. Ara öğün veya yemeklerden önce tüketebileceğiniz sağlık dostu çorba hem basit hemde maliyeti az yiyecekler arasında yer alıyor.

Isırgan otu çorbası için gerekli malzemeler;

1 demet ısırgan otu, 1 yemek kaşığı tereyağ, 4 bardak su, 1 yemek kaşığı un.

  1. Isırgan otu kalın sapları temizlendikten sonra güzelce yıkanıp tencere içine alınır. Üzerine 3 su bardağı su eklenir ve kaynatılır. Isırganlarınrengi değişip erimeye dönene kadar kaynama devam eder.
  2. Bir kap içerisinde 1 yemek kaşığı un üstüne yavaş yavaş su eklenerek pürüzsüz şekilde krema haline getirilir. Yine yavaş bir şekilde kaynayan ısırganların üzerine eklenir.
  3. Kaynama kısık ateşte devam ederken blender yardımı ile çorba inceltilir. İster yarı diri isterseniz tamamen pürüzsüz şekilde yapabilirsiniz.
  4. Son olarak tereyağ kızdırılıp çorbanın üzerine eklenir. Dilerseniz pul biberi bu aşama koyabilirsiniz.

Isırgan Otu Çorbasının Faydaları

  • Hamilelikte süt üretimini destekler ve lohusa döneminde direnci artırır.
  • Anemi, kan değer dengesizliklerini ortadan kaldırır.
  • Yağ yakımını destekler. Ödem artırır, selülit problemini yok eder, dirençli yağları spor destekli ortadan kaldırır.

Isırgan İle İlgili Sık Sorulan Sorular

  • Isırgan Otu Çiğ Yenir Mi?

Evet, ısırgan otu salatalarda çiğ olarak tüketilmektedir. Pişmiş olarak tüketilmesinden daha fazla fayda sağlamaktadır.

  • Isırgan Otu Cinsel Gücü Artırır Mı?

Evet, kan dolaşımını destekleyen formülü sayesinde dolaşımda olumlu etki sağlar ve afrodizyak etkisi vardır.

  • Isırgan Otu Karaciğere İyi Gelir Mi?

Evet, ısırgan otu neredeyse tüm organlar üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Özellikle böbrek ve karaciğerin temizlenmesi, enfeksiyonlardan arındırılmasında önemli rol oynar.

Gülay Demir

35 Yaşında Ankara doğumluyum. İçerik Editörü olarak çalışıyorum. 12 Yıldır kaliteli içerik üretiyorum ve pazarlıyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu